Ocrotiti de sansa

luni, 18 mai 2009, 20:39
3 MIN
 Ocrotiti de sansa

Dupa importantul succes cu Gaz Metan, de simbata, Politehnica a revenit ieri seara la antrenamente, cu un tonus foarte bun. Lucru firesc, de vreme ce victoria amintita a dus Iasul la patru puncte de salvarea matematica inainte de partidele cu "cenusaresele" campionatului, CS Otopeni si Gloria Buzau. Totusi, incepind cu antrenorul Cristiano Bergodi si terminind cu jucatorii, toata lumea afirma ca o relaxare prematura poate complica situatia actuala, pastrarea concentrarii fiind cuvintul de ordine folosit. Inainte de a trece la pregatirea partidei cu Otopeni, programata simbata, Poli a analizat si prestatia din duelul cu Mediasul, concluzia enuntata duminica, la Antena 1 Iasi, de Cristi Bratu, "Dumnezeu a fost alb-albastru, simbata!" fiind imbratisata de multa lume.

Astfel, Politehnica a reusit sa cistige, ba chiar si cu 2-0, un meci in care a pierdut si la capitolul suturi pe poarta si la capitolul faze de poarta si la capitolul ocazii clare. In plus, oaspetii au avut un penalty neacordat, la o intrare imprudenta a lui Bersnjak asupra lui Eric. Ion Craciunescu a sustinit chiar ca Gazul trebuia sa primeasca doua lovituri de la 11 metri,  fostul mare arbitru facind trimitere, in afara momentului amintit, si la o faza derulata in prima repriza, cind Branet a prins mingea dar l-a lovit tare, cu genunchiul, pe Bud.

A pune succesul Politehnicii exclusiv pe baza sansei, cu care Iasul a facut casa buna in acest retur, ar fi insa nedrept. In ciuda multor probleme defensive si a unor perioade de lipsa de coerenta ofensiva, Poli a avut destule momente de joc bun, in care si-a creat ocazii si a ridicat in picioare stadionul, suflul suporterilor fiind un element important in inclinarea balantei de partea gazdelor. Un alt factor important a fost si schimbarea registrului tactic in actul doi, mutarea fireasca a lui Bergodi, care a pus accent pe securizarea defensiva si pe contraatac, ducind la diminuarea drastica a numarului fazelor de poarta, lucru care a convenit perfect echipei in avantaj. Peste toate, decisiva pentru soarta jocului a fost insa eficienta, jucatorii lui Poli fiind mult mai "aspri" cu Vitca decit oaspetii cu Branet! S-a vazut astfel, inca o data, ca, indiferent de complexitatea factorilor care determina soarta unei partide, primordiala ramine calitatea fotbalistului, Bud ori Boaru, de exemplu, neridicindu-se nici la glezna lui Cristea, jucator care a impins iarasi Iasul spre victorie.   

Poli-catalog

Branet (7,5) – a parat cinci suturi dificile, a fost sigur la iesiri si protejat de sansa la ocaziile monumentale ale lui Kubala, Boaru si Markovic.

Buta (6) – fara probleme deosebite.

Onut (5) – nesigur in multe momente.

L. Munteanu (6,5) – l-a suplinit des pe Onut, a avut o interventie la sacrificiu in minutul 49, cind a scos de pe linia portii, cu capul, sutul lui Hoban.

Pecnik (5,5) – a avut destule probleme din partea lui Eric.

Viveiros (6) – a creat citeva faze periculoase, a centrat la primul gol dar a si ratat cu poarta goala si a intirziat sa-i paseze lui Bilba in actul doi, intr-un moment important.

Bersnjak (5) – a gresit mult, inclusiv tactic, l-a atacat imprudent pe Eric in lateral, in careu, riscind penalizarea Politehnicii cu penalty, la 1-0.

Montiel (6) – nu a iesit prea tare in evidenta, insa nici nu a gresit mult.

P. Jovanovic (7) – a semnat o ratare uriasa si primul gol; n-a avut "benzina" prea multa, fiind schimbat dupa nici o ora.

Cristea (7,5) – actiunile sale au ravasit apararea Mediasului; l-a lansat pe Viveiros la primul gol, a creat golul doi, i-a pus mingea pe tava lui Viveiros in minutul 43, cind portughezul a ratat din careul mic, si a avut o lovitura de cap periculoasa in minutul 29.

Bilba (5) – a vrut mult, n-a reusit mai nimic.

Sfirlea (7) – a intrat greu in joc, insa are meritul de a fi inscris golul doi.

Gavatorta (6) – a adus un plus de liniste la mijloc.

Bratu a intrat in minutul 80.

Comentarii