Povestire cu final neasteptat

luni, 20 februarie 2012, 23:04
3 MIN
 Povestire cu final neasteptat

Aseara, dupa o ora si 51 de minute de joc din partida Penicilina Iasi – Unic Piatra Neamt, spectatorii din Sala Penicilina erau in delir. Gazdele conduceau cu 14-10 in tie-break si erau la un punct de o victorie extrem de importanta intr-o restanta din prima liga de volei feminin. Imediat dupa ce antrenorul Iasului, Catalin Stirbu, a cerut time-out, sportul s-a terminat brusc dupa ce un adolescent a intrat pe teren si, intentionat, a sutat intr-o minge care a lovit-o pe nemteanca Elena Zaharia. Episodul genereaza reactii in lant: "secundul" oaspetilor, Marian Ionescu, sare la gitul agresorului, care este scos imediat din sala de presedintele Penicilinei, Vasile Stinga. Apoi, presedintele Unic, Vasile Ouatu, care mai avusese citeva iesiri nervoase, intra pe teren, isi trimite echipa la vestiare, protesteaza vehement linga scaunul arbitrului si este impins de un spectator. La un pas de a degenera, spiritele se calmeaza brusc, urmatoarele minute fiind rezervate parlamentarilor pe marginea reluarii meciului, citiva spectatori ieseni sustinind ca pustiul care a tulburat intilnirea fusese provocat de Zaharia. Ferm, Ouatu refuza sa-si lase jucatoarele sa se intoarca pe teren, astfel incit jocul se incheie. Suspansul legat de soarta disputei se risipeste dupa citeva minute, cind apare o explozie de bucurie din partea Tatianei Popa. "Am cistigat cu 3-2!" e anuntul iesencei, care este confirmat de observatorul de joc, bucuresteanul Mihai Ioanovici. "Meciul putea continua, asa ca Penicilina a cistigat cu 3-2. Probabil, Unic va face un memoriu, care va fi analizat ulterior de Federatia Romana de Volei".

Inapoi la volei. Evolutiile palide ale Penicilinei din ultimele meciuri dar si clasamentul faceau ca "hirtia" sa dea ca favorita pe Unic Piatra Neamt. Tatiana Popa a fost prima care a spus "veto" si a tras echipa dupa ea in primul set, pe care l-a cistigat aproape singura. Asta chiar daca nemtencele au avut o serie incredibila (de la 8-5 s-a ajuns la 8-14!) oaspetele conducind apoi cu 19-14 si 21-17. La acest scor, Tatiana, care excelase atit in atac cit si la blocaj, a plasat o serie de sase servicii naucitoare, care au rasturnat soarta deschiderii jocului, avantajul de doua puncte luat de iesence fiind apoi conservat pentru un act incheiat cu 25-23 in 25 de minute. Dopate cu incredere, gazdele au pornit apoi in forta, dominind cu autoritate startul setului doi: 5-1, 10-4, 14-9. Unic revine insa, Catalin Stirbu vede un cartonas rosu pentru proteste, la 15-14, dupa o minge la care arbitrul Oana Fortu le-a defavorizat pe elevele sale, apar si primele egalitati, la 16 si apoi la 17, insa Cristina Androhovici preia statutul de inima a Penicilinei, pe care o remorcheaza spre un succes la 21, in 26 de minute. La fel de bun a fost si startul actului trei (6-1), iesencele dind iluzia ca pot spulbera Neamtul. Blackout-ul aparut la 13-9, intr-un moment in care time-out-urile gazdelor erau consumate, a facut insa ca oaspetele sa puncteze de zece ori consecutiv (!), astfel ca incheierea setului care a durat 21 de minute, la 15-25, a insemnat sfirsitul chinului pentru chimiste.

Actul patru a adus aminte de cel de-al doilea, cu rolurile inversate. Dupa 2-0, Unic a preluat firiele jocului si a condus in permanenta: 5-2, 12-6; 18-13. La 18-22, pe serviciul Mihaelei Stinga, gazdele reusesc egalarea, insa oboseala acumulata pe parcursul lungii curse de urmarire isi spune cuvintul, nemtencele impunindu-se cu 25-23 in 24 de minute. Setul decisiv a fost dramatic, valoarea superioara a unei trupe in care Pichiu, Zaharia ori Curca au avut destule momente in care si-au demonstrat valoarea fiind anihilata de spiritul de sacrificiu al Penicilinei. S-a mers cap la cap pina la 5, moment in care, pe serviciul lui Ursachi, Iasul a luat un ecart de trei puncte. La 10-8, Stirbu a cerut un time-out in care a stiut sa insufle elevelor sale doza de luciditate si de stringere a energiilor necesara pe finalul unui meci istovitor atit fizic cit si psihic, urmarea fiind distantarea la 14-8. Chiar daca ultimele doua puncte pina la aparitia incidentului descris mai sus apartin oaspetelor, Iasul a plecat din sala cu increderea ca rezultatul comunicat de oficialii partidei nu va fi modificat de comisiile federale.

Echipa Penicilinei: Mihaela Stinga, Tatiana Popa, Cristina Lungu, Alina Melinte, Mihaela Ionescu, Melinda Sipos, Magda Siminiceanu (libero) / Ana Ursachi, Daniela Popovici, Andra Stresina, Lidia Timofte, Catalina Lungu.

Comentarii