Promovarea ramine o himera pentru handbalistii ieseni

luni, 21 septembrie 1998, 23:00
3 MIN
 Promovarea ramine o himera pentru handbalistii ieseni

Ruda saraca a sporturilor de echipa din Iasi, handbalul masculin incearca sa-si depaseasca statutul impus de posibilitatile materiale. Obiectivul fixat de conducerea clubului, si anume promovarea in prima liga, este o himera in conditiile in care studentii joaca pe o prima de victorie de 50.000 lei acasa si 100.000 in deplasare. Indemnizatia de efort este de 100.000 lei/luna impozabili, iar jucatorii care nu sint din Iasi (Pralea, Chirila, Bocan si Ruginosu) nu au asigurata decit cazarea. Cu patru exceptii, toti componentii lotului sint studenti, fiind cazati in camine studentesti. Cu toate acestea, se doreste promovarea in Liga Nationala. Echipa este in vizibila crestere de forma fata de sezonul trecut, insa nu se poate face treaba numai cu entuziasm, sau cu "hei-rup" cum spune antrenorul Costel Schender. In meciul de simbata, cu Odorheiu-Secuiesc, la scorul de 28-18, avind victoria in buzunar, tinerii jucatori ieseni au lasat-o mai moale. Este o problema de mentalitate, adversarii lor servindu-le o lectie in acest sens, ei nerenuntind nici un moment la lupta. Studentii au alternat momentele de joc foarte bun cu perioade mai slabe. Acest aspect tine si de motivatie, dar si de experienta, ori echipa noastra este foarte tinara. Nelutu Zepciuc a facut un joc foarte bun, revenirea lui reprezentind un real cistig pentru echipa. Pralea a jucat bine doar in prima si ultima parte a intilnirii, omul meciului fiind Antonio Masari. Bataios, in sensul bun al cuvintului, pivotul nostru nu a avut viata usoara in fata robustei aparari a oaspetilor, insa s-a descurcat excelent. S-a conturat deja un "7" de baza, care arata astfel: Pralea – Chirila (extrema dreapta), Ciocoiu (inter dreapta), Zepciuc (centru), Masari (pivot), Adam (inter stinga) si Timofte (extrema stinga). "Promovarea este mai mult o himera daca tinem cont de conditiile de care beneficiaza baietii. De mult nu se mai poate face treaba numai cu hei-rup, cum era pe vremuri. Ar exista sanse daca ar fi bani pentru a asigura niste conditii omenesti la jucatori. Din pacate, e un dezinteres total pentru handbalul masculin in Iasi. Domnul primar Simirad a plecat din sala imediat dupa ce s-a incheiat jocul fetelor. Oare nu l-ar fi interesat sa vada macar 10 minute din jocul nostru? Eu am umblat pe la sponsori, insa pe nimeni nu intereseaza sa dea bani la sport. Daca as avea 150 milioane pentru un an competitional, echipa ar putea promova in prima divizie", ne-a declarat antrenorul Costel Schender.
Surpriza etapei s-a inregistrat la Suceava, unde echipa gazda a invins pe INSPET Ploiesti, una dintre candidatele la promovare si poate cea mai bogata echipa din serie. La Ambro evolueaza din acest sezon ex-nemteanul Stelian Bursuc, pe care clubul sucevean il plateste cu 500 000 lei/joc, la care se adauga si primele de victorie. Astfel, echipa din fosta cetate de scaun a Moldovei se afla pe primul loc in clasament, dupa ce anul trecut lupta din greu pentru evitarea retrogradarii. Singura formatie care nu a pierdut in deplasare este Universitatea Petrol Craiova, oltenii reusind un egal la Copsa Mica.
Iata insa rezultatele complete ale celei de-a II-a etape: Rapid CSU Galati – ASA ROTEC Buzau 26-24, Minerul Copsa Mica – Universitatea Petrol Craiova 20-20, Ambro Suceava – INSPET Ploiesti 22-19, Nitramonia Fagaras – HC Sighisoara 31-28, Petrolul Teleajen – Cimentul Medgidia 26-22, Politehnica Iasi – Tehnoutilaj Odorhei 31-27. (Daniel SIMION)

Comentarii