Rapidul rusinii

joi, 05 august 1999, 23:00
3 MIN
 Rapidul rusinii

Au marcat: Laizans (’79), Rubins (’87) / N. Raducan (’33)
Stadion "Daugavas", Riga; spectatori: 4.000
Skonto: Kolinko – Laizans, Zemlinskis, Silagadze, Blagonadezdins (’69 – Mentesasvili) – Bleidelis, Astafievs, Rekhviasvili, Rubins – Chaladze, Miholaps (’80 – Tereskinas). Antrenor: Alexander Starkovs
Rapid: Lobont – Sabau (’75 – Bolohan), Stanciu, M. Rednic, Mutica, Iencsi – Maldarasanu (’80 – Schumacher), Lupu, N. Raducan – C. Barbu, S. Radu. Antrenor: Mircea Lucescu.
Cartonase galbene: Zemlinskis (’57) / Stanciu (’26), Raducan (’30, ’81), S. Radu (’40), Mutica (’83)
Cartonas rosu: Raducan (’81)
Arbitri: Kenneth Clark – Wilson Irvine, Stuart Macauly (toti din Scotia)
Miercuri seara s-a scris la Riga una din cele mai negre pagini din istoria fotbalului romanesc. Campioana Romaniei a fost eliminata de campioana Letoniei si nu va prinde nici macar Cupa UEFA. Si daca Skonto ar fi aratat cine stie ce valente, parca amaraciunea ar trece mai usor. Letonii au facut insa o partida mult mai slaba decit cea de la Bucuresti, dar marele strateg Lucescu nu a profitat de acest lucru. Fiind obligati sa inscrie pentru a se califica, campionii Romaniei au inceput agresiv partida. Prima ocazie a fost inregistrata in minutul 10, atunci cind Jean Barbu a expediat o torpila de la 16 metri, retinuta cu dificultate de Kolinko. Acelasi jucator a prins in minutul 23 un voleu de gratie din interiorul careului, insa in portarul gazdelor. In minutul 32, dupa o actiune purtata de Sergiu Radu mingea ajunge la Narcis Raducan si acesta inscrie cu un sut superb de la marginea careului. Gazdele acuza socul dar rapidistii prefera sa plimbe mingea la mijlocul terenului, in locul unei ofensive sustinute. Letonii isi revin si au o prima ocazie in minutul 45, cind Bleidelis a pierdut pe drum citiva adversari dar a sutat aiurea. Repriza secunda a inceput intr-o usoara nota de echlibru, dupa care romanii s-au retras in aparare. Atacurile gazdelor erau purtate haotic, fara nici o noima. Cind ne gindeam deja la Chelsea, a picat golul gazdelor. A fost o centrare de pe dreapta, Lobont a iesit neinspirat si Laizans a introdus balonul in poarta. Rapidistii sint groggy, incearca ceva in atac, dar, pentru ca dezastrul sa fie complet, vine si golul doi. Complet demarcat in careu, Rubins a reusit un vole de senzatie, punind practic punct meciului. In intervalul dintre cele doua goluri am mai remarcat eliminarea lui Narcis Raducan pentru doua galbene, cel putin al doilea primit in mod idiot. Fostul jucator bacaoan a comis un fault din spate, la o faza de joc banala. Asa s-a scris istoria prezentei Rapidului in Liga Campionilor din acest an, elevii lui Lucescu pierzind pe mina lor. Sa te retragi deliberat in aparare avind un singur gol avans si inca in fata unei echipe care ti-a marcat trei goluri in tur, a reprezentat pina la urma un act de sinucidere. Rapidul s-a facut de ris, dar, in primul rind, a sifonat imaginea intregului fotbal romanesc. Sau poate chiar asta ne e valoarea la ora actuala? Acest esec este foarte greu de digerat si in urma lui ramin numeroase semne de intrebare. Cel putin hilara este declaratia lui Mircea Lucescu, dupa incheierea partidei de la Riga. Tehnicianul rapidist a spus ca nu le-a cerut jucatorilor sai sa se retraga in aparare in repriza a doua: "Nu inteleg de ce s-au retras in aparare si nu si-au mai creat ocazii de gol. Am intilnit o echipa agresiva, care a stiut sa speculeze slabiciunile noastre din repriza a doua". (Daniel SIMION)

Comentarii