Ratarile ne-au omorit

duminică, 25 aprilie 2010, 22:08
4 MIN
 Ratarile ne-au omorit

Daca cineva le propunea iesenilor inaintea partidei de vineri, cu Dinamo, o remiza, probabil ca iesenii ar fi raspuns afirmativ imediat, pentru a nu lasa posibilitatea ofertantului sa se razgindeasca. Dupa meciul din "Groapa" insa, egalul consemnat ii poate face pe fotbalistii Politehnicii sa-si smulga parul din cap, punctul obtinut in fata unei echipe jalnice echivalind cu un insucces.

Acest lucru este sustinut si de aspectul general al partidei, gazdele avind initiativa doar in prima jumatate a reprizei intii, dar si de statistica. Iasul a avut 17 momente de finalizare fata de numai 11 ale gazdelor, oaspetii cistigind si la capitolul suturi pe poarta (6-5), si la ratari uriase: Poli a irosit nu mai putin de cinci ocazii incredibile, doua din careul mic (Bujor si Negru, in prima repriza), un penalty (Badea) si doua (Constantin si Badea) cu poarta goala. E drept, si Dinamo a avut citeva faze notabile, insa gradul de periculozitate ale celor patru actiuni ofensive mai de Doamne-ajuta ale gazdelor pot fi comparate doar cu cele de "esalon doi" ale oaspetilor, cum au fost lovitura libera executata de Ignatov (’35), lobul lui Constantin (’41), ori actiunea lui Bujor (’49).

Explicatia dezechilibrului dintre pozitiile din clasament ale celor doua echipe si aspectul jocului este usor de gasit daca ne uitam, fie si fugar, in curtea dinamovista. Bucurestenii au fost o palida umbra a echipei ce pornise ca din pusca in 2010, problemele de lot si tensiunile interne simtindu-se din plin in exprimarea trupei lui Cornel Talnar. Amintind doar componenta zonelor centrale a defensivei si mijlocului din repriza a doua, Scarlatache – Daminuta, respectiv Rus – Vranjkovic, jalnici epigoni ai lui Dinu, Nunweiller, Lupescu ori Andone, ca sa dam doar citeva exemple, ori faptul ca ruptura din vestiarul "ciinilor" s-a probat pina si in momentul golului acestora, cind N’Doye aproape ca nu a fost bagat in seama de coechipieri, tabloul unei oglinzi facuta tandari este complet.

E drept, nu totul trebuie pus doar pe seama dinamovistilor, Poli aratind o crestere evidenta fata de jalnica interpretare din disputa cu Otelul, din etapa trecuta. Renuntarea la modulul "4-3-3" si trecerea la "4-4-2" a avut un efect benefic pentru ieseni, distantele mai mici de la mijloc ducind la anularea jocului gen tenis cu piciorul etalat cu galatenii, cu fundasii mereu la serviciu pentru atacanti, peste "fileul" alcatuit din mijlocasi. Destul de linistiti in aparare, pentru ca absenta golgeterului gazdelor, Andrei Cristea, s-a simtit din plin in zona centrala a ofensivei "ros-albe", iar Ilie si Straut le-au pus botnita lui Torje, respectiv Alexe, Poli a iesit des cu mingea pe jos din jumatatea proprie, "arhitectul" Ignatov proiectind multe actiuni periculoase dupa gafa incredibila de la golul gazdelor. Din pacate, asa cum s-a mai amintit, totul a mers bine pina a venit vorba de eficienta, ce a fost jalnica. Daca Negru ori Constantin mai pot invoca vreun alibi vizavi de ratarile lor, primul avind sarcini defensive iar al doilea revenind dupa o lunga absenta, faptul ca atacantii de meserie Bujor si Badea nu au reusit sa inscrie desi au avut, impreuna, zece (!!!) posibilitati, citeva imense, nu mai poate fi scuzat. Din nefericire, antrenorul Titi Dumitriu nu a avut nici vreo solutie viabila de improspatare a ofensivei, singura schimbare nefortata (Straut si Constantin nu au jucat la capacitatea lor fizica maxima) aducindu-l in teren pe Viveiros, care s-a ridicat peste Badea doar pentru ca nu a stricat multe.

Tragind linie, dincolo de regretele ratarii unei victorii care ar fi fost importante, ramine un punct si faptul ca Poli conteaza in continuare in lupta pentru evitarea retrogradarii, chiar daca a ajuns pe locul XVI. Urmeaza inca cinci runde in care, daca vor reusi sa aiba aceeasi atitudine etalata vineri, "alb-albastrii" pot ridica pretentii la conservarea locului in elita fotbalului romanesc. Chiar astazi, in eventualitatea in care Curtea de Arges nu trece de FC Vaslui, Poli poate sa scape de zona rosie a clasamentului adevarului, conservarea pozitiei salvatoare depinzind, in aceasta saptamina, si de adversare dar si de meciul de duminica, cu Gaz Metan, care trebuie obligatoriu cistigat. Partida cu mediesenii va incepe a fi pregatita astazi, cind jucatorii ieseni vor reveni la antrenamente dupa un week-end liber.

Poli-catalog

Branet (6) – in afara golului incasat, a parat trei incercari cadrate, doua (Niculescu – min. 17, Niculae – min. 48) inselatoare.

Straut (6) – desi a jucat usor accidentat, l-a anihilat pe Alexe, urcind in citeva rinduri si in ofensiva.

Mihajlov (6) – atent, atit ca stoper cit si ca fundas dreapta, post pe care a evoluat in ultima jumatate de ora.

L. Munteanu (7) – sigur in defensiva, a inscris golul egalizator.

Ilie (6) – desi a evoluat pe un post inedit, fundas stinga, a reusit sa taie mult din elanul lui Torje.

Miclea (6) – a centrat la golul lui Munteanu, a avut citeva actiuni periculoase pe final, cind a fost trecut in banda stinga.

Negru (6) – utilizat in premiera la Poli ca mijlocas defensiv, s-a achitat de sarcinile de inchidere, insa a pacatuit in ofensiva, ratind o ocazie mare, in minutul 32.

Ignatov (6) – are pe constiinta golul gazdelor, cind a pasat imprudent spre Branet, prilejuind interceptia lui Niculescu, ce i-a pasat lui N’Doye; in rest, a ordonat eficient constructia.

Cr. Constantin (6) – a avut multe actiuni utile, care au destabilizat defensiva dinamovista; a ratat insa incredibil in minutul 56, cind s-a impiedicat dupa ce-l driblase pe Curca.

Badea (4) – dupa un prim act in care a avut doua suturi cadrate, in actul doi a ratat un penalty si o alta ocazie uriasa, dupa ce trecuse de portarul gazdelor.

Bujor (4) – desi a avut sase (!) oportunitati de a inscrie, una, in minutul 30, din 6 metri, nu a reusit sa sparga gheata nici de aceasta data.

Straton (5) – a pus aiurea mina pe minge, in careu, in minutul 88, Iasul scapind cu fata curata doar datorita faptului ca arbitrul nu a acordat penalty.

A. Ionescu (5) – nimic clar.

Viveiros (5) – s-a invirtit aiurea.

Comentarii