Romanii nu s-au temut niciodata de italieni

vineri, 23 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Romanii nu s-au temut niciodata de italieni

1939: Bucuresti. Romania – Italia 0-1. Prima intilnire cu fratii de la Roma a fost decisa de un gol al lui Gino Colaussi. Dar, internationalii de atunci n-au fost cu nimic mai prejos decit dublii campioni mondiali. Diferenta a facut-o defensiva noastra, cu trei debutanti aliniati…
1940: Roma. Italia – Romania 2-1. Centrare Gica Popescu (bineinteles, nu cel de acum), si gol Baratky: 1-0 pentru Romania. Marea victorie a fost foarte aproape, portarul Romaniei, Mircea David, supranumit "Il Dio", "Il Muro", absolut senzational. A fost invins doar de o neintelegere a fundasilor Lupas si Lengheriu, plus un cap al lui Silvio Piola, care l-a prins intr-o secunda de neatentie.
1966: Napoli. Italia – Romania 3-1. Va mai amintiti? Pasa printre a lui Mircea Dridea la Dobrin, si adolescentul din Trivale aduce avantaj Romaniei pe "stadio Vomera". A urmat un sut al lui Mazzola, scapat de portarul Datcu, nici acum nu se stie unde a cazut mingea, dincolo sau dincoace de linia cu var si raportul de forte s-a schimbat. De Paoli si inca o data Mazzola, au adus victoria "squadrei".
1967: Bucuresti. Romania – Italia 0-1. Dupa dezastrul de la Zürich (1-7 cu Elvetia), o armata de antrenori (cinci la numar) a fost pusa sa invinga Italia. In zadar, desi debutantul Rica Raducanu a aparat senzational. El a fost invins, pe final, de mijlocasul Mario Bertini.
1972: Bucuresti. Romania – Italia 3-3. Italienii inscriu primii, dar in proprie poarta prin fundasul Spinosi. Doua goluri gemene (ambele din ofsaid) acordate lui Prati, intorc rezultatul. Egaleaza aradeanul Domide, cu capul, in stil englezesc, dar Causio face 3-2 pentru "azzurri". In ultimul minut, debutantul Hajnal repeta identic isprava lui Mazzola de la Napoli. O fi fost gol, n-o fi fost…
1976: Milano.Italia – Romania 4-2. Un amical de vacanta, cu toate golurile marcate in repriza secunda. Autori: Antognoni 2, Graziani, Bettega / Lucescu, Dudu Georgescu.
1980: Napoli. Italia – Romania 2-1. Din nou, tricolorii deschid scorul la Napoli, prin Bölöni. Pentru a invinge, "macaronarii" au nevoie de un gol din ofsaid (Collovati) si de bafta lui Causio.
1982: Firenze. Italia – Romania 0-0. O partitura tactica perfecta, conceputa de Mircea Lucescu, plus nitica sansa, ne-a adus o remiza fabuloasa, intr-un meci oficial, contra campioanei mondiale en-titre. Unde mai pui ca am jucat o jumatate de repriza fara Ticleanu, eliminat.
1983. Bucuresti. Romania – Italia 1-0. Prima victorie impotriva "squadrei azzurra", intr-un meci disputat, ca si cel precedent, tot in preliminariile Campionatului European. Golul marcat de Bölöni, din pasa lui Balaci, a ramas si acum in memoria lui Dino Zoff, portarul de atunci si antrenorul de astazi al Italiei.
1989. Sibiu. Romania – Italia 1-0. Partida amicala, din care ne amintim doar golul lui Sabau, din minutul 48 si debutul senzational al fundasului Dan Petrescu. Si italienii au avut un debutant, care n-a facut mai nimic. Numele lui? Roberto Baggio! ( Nicolae GRECU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii