Serbia, finalista surpriza

duminică, 20 septembrie 2009, 21:42
3 MIN
 Serbia, finalista surpriza

Sferturi de finala

Dupa victoriile lejere obtinute joi de Serbia si Spania in confruntarile cu Rusia respectiv Franta, mult mai strinse au fost celelalte doua partide din sferturile de finala ale Europenelor din Polonia. Neinvinsa pina atunci Turcia a pierdut partida cu Grecia, scor 74-76, dar intilnirea a necesitat prelungiri. Elenii au dominat lupta sub panouri si au avut 19 recuperari in plus (Fotsis a reusit 13) insa turcii au stat mai bine la procentajul aruncarilor. In prelungiri s-a mers dupa un cos in ultima secunda marcat de turci iar in prelungiri a facut spectacol Spanoulis care a marcat de doua ori de la distanta si a incheiat cu cel mai bun punctaj (23, 6×3). In ultimul meci din sferturi Slovenia a trecut de Croatia cu 67-65 chiar daca a jucat din nou fara doi dintre jucatorii ei de baza, Dragic si Smodis, ambii accidentati. Croatii au condus si cu 13 puncte inainte de pauza dar s-au taiat in sfertul trei pe care l-au cedat cu un sec 3-14. Stapini pe situatie slovenii au condus jocul pina la final si au obtinut o calificare in premiera la Euro avind in pivotul lui TSKA Moscova, Erazem Lorbek, omul meciului cu 27 puncte si 8 recuperari.

Semifinale

Spania – Grecia 82-64. In revenire de forma, campionii mondiali au scurcircuitat Grecia dupa ce facusera acelasi lucru si cu francezii. Cu o aparare care le-a ridicat probleme mari lui Spanoulis si Zisis, ibericii s-au desprins repede. Cele 18 puncte si 6 recuperari l-au scos iar in fata pe Pau Gasol, vedeta unei echipe care alearga dupa aurul european, singurul absent din palmaresul Spaniei.

Serbia – Slovenia 96-92 (dupa prelungiri). Venita sa obtina un loc calificant la Mondialul de anul viitor, cea mai tinara echipa de la Euro 2009 va juca finala in Polonia dupa ce a trecut de Slovenia intr-o partida care a necesitat prelungiri. Desi au condus doar o jumatate din ultimul sfert sirbii au prins prelungirile dupa o aruncare de la distanta a play-makerului Teodosic. Timpul suplimentar a fost la discretia Serbiei care a cistigat avind in Milos Teodosic omul meciului cu 32 puncte (6×3) – recordul competitiei, remarcatul Sloveniei fiind din nou pivotul Erazem Lorbek (25 puncte si 10 recuperari).

Turneul V-VIII

Calificarea directa la Campionatul Mondial de anul viitor a fost miza partidelor din semifinalele turneului V-VIII. Avind loc asigurat din postura de organizator Turcia n-a fost la fel de montata in fata Frantei, care s-a impus cu 80-68. Dupa partida mai modesta cu Spania, Tony Parker a revenit si a incheiat jocul cu 10 pase decisive si 28 de puncte. Mai apriga a fost partida dintre Rusia si Croatia, incheiata cu victoria ultimilor, scor 76-69. Serghei Monia si Roko Ukic si-au impartit suprematia la titlul de cosgeterul partidei (cu cite 18 puncte), croatul avind in cont si 8 pase decisive. Meciul pentru locurile V-VI nu mai avea absolut nici o importanta asa ca atit Franta cit si Croatia au tinut pe banca mai multi titulari (Parker, Pietrus si Diaw respectiv Ukic, Planicic si Tojic), victoria revenind cocosilor cu 69-62. Campioana europeana en-titre Rusia n-a mai putut emite aceleasi pretentii dupa ce a venit in Polonia cu o echipa mult schimbata. Chiar daca au ratat si biletele pentru Mondiale (si asteapta acum macar un wild-card), rusii s-au agatat de locul sapte si au reusit dupa ce au spulberat Turcia cu 89-66, avind un procentaj de senzatie de la distanta (16 reusite din 24 de incercari). Doi tinerii fundasii de la Himki Moscova si-au pus amprenta serios pe aceasta victorie, Vitalii Fridzon (26 puncte, 7×3) si Anton Ponkrasov (16 puncte, 9 pase decisive), pivotul lui Fenerbahce Ömer Asik fiind remarcatul turcilor cu 24 puncte si 11 recuperari.

  

 

Grecia a cistigat bronzul

In finala mica, disputata aseara, Grecia a invins Slovenia, dar a tremurat serios in finalul meciului cistigind doar cu 57-56, dupa ce la pauza mare conducea cu 31-24. Cei mai buni marcatori au fost, la greci Schortsanidis (23), Bourousis (9) si Zisis (6), respectiv, Lakovic (16), Lorbek (12) si Slokar si Nachbar (cite 9). Finala Spania – Serbia s-a disputat aseara, foarte tirziu.

Comentarii