Spania, in crescendo

Subtitlu

marți, 29 iunie 2010, 23:11
2 MIN
 Spania, in crescendo

Spania: Casillas – Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla – Xavi, Busquets, X. Alonso (90^3 – Marchena) – Iniesta, Torres (’59 – Llorente), Villa (’87 – Pedro). Antrenor: Vicente Del Bosque.

Portugalia: Eduardo – R. Costa, Carvalho, Alves, Coentrao – Pepe (’72 – Mendes) – Tiago, Meireles – Cr. Ronaldo, Almeida (’58 – Danny), Simao (’72 – Liedson). Antrenor: Carlos Queiroz.

Arbitru: Hector Baldassi (Argentina)

Cartonase galbene: X. Alonso / Tiago

Cartonas rosu: R. Costa (’89)

1-0, min. 64: Iniesta da o pasa pe culoar, Xavi trimite lateral cu calciiul, Villa  suteaza din unghi, Eduardo respinge si acelasi Villa trimite mingea in transversala, de unde ricoseaza in poarta.

Golul s-a lasat indelung asteptat si in acest ultim meci din optimile de finala ale Cupei Mondiale. Si totusi, ce diferenta enorma intre precedenta partida si aceasta, in care ocaziile de gol au abundat! Portugalia si, mai ales, Spania, au dovedit ca Europa fotbalistica n-a murit inca la aceasta editie, ibericii, nemtii si chiar olandezii putind rivni in continuare la marile onoruri. Ambii profesori de pe banci, si don Vicente si don Carlos, au intrat cu distributii ofensive insa jocul n-a fost lipsit de precautii. Este si motivul pentru care ocaziile primei parti au fost suturi de la distanta: Torres si Villa, ambii in doua rinduri, Tiago si Cristiano Ronaldo, acesta din urma avind marea sansa de a inscrie golul campionatului dintr-o lovitura libera de la peste 25 de metri cu un sut care nu era mult sa-l surprinda pe Casillas. O alta ocazie lusitana s-a irosit in min. 38, cind Tiago a reluat cu capul pe linga poarta, din centrarea lui Meireles, insa Spania a dominat jocul la posesie. Dupa pauza, portughezii au cautat sa echilibreze raportul, marea sansa venind in min. 54, cind la centrarea lui Almeida, mingea deviata la sacrificiu de Puyol era aproape sa intre in proprie poarta. Don Vicente a mutat, scotindu-l pe Torres (din nou sters), iar noul intrat Llorente l-a pus la treaba pe excelentul Eduardo, cu o lovitura de cap. Goal-keeper-ul lusitan a fost prompt si la sutul din intoarcere al lui Villa din 16 metri, pentru ca la numai trei minute Iniesta, Xavi si Villa sa intepe mortal si sa dea tonul la faimosul "tika-taka". Jocul de pase uneori enervant al spaniolilor i-a innebunit pe lusitani care n-au mai reusit sa se apropie de careul lui Casillas. Ba mai mult, tot Spania a fost mai aproape de 2-0, prin Ramos (’71), Villa (’76) si Llorente (’86), astfel incit lusitanii, ramasi in zece prin eliminarea lui Ricardo Costa (lovitura fara minge aplicata lui Capdevila) si-au irosit sperantele. Cit despre Spania, s-a vazut ca joaca din ce in ce mai bine, asa ca atentie Sud-America! (Nic. G)

Comentarii