Sportul iesean, condamnat sa traiasca in mizerie

joi, 29 aprilie 1999, 23:00
3 MIN
 Sportul iesean, condamnat sa traiasca in mizerie

Trecerea lui Ion Tiriac prin orasul nostru a fost ca o ploaie de vara, racoroasa, dar care dureaza putin. Inalta personalitate a inspectat bazele sportive alaturi de ministrul Crin Antonescu, a raspuns protocolar la intrebarile puse, a dat sfaturi si a plecat. Concret, nu s-a realizat nimic pentru ca nu sint bani. Asteptat ca un Mesia, Tiriac a parut depasit de problemele concrete cu care se confrunta sportul pe plan local. Acesta se astepta ca Patinoarul sa fie plin de pusti amatori de effort fizic, insa spre marea sa mirare nu a gasit pe nimeni. S-a speriat mai apoi de ce a vazut la Baza Nautica Dorobant. Acolo se pregatesc, printre altii si campioni mondiali de juniori la canotaj. Tiriac i-a vazut pe acestia cum ieseau din hangar si dupa o sedinta istovitoare de pregatire se spalau in lighean cu apa scoasa din fintina, pentru ca apa potabila lipseste cu desavirsire. A fost o surpriza chiar si pentru Crin Antonescu, mult mai familiarizat cu aceste probleme.
De altfel, nu e greu sa constati ca intre cei doi exista mari diferente. Unul se numara printre cei mai bogati oameni din Europa, construind caramida cu caramida imperiul financiar pe care-l conduce astazi. Celalalt a mincat in tara salam cu soia, daca e sa folosim o expresie la moda in ultimii ani. Profesor intr-un satuc din judetul Vaslui, apoi in Tulcea, prin politica pasilor marunti a ajuns in fruntea sportului romanesc. Deschis dialogului, face nota discordanta cu Tiriac, care nu discuta decit prin intermediul consilierului sau. Prezenta lui Tiriac la Iasi i se datoreaza in exclusivitate ministrului MTS, care s-a declarat impresionat de dorinta oamenilor de sport din Iasi de a realiza ceva, chiar si cu bani putini. Din nefericire, starea economica actuala face aproape imposibila acordarea unor ajutoare de la buget, antrenorii si conducatorii de cluburi fiind invatati sa mearga dupa sponsori.
Un rol crucial il vor avea autoritatile locale, avertizeaza Crin Antonescu. Orasele sarace au renuntat demult la sport (vezi cazurile Vaslui sau Botosani), acest fenomen devenind un lux in conditiile unor bugete de supravietuire. Lux pe care si-l permit Bacaul sau Piatra-Neamt, ca sa dam tot exemple din vecini. La Bacau, Primaria aloca 300 milioane numai pentru extra-fotbal. La Piatra-Neamt, sportul e sprijinit de unii sponsori cu mare putere financiara. Acestea sint singurele posibilitati si iesenii au parte de putin din amindoua. Primaria sustine in limita posibilitatilor, dupa cum afirma primarul Simirad, echipele de fotbal si handbal, la SC Iasi XXI fiind angajati si citiva sportivi reprezentativi ai Iasului. Din partea cealalta, este elocvent cazul lui Petru Vieru, un om contestat, care baga insa multi bani in rugby.
Discutiile dintre Crin Antonescu, Ion Tiriac si oficialitatile locale s-au purtat la un nivel foarte general. Ion Tiriac a fost interesat mai mult de sportul de masa, iar Crin Antonescu de cel de performanta. Singura consecinta consta in faptul ca Primaria va incerca sa impulsioneze sportul la nivel scolar. Bunavointa a existat intotdeauna, insa dintr-un buget de austeritate nu putem face mai mult, este raspunsul preferat al primarului Consantin Simirad cind e intrebat cum va sprijini sportul. Situatia sportului romanesc la nivel national depinde de starea economiei nationale. Acum, cind functioneaza legea finantelor publice locale, starea sportului local va fi in strinsa legtura cu situatia economica a orasului. In aceste conditii, gasirea unor sponsori pare a ramine singura alternativa in Iasi. (Daniel SIMION)

Comentarii