Stelele Africii

Subtitlu

duminică, 18 iunie 2006, 23:39
2 MIN
 Stelele Africii

Stadion: Rhein-Energie, Köln.
Cehia: Cech – Grygera, Rozenhal, Ujfalusi, Jankulovski – Galasek (’46 – Polak) – Poborsky (’55 – Stajner), Rosicky, Nedved, Plasil (’68 – Sionko) – Lokvenc. Antrenor: Karel Brückner.
Ghana: Adjei – Paintsil, Mensah, Iliasu, Mohammed – O. Addo (’46 – Boateng), Essien, Appiah, Muntari – Amoah (’80 – E. Addo), Asamoah Gyan (’85 – Pimpong). Antrenor: Ratomir Dujkovic.
Cartonase galbene: Lokvenc / O. Addo, Essien, Gyan, Asamoah, Boateng, Muntari.
Eliminat: Ujfalusi (’66)
Arbitri: Horacio Elizondo – Dario Garcia, Rodolfo, Otero (Argentina).
0-1, min. 2: Appiah il angajeaza pe Gyan, care preia in zona centrala si suteaza de la marginea careului;
0-2, min. 82: sut al lui Muntari dintr-o pozitie lateral dreapta, la vinclu, pe coltul scurt.
Desi a fost de patru ori sefa fotbalistica a Africii, Ghana a scos pentru prima data nasul in lumea buna a fotbalului in Germania. Neobisnuita cu evenimentele de gala, trupa lui Dujkovic a fost timida in startul cu Italia. Simbata a lasat, insa, complexele la o parte si, cu tupeu, a evoluat cu Cehia de parca locul la masa bogatilor ar fi fost o obisnuinta pentru ea. Avind avantajul faptului ca au inceput, practic, meciul de la 1-0, ghanezii au zburdat pe teren, disponibilitatea la efort ridicata fiind determinanta in duelul cu o trupa a carei medii de virsta, de la mijloc in sus, era de aproape 31 de ani! Pierzind suprematia fizica, Cehia a riscat mult, lasind loc imens intre linia de fund si ceilalti jucatori, stoperii sai raminind astfel des in situatii de unu la unu cu vilejioasele virfuri africane, Amoah si Gyan, care au facut instructie cu Rozenhal si Ujfalusi. Iar din minutul 65, cind Ujfalusi l-a faultat in careu din postura de ultim aparator pe Amoah si a fost eliminat, jocul s-a rupt total, chiar daca Gyan a sutat in bara din penalty. Profitind de decizia de parior sinucigas a lui Brückner, ce a lasat pe fund doar 3 fundasi, desi nici cu 4 nu fusese oprit asaltul Ghanei, „stelele negre” au zburdat pina la final, doar interventiile lui Cech si momentele de euforie prea mari ale africanilor aminind aruncarea zarurilor cu privire la soarta partidei pina in minutul 82.

Comentarii