Tezaurul de la Tianjin

duminică, 17 octombrie 1999, 23:00
2 MIN
 Tezaurul de la Tianjin

Gimnasta romanca Andreea Raducan a cucerit, simbata, la Tianjin (China), medalia de aur lae sol si medalia de argint la birna, in cadrul finalelor pe aparate ale Campionatelor Mondiale de gimnastica. In finala la sol, Andreea Raducan, notata cu 9,837, le-a devansat pe romanca Simona Amanar, care a primit 9,800, adjudecindu-si astfel medalia de argint, si pe rusoaica Svetlana Horkina, notata cu 9,787. Raducan a obtinut si medalia de argint la birna, cu nota 9,762, fiind devansata de chinezoaica Ling Jie, care a primit 9,775 din partea arbitrelor. Medalia de bronz a fost obtinuta de ucraineanca Olga Rasupkina, notata cu 9,737, ce a depasit-o cu putin pe Maria Olaru (9,650), clasata a patra.
Nota obtinuta de Raducan la sol a fost cea mai mare din toate finalele pe aparet si asta i-a adus o satisfactie in plus gimnastei birladence, in virsta de numai 16 ani. "Imi place sa fiu vedeta. Nu-mi viune inca sa cred ca am cistigat! Oricum, sint abia la inceputul carierei si sper ca voi deveni tot mai buna odata cu trecerea timpului", spunea ea in timp ce semna autograf dupa autograf. Presa straina a tinut sa scoata in evidenta stapinirea de sine de care a dat dovada Raducan, ea intrecindu-le la sol pe marile favorite ale finalei, veteranele Simona Aminar si Svetlana Horkina.
Antrenorul Octavian Belu a concluzionat: "A fost un Campionat Mondial de-a dreptul unic. Elevele mele vor trebuie, insa, sa munceasca foarte mult pentru a se prezenta la acelasi nivel si a obtine aceleasi rezultate la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Sydney. In ceea ce o priveste pe Andreea Raducan, sper sa lucreze in continuare cu aceeasi tragere de inima, pentru a progresa neintrerupt, deoarece se cunosc destule exemple de gimnaste care si-au inceput cariera senzational si apoi s-au pierdut in anonimat. Trebuie sa traga de ea acum, cit este tinara si puternica!"
In finalele masculine de simbata, Marian Dragulescu s-a clasat pe locul patru la sarituri, fiind notat cu 9,174, iar in proba de bara fixa s-a clasat ultimul, cu 8,762, din cauza unei cazaturi. Titlurile mondiale ale ultimei zile in concursul masculin au fost obtinute de chinezul Li Xiaopeng la sarituri, sud-coreeanul Lee Joo-Hyung la bare paralele si spaniolul Jesus Carballo la bara fixa.
Romania a ocupat locul al treilea in clasamentul pe medalii la cea de-a 34 editie a Campionatelor Mondiale de gimnastica, de la Tianjin. Sportivii nostri au obtinut la aceasta competitie un total de opt medalii, dintre care trei de aur, patru de argint si una de bronz. Ne-au devansat doar Rusia cu 12 medalii (5 de aur, 4 de argint, 3 de bronz) si China, cu 8 medalii (4+1+3). (ICT)

Comentarii