Un film care ne enerveaza

luni, 05 noiembrie 2007, 22:10
5 MIN
 Un film care ne enerveaza

Politehnica Iasi a sustinut in acest sezon sapte meciuri in deplasare, doar dintr-unul reusind sa scape neinvinsa. Din cele sase esecuri, cinci au fost la limita, patru dintre ele avind deznodamintul stabilit in ultimele minute. Ultimul episod al acestui serial s-a turnat duminica, la Mioveni, Dacia cistigind dupa un gol marcat in ultimul minut.

Cu putine aproximatii, scenariul "filmului" a fost acelasi ca in expeditiile din Ghencea, Piatra Neamt si Urziceni. La Mioveni, chiar daca nu a excelat, unele gafe individuale fiind deranjante, Poli a avut o evolutie de ansamblu superioara gazdelor, o posesie si o circulatie mai buna, a cistigat la capitolul ocazii mari de gol (2-1), a respectat "obiceiul" irosirii acestora in prima repriza, al incasarii golului decisiv pe final de meci si pe cel al primirii de laude consolatoare de la adversar si VIP-uri fotbalistice! Deja vu!

Daca ne oprim la momentele decisive ale jocurilor (ratari, respectiv primirea de goluri pe final), nesansa poate fi inovcata des, insa pina la punctul in care se poate discuta si despre valoarea individuala a unor fotbalisti care comit gafe copilaresti, fie in situatii clare de a inscrie, fie in momente defensive.

Intr-un astfel de cadru, parca nici nu se mai merita a se insista pe reperele tactice ale disputei de duminica, de remarcat in aceasta idee fiind doar faptul ca, desi a jucat acasa, Dacia a rulat in sistemul "5-4-1", in timp ce Poli a mizat pe "4-4-2", schimbarile de jucatori efectuate pe parcursul jocului fiind doar post pe post sau aducind redistribuiri ale actorilor din teren. Acest lucru dovedeste inca o data, daca mai era nevoie, ca, in fotbalul actual, nu mai conteaza profilul tacticii la care apelezi, ci doar daca aceasta aduce rezultate.

Adincind aceasta idee, este posibil sa se afirme ca Poli nu e formatia care se preteaza la joc ofensiv in deplasare, lucru ce poate fi sustinut si de "look"-ul iesenilor din anii trecuti, cind punctele aduse de "afara" (si nu putine!) apareau in urma unor jocuri in care initiativa era lasata adversarului, securizarea defensiva, ce era pe primul plan, fiind completata cu rare, dar letale zvicniri ofensive.

Mentiunea ce trebuie facuta este legata de faptul ca Iasul nu a gasit inca un inlocuitor pentru Onofras, jucator cu calitati perfecte pentru jocul de contraatac; iar daca tot a venit vorba de "gauri" lasate in echipa, noua gafa a lui L. Munteanu sporeste iarasi nostalgiile dupa un alt fotbalist ce a preferat Ialomita, Bordeanu.

Esecul de la Mioveni a aruncat Politehnica, ce a acumulat doar un punct in ultimele cinci etape, pe locurile retrogradante, criza gruparii din Copou acutizindu-se, cadru in care partida de vineri, din Copou, cu Gloria Bistrita, capata un caracter deosebit de important.

Poli-catalog

Branet (5,5) – nu a fost solicitat prea mult; a avut o interventie importanta in minutul 64 si o gafa copilareasca in minutul 47, ramasa insa fara urmari.

Buta (5) – harnic in ofensiva; adversarul care actiona de obicei in zona sa, R. Neagoe, a reusit insa sa inscrie si, apoi, sa scape singur cu Branet, dupa momente in care s-a insinuat spre zona centrala.

Onut (5) – la primul gol putea sa blocheze sutul lui Neagoe in cazul unei interventii mai prompte, iar la lovitura libera ce a generat golul lui Trofin a sarit pe sub minge.

Kalai (5) – si el ar fi avut sanse de a bloca sutul de la primul gol; a lasat o impresie ezitanta.

L. Munteanu (4) – a intervenit nefericit la golul decisiv, stopindu-i, practic, mingea lui Trofin.

Miclea (5) – a ratat incredibil in minutul 22, tintindu-l pe singurul jucator aflat pe linia portii, Olteanu; a avut si alte momente pe care le-a judecat prost, umbrind astfel voluntarismul etalat.

Milea (6) – foarte util.

Naidin (5,5) – a legat mai bine jocul in primul act pentru ca apoi sa-si piarda din clarviziune.

Sfirlea (5) – multiple greseli la serviciu, inclusiv din faze fixe.

Bilba (5) – start bun, stingere rapida.

Bakovic (5) – a irosit o ocazie importanta, in minutul 24.

Cernoch (5) – nu a adus nimic important in plus.

Tincu si Leucuta au intrat in minutul 80, primul avind meritul de a inscrie in minutul 82, dintr-o lovitura libera.

Transferul lui Zapodeanu

Unul dintre potentialii investitori ai Politehnicii Iasi, Ion Zapodeanu, a anuntat ca l- legitimat pe atacantul senegalez Mohamed Manga, ce s-a antrenat citeva zile n Copou, saptamina trecuta.

Surse bine informate sustin ca jucatorul care a voluat ultima data la Al Shabab, in Emiratele Arabe Unite, a fost propus in rima faza la FC Vaslui, Dorinel Munteanu refuzind oferta.

Un semn de ntrebare asupra tranzactiei vine de la faptul ca antrenorul Politehnicii, Ionut opa, declarase ca nu a apucat sa se convinga de calitatile fotbalistului la cele iteva antrenamente in care l-a avut sub comanda.

Conform lui Zapodeanu, lui Manga i s-ar putea aduce cartea verde in aceasta saptamina, omul de afaceri nuntind chiar ca e posibil ca atacantul sa intre pe teren vineri, cu Bistrita!

Popa nu demisioneaza

Antrenorul Politehnicii Iasi, Ionut Popa, a declarat, ieri, ca nu se gindeste sa demisioneze. "Pentru mine, onoarea inseamna sa ramin sa lupt pentru a scoate echipa din impas, nu sa dau bir cu fugitii. Eu simt cu adevarat ceva pentru Iasi si pentru Politehnica, asa ca, daca nu voi fi dat afara, voi munci zi si noapte pentru a readuce echipa pe linia de plutire. Pentru asta, avem insa nevoie si de sansa si liniste", a spus Popa, care a afirmat ca are in continuare incredere in jucatorii pe care-i pregateste: "Nu sint ei de cupe europene, cum gresit s-a spus in vara, insa nici de retrogradare nu sint".

In ceea ce-l priveste pe presedintele Sorin Boca, acesta a afirmat ca singura solutie de redresare a echipei este schimbarea starii de spirit de la nivelul vestiarului: "Sintem aproape de finalul turului si nu am avut la dispozitie nici macar 10% din bugetul propus pentru acest an. Pentru a schimba starea de spirit de la nivelul vestiarului e absolut necesar sa se achite macar salariile restante din luna august. Cu jucatori nemultumiti si criticati, in plus si cu ghinion maxim, nu ai cum sa obtii rezultate. Sper ca actionarii clubului sa achite in aceasta saptamina datoriile presante si astfel sa se reinstaureze un climat propice performantei, care sa ne permita un sprint pe final de tur".

Comentarii