Adio, autostradă! Parlamentarii PSD Iaşi au votat buget gras pentru Teleorman

miercuri, 08 februarie 2017, 02:59
6 MIN

Cel mai mare grup parlamentar din ţară nu a reuşit să impună niciun amendament. Lipsa de coeziune a ieşenilor a făcut ca bugetul propus de guvernul lui Dragnea să rămână bătut în cuie. De altfel, ministrul Finanţelor ar fi afirmat la discuţiile din comisii că proiectul autostrăzii Iaşi-Tg. Mureş nu se va face niciodată, motiv pentru care guvernul „nu va arunca bani pe fereastră!“.

Iaşul are cel mai mare grup parlamentar din provincie, dar fără a fi o forţă capabilă să determine alocări de fonduri pentru pro­iectele judeţului sau oraşului. Senatorii şi deputaţii ieşeni au eşuat lamentabil în a atrage bani, cu toate că Iaşul este văduvit de finanţări în bugetul de stat pe 2017. Fiecare partid (PSD, PNL, USR şi PMP) a preferat să depună separat amendamente cu acelaşi obiect, iar propunerile au fost respinse pe bandă rulantă. S-a ajuns până şi la situaţii în care PSD, de exemplu, a avut două amendamente ce vizau acelaşi lucru. Bugetul de stat a fost votat ieri, dar fără votul parlamentarilor PNL, USR şi PMP. Singura certitudine pentru Iaşi constă în alocarea unor fonduri pentru centura ocolitoare (varianta de trafic greu), în timp ce autostrada sau Spitalul Regional de Urgenţă rămân la stadiul de promisiuni, iar Aeroportul nu există între priorităţi. Despre locuinţe ANL, investiţii în şcoli sau în spitale, nici nu poate fi vorba. 

„Monstruoasa coaliţie a votat împotriva autostrăzii“

Cel mai vehement mesaj cu privire la proiectele respinse l-a avut senatorul Iulia Scântei (PNL). „Monstruoasa coaliţie PSD-ALDE a votat împotriva alocării sumelor necesare pentru autostrada Iaşi – Tg. Mu­reş„, a spus senatorul Iulia Scântei, făcând referire la votul dat în comisiile de specialitate, în contextul în care la nivelul PSD-ALDE era decis deja că orice amendament respins la comisii nu va trece nici de plen. Potrivit senatorului Victorel Lupu, susţinerile liberalei nu au corespondent în realitate, atât timp cât el însuşi a votat amendamentul atât în comisiile de specialitate, cât şi în plen alături de ceilalţi parlamentari PSD de Iaşi. „Amendamentele pe care le-am depus noi, parlamentarii PSD de Iaşi, nu au mai fost susţinute şi în plen, ci doar în comisii. Noi nu am dus amendamentele până în final pentru că s-a justificat că banii prevăzuţi în buget finanţează proiectele din programul de guvernare, aşa s-a hotărât la nivel de grup. În schimb, toate amendamentele legate de Iaşi, indiferent de partidul care le-a depus, au fost votate de toţi parlamentarii PSD de Iaşi“, a spus Lupu. Un punct de vedere asemănător a avut şi senatorul Vasile Toma (PSD). „Bugetul României a fost, astăzi (ieri, n.r.), votat în Parlament. Am votat împotriva formei sale pentru că Iaşul este şters de pe harta României. Bugetul pe 2017 nu ne ajută cu nimic. Este inexplicabil cum înţelege Guvernul să trateze Iaşul“, a comentat, la rândul lui, Bodea.

În replică, Lupu afirmă că există o alocare de 15 mi­lioane lei într-o anexă prezentată de către Ministerul Transporturilor, document care nu apare însă în proiectul de buget făcut public de către Guvern. Banii ar fi pentru reactualizarea studiului de fezabilitate la autostrada Iaşi – Tg. Mureş. „Şi eu am votat amendamentul liberalilor pentru 238 milioane lei la autostradă. Suma aceasta de 15,2 milioane lei este pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate, apare într-o anexă pe care ne-a prezentat-o domnul ministru. De ce 238 unii şi de ce 15 alţii? Prima sumă e şi pentru proiect tehnic, şi pentru a acoperi o parte din lucrări. Dar, anul acesta, mai mult de studiul reactualizat nu se va face, atunci de ce să se aloce mai mult?“, a comentat Lupu. Un alt parlamentar din actul guvernamental, deputatul ALDE Varujan Vosganian, a susţi­nut că a votat pentru proiectele Iaşului. „Mi-am făcut datoria ca parlamentar de Iaşi şi în buget au fost incluse sumele necesare refacerii studiului de fezabilitate pentru Autostradă, operaţiune obligatorie îna­inte de demararea lucrărilor. În buget se in­clud acele cheltuieli care, potrivit procedurilor, pot fi cheltuite. Vă pot garanta că re­evaluarea studiului va fi finanţată integral din bugetul Ministerului Transpor­tu­rilor“, a declarat Vosganian.

Liberalii au susţinut că, iniţial, la comisii, şeful ALDE Iaşi a votat împotriva amendamentului pentru alocarea a 238 milioane lei pentru autostradă şi a votat „pentru“ abia la o reluare a votului dispusă de PSD, dar „prea târziu“, după cum s-a exprimat deputatul Bodea. „Unul din cele 14 voturi «pentru» menţionate în postare a fost al meu“, a mai spus Vosganian cu referire la o postare a senatorului Scântei care a dezvăluit votul final din comisii pentru amendament: 14 voturi „pentru“, 14 „împo­trivă“ şi două abţineri. Modul în care guvernul abordează proiectul autostrăzii a fost devoalat de ministrul Finanţelor la dezbate­rile din comisii.  „Dl. Viorel Ştefan, de loc din Galaţi, a avut o remarcă cu adevărat penibilă, argumentând că sunt bani aruncaţi pe fereastră, întrucât acest proiect nu se va face niciodată!“, a arătat Marius Bodea. Unul dintre cei care şi-au susţinut amendamente în plen a fost deputatul Petru Movilă (PMP), care a avut nu mai puţin de 19 propuneri de proiecte, dar niciuna nu a fost aprobată.

46 de amendamente depuse de parlamentarii ieşeni, şi toate respinse

Toate cele 46 de amendamente depuse la legea bugetului de stat de către parlamentarii ieşeni au primit raport de respingere din partea comisiilor, iar unele, cum a fost cazul celor propuse de PSD, nu au mai fost susţinute şi în plen. Lipsa de unitate a parlamentarilor ieşeni s-a văzut clar şi în faptul că fiecare partid (PSD, PNL, PMP şi USR) a preferat să-şi susţină propriile amendamente cu toate că aveau acelaşi obiect cu altele ale colegilor din legislativ. Mai mult, PSD a avut două amendamente care vizau acelaşi lucru (autostrada), unul fiind depus individual de deputatul Tudor Ciuhodaru, iar celălalt fiind susţinut de toţi cei 9 parlamentari ai PSD Iaşi. S-a ajuns la situaţia în care 14 dintre cele 46 de amendamente au avut aceleaşi teme, singurele diferenţe fiind propuse de fiecare partid în parte: Spitalul Regional de Urgenţă (5), Autostrada Iaşi – Târgu Mureş (5) şi şoseaua de centură (4). Alte amendamente au vizat investiţii în mediul rural (10), investiţii în spitale (14), susţinerea învăţământului (5) şi diverse investiţii punctuale (complex sportiv, Aeroport şi locuinţe ANL). Sumele cerute de parlamentari au avut valori cuprinse între 11.000 euro şi circa 130 milioane euro, cu excepţia unor amendamente fanteziste gen celui propus de Ciuhodaru la autostradă (4 miliarde de euro). La nivel naţional, dintre cele 971 de amendamente depuse de către toţi parlamentarii, doar 27 au fost aprobate. În context, demn de precizat este că investiţiile iniţiale propuse de Guvern au fost confirmate în întregime de alianţa PSD-ALDE. Singurul proiect important al Iaşului care figurează în legea bugetului de stat constă în finalizarea lucrărilor la varianta de trafic greu a oraşului (circa 7 km), în acest sens fiind alocaţi 152 milioane lei.

Comentarii