An profitabil pentru Iași? RATP mărește de 17 ori bugetul de investiții

vineri, 26 februarie 2016, 02:57
5 MIN
 An profitabil pentru Iași? RATP mărește de 17 ori bugetul de investiții

Principalele instituţii din subordinea municipalităţii estimează că 2016 va fi un an profitabil. Totodată, investiţiile totale ale RATP, Salubris, Citadin, Servicii Publice şi Termo-Service au fost previzionate la peste 27 milioane lei.

Anul trecut, cheltuielile de investiţii au fost estimate la 17,1 milioane lei, dar au fost cheltuiţi efectiv doar 5,3 milioane lei. În acelaşi timp, în 2016, primele şi bonusurile acordate angajaţilor trec de 10,3 milioane lei. La venituri totale de 224,2 milioane lei, cele cinci instituţii ar urma să înregistreze un profit brut de peste 7 milioane lei. Numărul mediu de angajaţi al celor cinci societăţi/regii ajunge la peste 3.100 de persoane.

RATP dublează bonusurile pentru angajaţi

Cu toate că se află în pragul falimentului, regia de transport public aproape că dublează bonusurile pentru angajaţi în 2016. În proiectul de buget este prevăzută o sumă de 3,5 milioane lei în acest sens, cea mai mare dintre toate instituţiile subordonate primăriei. Faţă de anul trecut, creşterea este de aproape 90%. În acelaşi timp, profitul brut estimat este de şase ori mai mic decât în 2015, fiind previzionată o sumă de 1,2 milioane lei. Totodată, RATP a crescut de 17 ori suma prevăzută pentru investiţii, până la concurenţa sumei de 6,6 milioane lei.

Anul trecut, investiţiile RATP s-au cifrat la 379.000 lei, în contextul în care, la început de an, fusese aprobată o sumă de peste un milion de lei. Pe lista de investiţii a RATP în 2016 se află achiziţia a 30 de autobuze second-hand (4,7 milioane lei), 15 minibuze second-hand (un milion de lei), sistem şi camere video de supraveghere (circa 70.000 lei), maşini de numărat bani (9.200 lei), validatoare de bilete (303.000 lei) şi o instalaţie de spălare (122.000 lei).

Veniturile RATP pe 2016 sunt estimate la 97,9 milioane lei, iar cheltuielile la 96,6 milioane lei. Plăţile restante ale operatorului de transport sunt de 232,8 milioane lei, în contextul în care RATP are de recuperat creanţe de doar 32,4 milioane lei. În luna martie, pe masa judecătorilor ieşeni va ajunge planul de reorganizare a regiei, principala măsură fiind reorganizarea ca societate comercială, o parte din datorii urmând a fi şterse prin o serie de artificii legislative.

Citadin, datorii de peste 5 milioane lei

Compania de construcţii a municipalităţii a prognozat pentru investiţii o sumă de aproape cinci ori mai mare faţă de sumele cheltuite în 2015. Anul trecut, Citadin a realizat investiţii de aproape 1,3 milioane lei, cu toate că fondurile aprobate la început de an ajungeau la 5,3 milioane lei. Pentru 2016, Citadin a alocat 5,7 milioane lei, în contextul în care veniturile previzionate sunt de 34 milioane lei, iar cheltuielile de 32,9 milioane lei, cu un profit brut de 1,1 milioane lei. Potrivit proiectului de buget, profitul va fi folosit pentru acoperirea pierderilor contabile înregistrate în anii 2010 – 2011.

„Programul de investiţii în utilaje, maşini şi instalaţii moderne va permite îmbunătăţirea calităţii lucrărilor prestate şi creşterea productivităţii muncii. Societatea şi-a propus un buget de venituri şi cheltuieli realist, riguros fundamentat, a cărui execuţie să fie urmărită şi analizată în permanenţă, pentru a se putea lua măsurile corective în timp util. Întregul efort al societăţii se impune a fi concentrat pe dezvoltarea obiectivului principal de activitate, respectiv construcţia, întreţinerea şi repararea drumurilor publice“, spun reprezentanţii societăţii.

Veniturile societăţii ar urma să crească cu 4,6%, un procent asemănător fiind prognozat şi în cazul cheltuielilor. Pentru cheltuielile de personal, Citadin a prevăzut 8,9 milioane lei. Plăţile restante se ridică la 5,5 milioane lei, iar creanţele care trebuie recuperate ajung la 4,8 milioane lei. 

Salubris nu are datorii

Operatorul de salubritate al Iaşului a estimat investiţii de peste 10 milioane lei în acest an. Suma este de aproape patru ori mai mare decât cea cheltuită în 2015. La începutul anului trecut, valoarea totală a investiţiilor aprobate s-a ridicat la 7,8 milioane lei, dar Salubris a investit doar 2,7 milioane lei. Pentru 2016, achiziţiile operatorului constau în autoutilitare, autocisterne, containere, automăturătoare, autogunoiere, buldozere pe şenile, echipamente pentru dotarea staţiei ITP, pubele, toalete ecologice, cuşti pentru câini şi altele.

„Veniturile totale estimate a fi realizate sunt în valoare de 53,7 milioane lei, cu 1,1 milioane lei mai mari decât veniturile totale preliminate realizate în anul 2015, reprezentând o creştere de 2,10%. Cheltuielile totale prevăzute însumează 49,6 milioane lei“, au spus reprezentanţii societăţii.

Astfel, profitul brut al Salubris pe 2016 este estimat la aproape 4,2 milioane lei. Cheltuielile cu personalul se ridică la 30,2 milioane lei, din care 2,4 milioane lei reprezintă bonusuri. Salubris este singura societate din subordinea primăriei care nu are plăţi restante. În acelaşi timp, operatorul are de recuperat creanţe de 11,2 milioane lei.

SPI: bonsuri şi prime de 3,3 milioane lei

Societatea pentru întreţinerea spaţiilor verzi a primăriei, Servicii Publice Iaşi (SPI), a estimat pentru anul în curs venituri 30,9 milioane lei (creştere de 2,3%) şi cheltuieli de 30,6 milioane lei (3,6%), cu un profit brut de 350.000 lei. Cheltuielile cu personalul se ridică la 17,5 milioane lei, din care circa 3,3 milioane lei reprezintă sporuri, prime şi bonusuri (12%). Totodată, cheltuielile de investiţii ar urma să crească de aproape nouă ori faţă de nivelul realizat în 2015, fiind previzionată o sumă de 4,4 milioane lei.

La începutul anului trecut, SPI a aprobat investiţii în valoare de 2,5 milioane lei, dar a cheltuit efectiv doar 511.000 lei. La fel ca în cazul celorlalte societăţi din subordinea primăriei, principalele investiţii ale SPI în 2016 vor consta în achiziţionarea de utilaje.

„Pentru anii 2017 şi 2018, cheltuielile cu investiţiile vor fi dimensionate la strictul necesar, având în vedere că fondul de dezvoltare constituit se va epuiza, iar investiţiile din anii următori vor avea drept sursă amortizarea şi repartizările din profit“, au precizat reprezentanţii SPI

Termo-Service, profit de trei ori mai mic

Termo-Service a prevăzut un profit de trei ori mai mic decât cel realizat în anul 2015. Astfel, la venituri de 7,47 milioane lei, societatea a prognozat cheltuieli de 7,38 milioane lei. În 2015, administratorul de imobile a înregistrat un profit brut de 318.000 lei, iar proiecţia pe 2016 arată un profit brut de numai 90.000 lei.

Pentru investiţii (diverse dotări), societatea a alocat 260.000 lei. Veniturile sunt mai mari cu 1,9% faţă de 2015, iar cheltuielile cu 5,2%. Cheltuielile cu personalul se ridică la peste 6 milioane lei, din care sporurile, primele şi bonusurile reprezintă peste un milion de lei (creştere de 5,9%).

„La cheltuielile cu bunuri şi servicii s-a previzionat pentru anul 2016 (…) o diminuare cu suma de 57.000 lei, motivată de renegocierea în mare parte a contractelor de servicii, procurarea de materiale numai pe baza referatelor de necesitate privind lucrările de executat şi o atentă monitorizare a achiziţiilor de către conducerea societăţii“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de buget.

Plăţile restante ale Termo-Service se ridică la 1,6 milioane lei, dar administratorul de imobile are de recuperat creanţe de 2 milioane lei. Proiectele de buget ale celor cinci instituţii din subordinea municipalităţii vor fi supuse aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară din 29 februarie.

Comentarii