Apelul celor 84 de academicieni stârneşte controverse la Iași

vineri, 10 februarie 2017, 02:59
3 MIN
 Apelul celor 84 de academicieni stârneşte controverse la Iași

Patru academicieni lansează un îndemn la protejarea „identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale“, într-o scrisoare deschisă care a fost acuzată că reflectă mai multe teme din discursul naţionalist al PSD, în această perioadă, când se vorbeşte din ce în ce mai mult despre o aşa-zisă dezbinare cauzată în societate de preşedintele Iohannis. Această scrisoare a fost semnată de alţi 80 de academicieni sau membri corespondenţi ai Academiei Române, printre care şi mulţi din Iaşi sau care au legături cu Iaşul, precum academicienii Dan Berindei, Victor Spinei, Alexandru Zub, Constantin Corduneau şi membrii corespondenţi Dorin Ieşan, Wilhelm Dancă şi Mihai Voicu, ultimul dintre aceştia şi preşedintele filialei din Iaşi a Academiei Române.

Primele argumente ale iniţiatorilor se leagă de integritatea teritorială a ţării, ei spunând că sunt „îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele de­cenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a iden­titiăţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţini plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate «corectitudini politice», dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român“. Deşi au existat multe voci care i-au acuzat în termeni duri, ajungând chiar să sugereze că limbajul folosit este unul deosebit de învechit, chiar „comunist“, preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române, Mihail Voicu, spune că discursul şi că mesajul în sine nu este „nici pe de parte naţionalist. „Conţinutul lui ne-a determinat să-l semnăm. Aţi văzut că sunt foarte mulţi semnatari, sunt persoane care nu pot fi acuzate de naţionalism. Este un mesaj către unitate, identitate naţională, şi acesta este sensul, nu merge nici pe departe pe linia vreunui partid politic, şi îmi pare rău că unii interpretează în sensul acesta. Ui­taţi-vă la atmosfera din jurul României, sunt o serie de semnale care justifică o astfel de poziţionare – fenomenele efectiv naţionaliste din Franţa, din Olanda, Brexitul britanic sunt probleme destul de complicate care le-au dat de gândit acelor persoane care au pus pe hârtie acest mesaj“, a declarat prof. univ. dr. Mihail Voicu. El a mai estimat şi că vor mai fi, din rândul membrilor ieşeni, semnatari al acestui demers. 

Viorel Barbu: „un moment nepotrivit şi un conţinut neadecvat“

La un pol oarecum opus se poziţionează însă acad. Viorel Barbu, fost rector al Uni­versităţii „Alexandru Ioan Cuza“, care spu­ne că a fost solicitat să semneze această scrisoare deschisă, dar care a refuzat pentru că nu o consideră adecvată, şi momentul trimiterii ei către public i se pare complet nepotrivit. „Am fost solicitat să o semnez, dar am refuzat. Părerea mea este că această scrisoare a fost gândită cu cele mai bune intenţii, am văzut ce comentarii au fost. Dar, în ciuda acestor intenţii, am văzut că a apărut într-un moment nepotrivit şi avea un conţinut neadecvat“, a declarat acad. Viorel Barbu. Acesta a mai spus însă că nu trebuie exagerat pe acest subiect şi că, sub nicio formă, aceasta nu este poziţia Aca­demiei Române. „Nu putem spune că Academia reacţionează. Nu este un punct de vedere al Academiei, ci o iniţiativă a unor colegi de-ai noştri, şi trebuie să le respectăm dreptul de a avea o opinie. Dar nu este punct de vedere al Academiei pentru că ar fi emanat în jurul unei întruniri generale“, a mai spus acad. Viorel Barbu. În scrisoarea menţionată, semnatarii se adre­sează „în special intelectualilor“, care sunt chemaţi să fie „exemple de înţelepciune şi de patriotism“. „Să ne cinstim eroii, să fim la înălţimea lor, lăsând generaţiilor urmă­toare, tuturor locuitorilor României, o ţară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut şi pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată şi prosperă, o ţară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească. Aşa să ne judece viitorul!“, se conchide în apelul academicienilor.

Comentarii