Advertorial

Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi – cea mai frumoasă din lume

joi, 14 septembrie 2017, 01:50
4 MIN

O competiţie la care au participat peste 25 de biblioteci de prestigiu din întreaga lume, cu nume precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau cea a Franţei a adus acest titlu Bibliotecii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi nu doar că învaţă la cea mai bună universitate tehnică din Moldova şi una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ superior din ţară, dar au şi acces la cea mai frumoasă bibliotecă din lume. Cel puţin aşa cred câteva sute de mii de vizitatori ai site-ului boredpanda.com, în urma unui sondaj care s-a ţinut la începutul anului. Iar competiţia s-a purtat între 25 de biblioteci de prestigiu din întreaga lume, cu nume precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau cea a Franţei.

Dacă pe unii îi poate mira o asemenea nominalizare, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, explică de ce nu îl surprinde poziţionarea Bibliotecii TUIAŞI în acest clasament. „Este o poziţie poate surprinzătoare pentru cei care nu au vizitat această bibliotecă. Motivul este simplu: această bibliotecă, şi întregul Palat Universitar din Copou, au fost racordate încă din faza de proiectare la valorile culturale europene. Louis Blanc şi Petru Poni s-au inspirat din tot ceea ce era mai valoros la nivel european în această zonă de arhitectură academică”, spune profesorul.

Palatul Universitar din Copou a fost proiectat de renumitul arhitect elveţian Louis Blanc – care, printre altele, a proiectat şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti -, după schiţele lui Petru Poni, profesor la Universitatea din Iaşi. Petru Poni a realizat aceste schiţe după ce a studiat mai multe universităţi din Germania, Austria şi Elveţia. Piatra fundamentală a fost pusă de către Prinţul moştenitor Ferdinand, iar în anul 1897 Palatul Universitar din Copou a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Palatul conţine două elemente foarte importante în ceea ce priveşte valoarea lor simbolică şi valoarea arhitecturală. Este vorba de Bibliotecă şi de Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Biblioteca şi Aula fost bombardate de ruşi când linia frontului a ajuns în zona Iaşi – Chişinău, suferind mari pagube. Întregul corp al clădirii a fost ulterior propus spre demolare, dar Şcoala Politehnică şi-a asumat sarcina refacerii acestuia. Reabilitarea acestui spaţiu de o frumuseţe deosebită a durat până spre sfârşitul anilor 50, la eforturile de reconstrucţie contribuind inclusiv studenţii şi profesorii din vremea respectivă.

Un milion de volume în colecţie

 

Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, care are în posesie un milion de volume (cărţi, reviste, documente tehnice, CD-uri, DVD-uri, microformate etc), este un spaţiu de studiu deschis în permanenţă, ce poate fi vizitat odată cu Aula Universităţii, cele două fiind legate de un balcon.

Fondul Bibliotecii, care în prezent îşi desfăşoară activitatea în şapte filiale, este nepreţuit pentru profesorii şi studenţii TUIAŞI, mai ales pentru cei interesaţi de cercetare. „Toată zestrea spirituală a omenirii nu este în format electronic, multă informaţie este doar în bibliotecă. Este foarte multă informaţie ascunsă şi biblioteca este esenţială, dar nu oricine găseşte aceste informaţii. Şi de-aici este marele plus pe care îl au unii oameni care descoperi lucruri extraordinare din trecutul îndepărtat sau apropiat, pentru că au răbdarea să caute”, explică prorectorul Neculai Seghedin. Volumele acoperă un număr mare de specializări din domeniul ştiinţei, tehnologiei, economiei şi legislaţiei. Este prima bibliotecă din România care a creat baze de date standardizate, accesibile pe Internet începând din 1995, deschizându-se astfel posibilitatea unui viitor dialog computerizat între biblioteci.

Aproximativ o treime din calculatoarele de aici sunt destinate utilizatorilor, Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi contribuind încă de la înfiinţare la sprijinirea procesului de învăţământ şi de cercetare, asigurând informarea şi documentarea celor care-i calcă pragul prin accesul la fondul de documente, baze de date, fiind într-o continuă schimbare, căutând noi soluţii pentru implementarea şi valorificarea sistemelor moderne de informare şi documentare, de comunicare, de selectare şi dirijarea informaţiei către utilizatori.

Vrei să faci parte din istorie, sau chiar s-o scrii, studiind la o universitate tehnică de top şi într-una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume?

Înscrie-te în perioada 10 – 17 septembrie la TUIAŞI!
 

Comentarii