De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cardiaci: de ce diferă tratamentele pentru hipertensiune?

miercuri, 11 februarie 2015, 18:58
6 MIN
 Cardiaci: de ce diferă tratamentele pentru hipertensiune?

Fiecare pacient cu hipertensiune arterială are propria schemă de tratament stabilită de medic, în funcţie de existenţa şi de gravitatea factorilor de risc cardiovasculari. Nu comparaţi tratamentul dumneavoastră cu cel al
altui pacient: în funcţie de situaţia fiecărui pacient, medicaţia poate fi diferită şi ambele tratamente să fie corecte. Tratamentul poate include un singur medicament sau asocierea mai multor antihipertensive.

Prof. Dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Reabilitare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Există la ora actuală mai multe clase de medicamente indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale (HTA). În prima fază, atunci când este descoperită hipertensiunea şi dacă nu există complicaţii, adică în tratamentul de primă intenţie al HTA necomplicată se poate alege un singur medicament antihipertensiv – monoterapia (nota redacţiei – tratament cu un singur tip de medicament). În cazul neatingerii valorilor TA ţintă cu monoterapie, se recomandă asocierea de două sau mai multe clase de medicamente anti HTA în doze mici. De precizat că în majoritatea cazurilor, pacienţii necesită două sau mai multe medicamente antihipertensive pentru a controla TA. Asocierea a mai multor medicamente în doze mici, determină un control mai bun al valorilor TA cât şi scăderea frecvenţei reacţiilor adverse. Astfel, asocierile de medicamente în doze mici sunt mai eficiente şi mai sigure decât monoterapia în doză mare.

Alegerea schemei terapeutice este de competenţa medicului specialist cardiolog. Tratamentul este individualizat, adică este specific unui anumit bolnav. Fiecare pacient cu hipertensiune arterială are propria schemă de tratament stabilită de medic, în funcţie de existenţa şi de gravitatea factorilor de risc cardiovasculari. Nu comparaţi tratamentul dumneavoastră cu cel al altui pacient: în funcţie de situaţia fiecărui pacient, medicaţia poate fi diferită, uneori total, şi ambele tratamente să fie corecte.

Scopul tratamentului: scăderea valorilor tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg sau 14 cu 9 în limbaj popular

Medicamentele alese de medicul specialist se administrează după un orar bine stabilit, zilnic şi fără pauze. Scopul tratamentului este scăderea valorilor tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg (14 cu 9 în limbaj popular). Avertizez asupra importanţei administrării medicamentelor prescrise în doza corectă şi la momentul potrivit. De vreme ce s-a stabilit un tratament potrivit pentru fiecare pacient, acesta trebuie să urmeze riguros medicaţia toată viaţa. De asemenea, este indicat ca pacientul să-şi monitorizeze periodic tensiunea şi să se prezinte la controalele stabilite de medicul cardiolog/medicul de familie pentru verificarea eficienţei tratamentului. Dacă e necesar, medicul este cel care adaptează/modifică dozele sau prescrie alte asocieri de medicamente, nu pacientul.

Orice întrerupere a tratamentului creşte riscul producerii unui accident vascular cerebral

Tratamentul medicamentos al hipertensiunii arteriale nu se întrerupe: trebuie luat continuu şi permanent, toată viaţa. Hipertensiunea arterială este de obicei o boală cronică, ce nu se vindecă dar poate fi ţinută sub control. Pacientul nu se vindecă: are această boală toată viaţa chiar dacă regimul alimentar şi tratamentul medicamentos menţin valorile tensiunii arteriale în limite normale. Orice întrerupere a tratamentului poate duce la creşterea rapidă a tensiunii arteriale cu riscul producerii unui accident vascular cerebral. Subliniez: chiar dacă după o perioadă de tratament şi regim alimentar valorile tensiunii arteriale revin la normal, asta nu înseamnă că pacientul s-a vindecat şi poate renunţa la medicaţie. Alte motive frecvenţe pentru care pacienţii spun că au întrerupt tratamentul, sunt: „Am mâncat puţin sărat“ sau „Am băut un pahar cu vin“. Însă, tratamentul medicamentos nu se întrerupe nici în momentele în care regimul alimentar indicat de medic nu e respectat.

Nu luaţi medicamente doar atunci când „simţiţi“ că vă creşte tensiunea

O altă greşeală frecvenţa este tratamentul întâmplător. Bolnavul ia medicamentele doar atunci când resimte semne, simptome care pot fi cauzate de tensiunea crescută – are durere de cap, ameţeli, tulburări de vedere, zgomote în urechi, sau sângerări nazale. O astfel de atitudine este foarte gravă: administrarea discontinuă a tratamentului, doar atunci când apar posibile simptome, creşte foarte mult riscul de complicaţii grave cum este accidentul vascular cerebral.

Nu modificaţi singuri doza de medicamente chiar dacă valorile tensiunii cresc sau scad!

Întâlnim frecvent şi situaţii când pacienţii au tendinţa de a-şi modifica singuri doza de medicaţie prescrisă. Fie iau mai puţin – doar o jumătate de tabletă – pe motiv că le-a scăzut tensiunea; fie cresc doza de medicamente atunci când descoperă o valoare mai mare a tensiunii. Atenţie: nu modificaţi singuri doza de medicamente! Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului. Dacă luaţi cantităţi mai mici de medicamente decât cele prescrise de medic, riscaţi să vă crească din nou tensiunea. În ceea ce priveşte creşterea dozei, un astfel de gest poate fi urmat de efecte secundare importante, fără să scadă şi tensiunea arterială. De asemenea, chiar dacă aţi auzit la cunoştinţe/rude/vecini că li s-a recomandat un anumit medicament „care le face foarte bine“, nu înseamnă că acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul dumneavoastră. Nu adăugaţi singuri un alt medicament, fără sfatul medicului: există riscul de efecte antagonice între medicamente.

Când mergeţi la medic, luaţi-vă medicaţia conform schemei stabilite

Tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt nici atunci când sunteţi programat la un control medical. Nu trebuie să renunţaţi la tratament pe motiv că vi se ia sânge pentru analize sau pentru simplu fapt că mergeţi la control. Dacă nu luaţi tratamentul, tensiunea dumneavoastră va fi mai mare. Medicul poate stabili eronat o eventuală modificare a schemei de tratament dacă nu e informat că aţi omis să luaţi medicaţia în ziua respectivă.

Mergeţi periodic la controale medicale chiar dacă nu acuzaţi niciun simptom

  • Valorile tinta ale tensiunii arteriale trebuie să fie mai mici de 140/90 mm Hg (14 cu 9 în limbaj popular), iar la pacienţii cu diabet zaharat tensiunea arterială trebuie să fie mai mică de 130/80 mm Hg (13 cu 8 în limbaj popular).
  • Mergeţi periodic la medicul de familie şI sau la specialist pentru controlul tensiunii arteriale şi al eficacităţii tratamentului prescris, chiar dacă nu acuzaţi niciun simptom
  • Nu vă trataţi singur! Luaţi medicamentele în dozele şi cu ritmicitatea recomandată de medic!

„Ziua Prevenţiei Cardiovasculare“

Pe 14 februarie sa va desfăşura în toate clincile de cardiologie din centrele universitare din ţară „Ziua Prevenţiei Cardiovasculare“. Organizată de „Fundaţia Română a Inimii“, aceasta va include acţiuni dedicate conştientizării factorilor de risc cardiovascular în rândul pacienţilor cu probleme cardiace. În Iaşi vor avea loc astfel de acţiuni în clinicile de cardiologie unde medicii specialişti şi medicii rezidenţi vor împărţi bolnavilor pliante despre factorii de risc cardiovascular şi vor avea discuţii cu aceştia legate de scăderea riscului cardiovascular prin combaterea factorilor de risc. În fiecare an, aproximativ 150.000 de români mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul.

„ Încercăm prin astfel de acţiuni să sensibilizăm şi să conştientizăm populaţia asupra importanţei atât a urmării tratamentului corect al hipertensiunii arteriale, cât şi a combaterii şi reducerii celorlaţi factori de risc: colesterolul, obezitatea, sedentarismul, fumatul etc“, a precizat prof. dr. Florin Mitu, coordonatorul acţiunilor ce se vor desfăşura pe 14 februarie în clincile de cardiologie din Iaşi.

Comentarii