Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Coşmarul cumplit al unei studente: trei operaţii estetice, mii de euro, plângeri penale

GALERIE
studenta bun
  • studenta bun
- +

Un medic estetician din Iaşi este acuzat că a distrus nasul unei studente de 26 de ani în urma unor operaţii efectuate la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Doctorului Radu Budurcă îi sunt aduse nu doar acuzaţii de natură medicală ci şi unele apropiate de legea penală. Acesta ar fi primit, susţine pacienta sa, aproximativ 2.000 de euro „la plic“, deşi intervenţiile au fost efectuate într-un spital de stat. De asemenea, există suspiciuni rezonabile cu privire la ilegalitatea efectuării unei asemenea intervenţii într-o unitate spitalicească publică, totul urmând a fi lămurit în urma unei investigaţii ce a fost demarată de conducerea Spitalul „Sfântul Spiridon“, după prezentarea cazului de către reporterii „Ziarului de Iaşi“. Colegiul Medicilor şi Parchetul urmează de asemenea să primească sesizări.

Trei operaţii în zadar

Calvarul studentei C.B., o frumoasă tânără de 26 de ani, din judeţul Iaşi, a început în primăvara anului trecut. Atunci, susţine fata, a mers la medic doarece avea sângerări nazale şi respiraţie greoaie. C.B. a mers mai întâi la o clinică privată, fiind diagnosticată cu deviaţie de sept nazal, recomandându-i-se o intervenţie chirurgicală şi fiind îndrumată către esteticianul Radu Budurcă, etichetat ca fiind „foarte bine pregătit“.

C.B. a luat legătura cu Radu Budurcă, stabilind ca, pe lângă rezolvarea deviaţiei de sept, acesta să-i înfrumuseţeze, în cadrul aceleaşi intervenţii, şi nasul. „Preţul acestei intervenţii mi-a spus că este de 1.300 de euro, iar internarea cel mai bine ar trebui făcută la «Spitalul de Urgenţe». Ca pacient i-am spus că facem cum crede că este mai bine din toate punctele de vedere. Acestea fiind spuse, am stabilit de comun acord o altă întâlnire în care să vedem din punct de vedere estetic, prin intermediul programului Photoshop, ce anume dorim ca rezultat“, povesteşte fata. Prima intervenţie la care a fost supusă studenta ieşeană a fost pe 23 august 2013. „În ziua intervenţiei chirurgicale, m-am întâlnit cu medicul în cabinet, i-am înmânat banii într-un plic, cum mi-a cerut iniţial, şi m-am stabilit în salon“, mai spune aceasta.

Operaţia nu a reuşit, septul din partea de jos a nasului tinerei îndreptându-se în continuare spre stânga. În aprilie 2014, de comun acord, a urmat cea de-a doua intervenţie chirurgicală. C.B. spune că înainte de a doua operaţie doctorul i-ar fi spus că preţul este de 2.500 de lei, pe care i-a plătit, însă că nu i s-ar fi dat chitanţă.

În final, i s-a recomandat mai mult fond de ten

Nici cea de-a doua operaţie însă nu a fost reuşită. Tânăra spune că a rămas cu o cicatrice vizibilă în vârful nasului, dar şi alte probleme la nivelul nării drepte, care o împiedicau să respire normal. „În tot acest timp am plâns şi i-am spus domnului doctor că dacă aş fi ştiut că acesta va fi rezultatul la care se va ajunge nu aş mai fi recurs la nicio intervenţie. În tot acest timp am suferit, m-a marcat atât fizic cât şi psihic, mai ales din punct de vedere social.“

A urmat apoi o a treia intervenţie chirurgicală. C.B. susţine că Radu Budurcă i-a spus că pe aceasta nu va mai trebui să o plătească întrucât doreşte să o ajute. Cicatricea de pe partea dreaptă a nasului a rămas tot acolo, celelalte probleme rămânând şi ele nerezolvate. Mai mult, studenta spune că ar fi fost luată peste picior de doctor. „La următoarea întâlnire când m-am prezentat i-am spus din nou nemulţumirea faţă de rezultat, însă mi-a relatat că dacă sunt privită de la depărtare de către cineva străin şi dacă apelez la fond de ten şi make up nu se cunoaşte nimic. Însă acest lucru nu m-a mulţumit ca răspuns. La două săptămâni după ce am vorbit cu domnul doctor şi am programat o consultaţie, doream să-i spun că deşi ar fi trebuit să fie vizibilă refacerea mea nu se observa nicio schimbare. Doctorul a spus să mă liniştesc, că va fi bine şi că trebuie să plece, urmând să ne revedem după ce acesta urma să se documenteze din cărţi în legătură cu efectele adverse ale intervenţiei de acest gen. Ca răspuns la întrebarea «de ce mi s-a întâmplat mie acest lucru?», dumnealui a venit cu «nu am răspuns în acest moment»“, ne-a mai spus C.B.

Deşi cele trei operaţii eşuaseră, fata susţine că doctorul i-ar fi spus să fie supusă unei a patra intervenţii. Ea a cerut însă să fie consultată de doctorul Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la „Spiridon“. „M-am prezentat la cabinetul domnului Stamate fiind însoţită de o prietenă care a asistat la toată discuţia avută. În urma discuţiei cu domnul doctor, acesta mi-a confirmat faptul că ceea ce vede în faţa lui ca şi rezultat medical este un eşec al intervenţiei anterioare, însă nu ar putea să-l acuze pe domnul doctor Budurcă, având în vedere că acesta i-a fost elev“, a menţionat tânăra. Aceasta mai spune că, la final, medicul i-ar fi spus că „fiecare pacient îşi are medicul pe care şi-l merită.“

Doctorul Stamate este în concediu şi nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma cele spuse de tânără. „După această discuţie, efectiv m-am demoralizat complet, am plecat plângând şi nu m-am mai putut opri din plâns toată ziua. Dacă până atunci am crezut într-o şansă, de data asta nu mai credeam că pot fi şi eu un om normal. Atunci am decis să vorbesc cu un psiholog să mă ajute să mă accept, să înţeleg aceste lucruri. Niciodată în viaţa mea nu m-am gândit că o simplă intervenţie chirurgicală, care ar fi trebuit să-mi schimbe viaţa într-un mod pozitiv, se va transforma într-un coşmar care mă va duce în pragul depresiei.“

Medicul Budurcă: „pacienta nu are răbdare“

Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a luat ieri legătura cu doctorul Radu Budurcă, adresându-i acestuia mai multe întrebări, în scris, referitoare la cazul studentei din Iaşi. Prima dintre acestea s-a referit la necesitatea realizării unei astfel de intervenţii într-un spital de stat, răspunsul medicului fiind următorul: „Conform contractului cu CJAS, operaţiile estetice nu sunt decontate de Casă. Operaţiile estetice sunt legale în unităţile de stat, cu condiţia achitării costurilor tratamentului de către pacient, ceea ce s-a întâmplat de fiecare dată şi în cazul pacientei B. (cenzurarea numelui aparţine redacţiei). Preţurile sunt stabilite de către spital. La externare se face un decont ce include procedurile efectuate (operaţie chirurgicală, anestezie generală), costul total al zilelor de spitalizare, analizele efectuate şi medicaţia administrată. Controlul venit de la minister cu ocazia scandalului de la Bucureşti nu a constatat nereguli.“

Întrebat dacă a primit cei aproximativ 2.000 de euro pentru a o opera pe ieşeancă, Radu Budurcă a negat.
Referitor la operaţia în sine, plasticianul susţine că nu este vorba de o eroare a sa ci mai degrabă de lipsă de răbdare din partea pacientei. „Prin operaţie de rinoplastie chirurgul modifică suportul osos şi cartilaginos al nasului. Pielea trebuie complet ridicată de pe acest schelet şi lăsată să se retracte în timp pentru a se adapta scheletului micşorat. La pacienta B. a existat o reacţie anormală de cicatrizare a stratului profund al pielii care s-a manifestat prin retracţie şi îngroşare. Am încercat să limitez această tendinţă la retracţie cu un suport suplimentar de cartilaj dar nu a reuşit decât parţial. O cicatrice are însă mai multe faze evolutive şi după îngroşarea iniţială vine şi o fază de relaxare, care durează însă mai multe luni. Din păcate, în cazul pacientei B. retracţia este într-o zonă vizibilă, şi pacienta nu mai are răbdare pentru a aştepta ameliorarea în timp. Anomaliile de contur reprezintă o complicaţie relativ frecventă a rinoplastiilor şi multe cazuri au nevoie de mici retuşuri la nivel mondial.“

Anchetă „imediată“ demarată la „Spiridon“

Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a discutat ieri cu managerul Spitalului „Sf. Spiridon“, Ioan Bârliba, dar şi cu directorul medical al acestei unităţi, Gheorghe Balan. Acesta din urmă a explicat faptul că, în unitatea medicală de stat, operaţia de rinoplastie poate fi efectuată doar dacă pacientul are viaţa pusă în pericol sau dacă buna desfăşurarea a vieţii acestuia este împiedicată de o anumită afecţiune.
De menţionat că biletele de externare ale pacientei C.B. nu conţin şi semnătura şefului de clinică Teodor Stamate, despre care Ioan Bârliba a spus că este „obligatorie“. Medicul Radu Budurcă susţine însă că semnătura superiorului ierarhic lipseşte frecvent de pe documentele medicale. „Nici un bilet de ieşire din spital nu este (şi nu a fost vreodată) semnat şi de şeful de clinică deoarece ar întârzia foarte mult procedurile de externare. Profesorul poate fi blocat în sala de operaţii sau la cursuri cu studenţii şi dacă s-ar introduce această obligaţie ar exista multe întârzieri.“

Managerul celui mai mare spital din Moldova a promis că va demara o anchetă internă. „Cu toată promptitudinea vom declanşa o anchetă imediată pentru a vedea dacă aceste acuzaţii se confirmă. Măsurile vor fi sancţionatorii în funcţie de gravitatea cazului, dacă se confirmă“, a promis Bârliba.
Pe lângă probleme estetice cauzate de cele trei intervenţii chirurgicale, studenta din Iaşi ar putea avea probleme serioase şi cu simţurile. Tânăra a mers la doi medici diferiţi pentru a vedea care este situaţiei ei actuală, diagnosticele fiind îngrijorătoare. Cunoscutul medic plastician Constantin Stan, care are clinici private în Bacău şi Bucureşti, a diagnosticat-o pe tânără, pe 3 septembrie, cu „dismorfie rino-septală terţiară“, recomandându-i o „reconstrucţie septo-nazală tehnică deschisă“. De asemenea, pe 14 septembrie, ieşeanca a mers la un Computer Tomograf la Spitalul de Neurochirurgie, fiind diagnosticată cu „cicatrice retractilă endonazală dreapta, cu deviaţie de sept secundară“, precum şi cu „hipertrofia cornetului nazal inferior stâng, cu îngustarea fosei nazale stângi“. CT-ul a mai scos la iveală şi un „drusen ochi stâng“, adică o pată pe ochi ce ar putea să-i afecteze vederea şi care poate să fi apărut din cauza operaţiilor eşuate.

Plângere la Colegiul Medicilor şi la Parchet

Însoţită de apărători, tânăra C.B. urmează să meargă astăzi la Colegiul Medicilor din Iaşi pentru a discuta cu profesorul Vasile Astărăstoae. Tot astăzi, urmează a fi depusă şi o plângere la această instituţie. În perioada următoare, o sesizare penală similară va fi înaintată şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. „Atunci când ajungi la un medic, în mod clar nu o faci de plăcere ci îngrijorat de propria sănătate. Şi ce este mai important în viaţa noastră decât sănătatea noastră, a copiilor noştri, a familiei noastre? În calitate de avocat voi face toate demersurile legale pentru ca oricărei persoane prejudiciate de un act medical eronat să i se poată face dreptate, în speranţa că, procedând într-un asemenea mod, vom determina prin acţiunile noastre o schimbare majoră de mentalitate, legislaţie dar mai ales schimbarea majoră a percepţiei anumitor medici faţă de dreptul la viaţă, integritatea corporală şi sănătatea propriilor pacienţi“, ne-a spus Gianina Poroşnicu, avocata tinerei C.B.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri