Cum se aplică gratuitatea pe transportul CFR, discutată la minister şi de ligile ieşene

vineri, 13 ianuarie 2017, 02:56
1 MIN
 Cum se aplică gratuitatea pe transportul CFR, discutată la minister şi de ligile ieşene

 Studenţii vor beneficia din luna februarie de transport feroviar gratuit în toată ţara, iar detaliile cu privire la felul în care vor fi implementate aceste gratuităţi au fost stabilite în urma unei întâlniri dintre reprezentanţii Alianţei Na­ţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din Româ­nia, Uniunii Studenţilor din România şi Uniunii Naţionale a Studenţilor din România cu repre­zentanţii Ministerului Transporturilor. 

Însă aceste modificări nu vin doar în completarea cadrului actual legal, care oferă o reducere de 50% pentru studenţi, ci lărgeşte spectrul oferirii gratuităţilor. Spre exemplu, până în prezent, tinerii beneficiau de reduceri de 50% oferite pe trenurile de tip Regio, fostele personal ale CFR, şi la cele de tip Interregio, la clasa a doua şi la operatorii privaţi, tot cu 50%. Însă puteau be­neficia de aceste reduceri studenţii care aveau până în 26 de ani. Acum, reducerea va fi completă, gratuitatea prevăzută de Ordonanţa nr. 2/2017 privind studenţii de la toate cele trei cicluri de învăţământ – licenţă, master, doctorat, indiferent de forma de finanţare a studiilor, dacă sunt la buget sau la taxă, de orice vârstă şi naţionalitate şi pentru un număr nelimitat de călătorii, nu limitat cum a fost până acum pe cursele Interregio. 

Ligiile au cerut reducere şi pentru transportul în regim de cuşetă dar nu s-a stabilit concret cum va fi aplicat acesta. Reprezentanţii CFR Călători au spus şi că se vor putea rezerva bilete gratuite atât la ghişee, automate, cât şi online, şi că se va lucra la implementarea unui sistem online de înregistrare a studenţilor eligibili pentru a beneficia de aceste bilete gratuite.

Comentarii