Dezbatere cu ministrul Cercetării, la Iași: De ce ne pleacă inginerii din ţară?

vineri, 07 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 Dezbatere cu ministrul Cercetării, la Iași: De ce ne pleacă inginerii din ţară?

Ministrul Cercetării, alături de rectori ai universităţilor tehnice din ţară membre ARUT au dezbătut ieri la Iaşi cele mai presante probleme ale învăţămîntului superior de profil.

Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Puiu Georgescu, împreună cu reprezentanţi ai patru universităţi membre în Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), dar şi cu Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Senatului României au prezentat ieri, de la ora 14, care au fost primele concluzii ale întâlnirii de la Iaşi şi ce demersuri se vor lua, atât în ceea ce priveşte stimularea cercetării în universităţi, dar şi în ceea ce priveşte clasificarea şcolilor doctorale şi a colaborării între universităţi. „Astăzi (n.r., ieri) am discutat, şi vom continua în cea de-a doua parte a zilei cu alte subiecte, în primul rând despre organizarea alianţei universităţilor, în anumite departamente şi direcţii în care vom crea grupuri de lucru pentru a cerceta profund aspecte legate de viziunea în procesul educaţional în învăţământul tehnic românesc, după care, profitând de prezenţa domnului ministru, am discutat aspecte privind cercetarea ştiinţifică în universităţi şi în special în cele tehnice, şi am încheiat discuţiile din prima parte a întâlnirii cu importanţa şcolilor doctorale, iar în cea de-a doua parte a întâlnirii vom vorbi despre clasificarea universităţilor şi despre câteva aspecte strategice privind ingineria în acest secol“, a descris prof.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorului Universităţii Politehnica Timişoara, preşedinte al ARUT, la începutul întâlnirii.

În cadrul întâlnirii de ieri, care a avut loc în Corpul T al TUIAŞI, sediul Rectoratului, în Sala de conferinţe, au luat cuvântul toţi cei patru rectori prezenţi, Ecaterina Andronescu, dar şi Lucian Puiu Georgescu. Aceştia au scos în evidenţă importanţa învăţământului tehnic şi importanţa păstrării în ţară a inginerilor bine pregătiţi, aceştia fiind „motorul“ economiei şi al dezvoltării economice. Ministrul Georgescu a mutat discuţia spre chestiunile legate de finanţarea învăţământului universitar, despre modul în care sunt utilizaret şi distribuite fondurile. De asemenea, ministrul a mai stabilit ca priorităţi creşterea fondului pentru cercetare cu 75%, nevoia de a stimula financiar cercetătorii din universităţi, un prim demers fiind eliminarea impozitelor pe venitul din cercetare. De asemenea, ministrul a mai scos în evidenţă faptul că la fel de importantă pentru cercetare este şi aplicarea ei, fiind un lucru care ar duce şi la creşterea economică. În finalul întâlnirii s-a discutat despre importanţa susţinerii financiare a cercetării şi cercetătorilor, subliniindu-se că inginerii români pleacă peste hotare chiar dacă România ar avea nevoie în acest moment de aproximativ 150.000 de ingineri.

Comentarii