DNA pe urma a 78 de şcoli ieşene implicate în afacerea de 30 de milioane euro a lui Ghiţă

marți, 24 februarie 2015, 02:59
5 MIN
 DNA pe urma a 78 de şcoli ieşene implicate în afacerea de 30 de milioane euro a lui Ghiţă

Ieri au fost percheziţii la una dintre firmele familiei deputatului Sebastian Ghiţă, patron şi la postul România TV. Este vizat un proiect uriaş de 120 de milioane de lei numit „Internet în şcoala ta“. În urmă cu trei luni am arătat preţurile exagerate pentru instalarea echipamentelor în şcolile din judeţul Iaşi.

Ultimele dezvăluiri ale procurorilor anticorupţie arată cum familia deputatului Sebastian Ghiţă a fost implicată în proiectul cu fonduri europene la preţuri umflate desfăşurat în 78 de şcoli din judeţul Iaşi. La sfârşitul lunii noiembrie, „Ziarul de Iaşi“ a publicat o anchetă jurnalistică în care arăta, solicitând şi părerile unor specialişti IT, cum proiectul „Internet în şcoala ta“, în valoare de 120 milioane lei, fără TVA, a avut costuri de execuţie chiar şi triple faţă de valorile din contractele publice.

Proiectul „Internet în şcoala ta“ a urmărit conectarea a aproximativ 2.500 de şcoli din România la internet cu fonduri europene şi a ridicat semne serioase de întrebare încă de la început, când câştigător al licitaţiei a fost declarat consorţiul de firme format din Omnilogic şi Avitech, având ca subcontractant doar firma Romtelecom. Legislaţia permite ca 10% din valoarea contractului să fie subcontractată unei singure firme, fără a fi menţionată în niciunul din documentele publice aferente achiziţiei. Percheziţiile procurorilor arată că în implementarea proiectului a mai fost firma SC 2K Telekom SRL care îi are ca asociaţi pe senatorul PSD Alexandru Ghiţă (67,12%), fratele deputatului Sebastian Ghiţă, pe Vasile Domente (8,05%), unchiul lui Sebastian Ghiţă, şi pe Vasile Radu (24,83%).

În noiembrie 2013, la licitaţia organizată pentru atribuirea contractului „Internet în şcoala ta“, competitoarea asocierii condusă de Omnilogic a fost chiar firma Asesoft International, controlată de rude ale deputatului Sebastian Ghiţă, care a oferit un preţ mai mic cu 3 milioane lei, dar a avut un punctaj inferior la alte criterii solicitate în caietul de sarcini. În prezent, procurorii încearcă să desluşească modul în care firma senatorului Alexandru Ghiţă a ajuns să fie implicată în derularea proiectului de 120 milioane euro, fără TVA, din moment ce documentele din cadrul procedurii vizau doar firmele din asociere şi subcontractanta Romtelecom.

55.650 lei pentru fiecare şcoală

În urmă cu trei luni, „Ziarul de Iaşi“ a vizitat trei dintre cele 78 de şcoli care acum beneficiază de internet prin fibră optică datorită proiectului european. Pentru fiecare şcoală în parte s-au plătit din fonduri europene către asocierea de firme câte 55.650 lei (12.360 euro la un curs de 4,5 lei/euro), suma fiind identică pentru oricare altă şcoală din România inclusă în proiect. Potrivit notelor de contabilitate, asocierea de firme câştigătoare avea obligaţia să monteze serverul care să asigure internet pentru laboratorul de calculatoare din şcoală, să asigure internet wireless în restul şcolii, să instaleze softurile necesare şi să asigure mentenanţa reţeli pe o perioadă de cinci luni.

Referitor la partea de echipamente fizice necesare, firmele aveau obligaţia de a furniza şcolii un echipament pentru conexiunea de internet NLC (firewall şi acces point) – 33.864,40 lei, un UPS (sursă neîntreruptibilă) – 799,80 lei, un Switch (comutator de reţea, de obicei cu 24 de porturi) – 1.066,40 lei şi un rack (cabinet metalic pentru echipamente) – 1.599,60 lei. Restul sumei din contract era destinată „manoperei“, adică instalarea şi configurarea NLC – 1.718,24 lei, realizarea şi configurarea reţelei locale – 2.581,86 lei şi realizarea conexiunii la internet broadband – 14.021,92 lei.

Din Iaşi beneficiază în prezent de internet prin intermediul acestui proiect, în general, şcoli cu clase I-VIII (Valea Lupului, Leţcani) şi şcoli de arte şi meserii (Dumeşti, Lespezi), dar pe lista întocmită în 2011 figurează şi două licee teoretice, din Hălăuceşti şi Răducăneni.

„Preţurile la manoperă sunt extrem de umflate“

Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au contactat atunci şi trei specialişti în domeniul IT pentru a compara preţurile declarate câştigătoare de Ministerul Educaţiei cu preţurile reale care se practică în piaţă. Unul dintre specialişti a apreciat că sumele echipamentelor sunt supraestimate, suma totală trebuind să fie mai mică chiar şi dacă ar fi fost achiziţionate echipamente de o calitate superioară celor din proiect.

„Un UPS AEG Protect A700 valorează între 400-500 RON, un rack de 80 cm înălţime 60 (cca 10 U), adâncime 60 cm şi laţime 60 cm valorează cca 500-600 RON, iar un switch Cisco (n.r. – cele mai scumpe pentru segmentul normal de piaţă, superioare celor din proiect) cca 700-800 RON, iar dacă au conexiune pe fibră optică inclusă (n.r. – cum e în cazul proiectului) sar de 1.500 RON. Pentru un Access Point foarte scump făcut tot de Cisco, deci nu ca cele cumpărate prin proiect, preţul e de circa 3.100 RON, cel mai ieftin fiind vreo 500 RON, iar un Firewall Cisco foarte scump este cca 4.000 RON, cel mai ieftin fiind vreo 600 RON“, a fost răspunsul dat de un specialist în domeniul IT din Bucureşti.

Ca o completare, specialistul a apreciat că „preţurile la manoperă (instalare, configurare, realizare) sunt extrem de umflate“.

Răspunsul uluitor al ministerului: preţurile sunt foarte avantajoase

De aceeaşi părere a fost şi directorul unei firme de IT ieşene, care a declarat sub protecţia anonimatului că poate instala o astfel de reţea în condiţiile date cu circa 20.000 lei. Cel de-al treilea specialist consultat de „Ziarul de Iaşi“ s-a limitat la a transmite o ofertă pentru cele şase tipuri de servicii prezente în nota contabilă: între 20.000 şi 25.000 lei.

Culmea este că, într-un răspuns remis către „Ziarul de Iaşi“ ulterior publicării materialului jurnalistic, Ministerul Educaţiei afirma că afacerea a fost, de fapt, una profitabilă, echipamentele fiind achiziţionate la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă.

„Un echipament care să satisfacă aceste cerinţe (n.r. – din caietul de sarcini) costă în medie 9.000 EURO (TVA inclus), iar preţul de achiziţie din proiect a fost de 7.600 EURO (TVA inclus). Un switch cu caracteristicile cerute costă în medie 500 EURO (TVA inclus), iar preţul de achiziţie din proiect a fost de 240 EURO (TVA inclus)“, se arată în răspuns.

Comentarii