EXCLUSIV: Mitropolia răspopiţilor de lângă Iaşi. Cine predică aici VIDEO, GALERII FOTO

marți, 11 martie 2014, 12:42
11 MIN

Un grup de foşti preoţi, caterisiţi sau decăzuţi din funcţii, din Iaşi ori din judeţele limitrofe, au înfiinţat o mitropolie paralelă, la Secuienii Noi, lângă Roman. Este aşa-numita Mitropolie a Moldovlahiei, subordonată unor autorităţi bisericeşti din Ucraina. Printre preoţii ieşeni care slujesc aici, doi sunt căsătoriţi a treia oară, unul fiind găsit vinovat de schismă. Un alt preot este cântăreţ de muzică de petrecere. Toţi însă spun că slujesc pe Domnul cu mai multă dragoste decât preoţii din BOR. Au demarat deja construirea de biserici paralele. Cine este mitropolitul acestui nou stabiliment. Ce spun oficialii Bisericii Ortodoxe despre aceste „incursiuni“ ucrainene din Moldova. Ce spun enoriaşii pe care reporterii „Ziarului de Iaşi“ i-au chestionat chiar la liturghia de duminică?

GALERIE FOTO I

„Nu puteţi să-l monopolizaţi pe Hristos.“ Cuvintele părintelui David se macină în vântul care bate în faţa Mitropoliei Moldovlahiei, din Secuienii Noi, de la cinci kilometri de Roman. Părintele îşi înfăşoară rasa în jurul său, strâns, îşi apasă scufia pe cap şi traversează drumul european E85, lăsând în urma sa clădirea Mitropoliei, mare cât o gospodărie mai îngrijită, albă, cu un acoperiş roşu stins şi cu două cruci deasupra. „A fost lucrat de arhiereu, are probleme cu arhiepiscopia, care caută scandal, iar lumea vrea răul de la el. Da, mitropolitul a avut câteva probleme cu Biserica Ortodoxă“, povesteşte părintele David despre Mitropolitul Mihail, „destul de proaspăt“ uns în funcţie.

 

Cum s-a născut biserica de la Secuieni

GALERIE FOTO II

Povestea despre cum a ajuns să existe o mitropolie la o sută de kilometri de Iaşi porneşte cu părintele Mihail Claudiu Vasilache. Acesta a fost caterisit de către Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului pentru că a divorţat de două ori şi pentru că a „deschis cartea“ pentru credincioşii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei. Acesta însă nu s-a conformat cu situaţia şi nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române. S-a afiliat cu o facţiune din ortodoxia ucraineană, intitulată Biserica Creştin-Ortodoxă după Vechiul Calendar, care l-a uns din nou preot. Din această facţiune, care nu este recunoscută în Ucraina de către sinodul Bisericii Ortodoxe, face parte şi Varsanufie Solopov. Acesta din urmă este unul dintre părinţii Bisericii Creştinilor Ortodocşi Tradiţionali de Pretutideni, mitropolit al Herţei, Cernăuţilor şi Bucovinei de Nord, înfiinţate toate la începutul anului 2007.

Cu un an mai devreme, părintele Vasilache primea hotărârea din partea Arhiepiscopiei Romanului şi a Bacăului că este trecut „în rândul mirenilor“, neavând voie să mai poarte veşminte bisericeşti. „Un preot caterisit îşi pierde dreptul să mai săvârşească orice fel de lucrare sacră. Nu mai are voie să poarte veşmânt liturgic, să slujească sau să predice. Caterisirea este o sancţiune ireversibilă, nu se mai poate reveni asupra ei“, explică pr. Marian Timofte, consilier administrativ-bisericesc de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Însă Vasilache nu s-a lăsat descurajat de hotărâre şi a înfiinţat o Asociaţia „Sfânta Cruce – Secuiană“ şi a ridicat biserica privată din curtea locuinţei sale din Secuieni. După ce s-a afiliat cu proiectul lui Varsanufie Solopov a ajuns să transforme, în şapte ani de zile, biserica privată din Secuieni în Mitropolia Moldovlahiei, subordonată Cernăuţilor, dar cu parteneriate în Italia. Pentru „Ziarul de Iaşi“, prezent duminică la Liturghie, părintele Mihail a explicat că a fost mai mulţi ani „hărţuit“ de către reprezentanţii BOR, dar că, de când s-au afiliat Mitropoliei din Ucraina, Kiev, „sunt mai liniştiţi şi mai precauţi“. „În Grecia, 60% dintre biserici sunt private, este un lucru normal, vrem să ne vedem de treaba noastră şi să nu fim implicaţi în structurile Bisericii Ortodoxe Române. Tot ce contează acum sunt credincioşii care vin şi nici nu vrem să îi întărâtăm şi mai tare pe cei de la BOR“, a declarat mitropolitul.

„Fierb ăştia de la BOR“

Părintele David a predicat şi el alături de Mitropolitul Mihail în prima Duminică din Postul Paştelui, în Secuieni, chiar dacă şi-a pierdut şi el dreptul de a face asta. „Nu m-am înţeles cu căsătoria, am avut nişte probleme, şi am fost înlăturat. Am slujit apoi şapte ani ca îmbisericit la o altă parohie din preajmă. Nu am vrut decât să fiu alături de oameni, dar m-au înlăturat şi de acolo. Acum sunt mai în vârstă, m-am lămurit şi cu căsătoria, mi-am cumpărat o bucată de teren, mă călugăresc şi îmi ridic mănăstire. Că aici, în zona Romanului, nu prea sunt mănăstiri. Oricum, acum fierb ăştia de la BOR când văd că nu au ce să ne facă“, spune părintele David. Acesta recunoaşte că proaspăt înfiinţata Mitropolie independentă de BOR este şi o gură de aer proaspăt pentru preoţii „care au avut alte perspective“ decât biserica ortodoxă. Aproape toţi duhovnicii care au ajuns să slujească aici fie au fost decăzuţi din treapta de preot, fie au fost caterisiţi, fie nu au predicat până acum în structurile BOR, după cum a descoperit „Ziarul de Iaşi“. În rândul celor care vin să slujească se află şi doi preoţi ieşeni, Ştefan Bercaru şi Viorel Mihalache, primul caterisit şi al doilea decăzut din drepturi de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Acuzat de adulter, recăsătorie şi caterisit pentru schismă

În Secuieni, preotul Ştefan Bercaru şi-a uitat toate rătăcirile de pe vremea în care era preot la Bohotin, în Iaşi. Acesta a ajuns să fie cunoscut în judeţ drept singurul preot caterisit în istoria postrevoluţionară de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În jurul acestuia s-a ţesut un scandal în care Bercaru, acuzat de adulter de parohia sa din Bohotin, Iaşi, a ajuns să fie decăzut din drepturi pentru divorţ şi recăsătorie, fiind căsătorit de trei ori, şi caterisit pentru schismă împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Din informaţiile strânse din mai multe surse din interiorul Mitropoliei de către „Ziarul de Iaşi“, în cazul Bercaru s-a demarat o anchetă în urma sesizărilor repetate primite de la parohia din Bohotin. Aceleaşi surse afirmă că în momentul în care se discuta despre acuzele de adulter trebuiau chemaţi pentru anchetă aproape o jumătate din locuitorii satului Bohotin, aşa că s-a decis, pentru un impact mai mic, să se rezume la acuzele privind faptul că părintele a fost recăsătorit de trei ori şi a ascuns lucrul acesta de Mitropolie. „Bercaru a fost caterisit anul acesta, a expirat termenul după ce a fost decăzut din treaptă în urma căruia putea face apel şi a fost trecut în rândul mirenilor. Acesta a depus un document la comisie prin care ne-a anunţat de decizia sa de a se retrage de sub ascultarea Înaltpreasfinţitului Teofan şi să treacă sub ascultarea unui alt mitropolit care i-ar fi iertat păcatele, fără însă a spune cui“, a explicat pr. Marian Timofte. Văzând acestea, Consiliul Eparhial a considerat că Ştefan Bercaru a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă şi a decis caterisirea acestuia pe motiv de schismă. Însă activitatea acestuia la Secuieni continuă. El le-a spus oamenilor din sat că răspunde de o nouă Mitropolie din Ucraina şi, din declaraţiile localnicilor, la slujbele de la Secuieni vin mai multe maşini cu număr de Iaşi.

Bercaru: „Dacă mă deportează, când mă întorc, tot biserică privată fac“

„În 2008, bisericile au trecute toate în patrimoniul Mitropoliei şi practic comunitatea nu mai are niciun drept asupra bisericii. Atunci când se ia o hotărâre asupra unui preot, comunitatea nu mai poate spune nimic. Ei taie, ei spânzură. Atunci am fost nevoit să iau altă linie, unde este aceeaşi credinţă, aceleaşi obiceiuri, aceleaşi datini, nu este nimic mai deosebit decât structura“, explică părintele Bercaru, contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“. Acesta susţine că acuzele de adulter aduse împotriva sa sunt invenţii şi că ar fi imposibil ca el să fie considerat schismatic din moment ce biserica spre care s-a îndreptat respectă aceleaşi datini precum Biserica Ortodoxă Română. „Este aceeaşi credinţă, doar nu ţin de ei canonic, asta nu înseamnă că sunt schismatic. Da, sunt recăsătorit. Şi ce? Sunt singurul care s-a căsătorit din nou? Ori faci curăţenie şi îi iei pe toţi de la «a» la «z». Nu iei măsuri împotriva unui preot care a făcut ce nu a făcut neam de neamul lor în istoria Mitropoliei“, adăugă Ştefan Bercaru. Acesta susţine că biserica are acum la Kiev „izvorul harului“ şi că în noua structură vor scăpa de practicile „de colectivizare“ ale Mitropoliei. „Aici nu o să mai fie cu dări, cu biruri. Chiar săptămâna trecută a venit ordin să se strângă fondul central misionar, mai este fondul blândul pastor, fugi prin sat, strângi şi pentru protoerie, şi pentru fondul mitropoliei, ei au monopol pe lumânări, toate pe spatele credincioşilor“, susţine părintele Bercaru.

Acesta a anunţat că este hotărât să îşi ridice o nouă biserică tot în Bohotin, unde a avut parohia înainte, şi este decis să facă acest lucru împotriva tuturor opreliştilor. A cumpărat deja 80% dintre materiale, iar construcţiile vor începe să fie demarate în luna aprilie. „Dacă m-ar închide, să mă deporteze undeva, când am ieşit de acolo, tot biserică privată fac. Ei s-au obişnuit să deţină monopolul, dar nu poţi să deţii monopol asupra harului. Nici Bin Laden dacă eram nu se năpusteau aşa asupra mea. Am fost primul preot care am recuperat o parte din pământul bisericii încă din anul ’90 şi pentru chestia asta am avut o altercaţie cu un inginer. Am fost dat în consistoriu şi le-am spus încă de pe atunci, nu ca o ameninţare, «dacă vă purtaţi aşa cu preoţii, vor apărea biserici independente şi vă zic că primul care o să plece la Mitropolia Moldovei la Iaşi eu o să fiu». Asta am spus-o acum 23 de ani şi uitaţi că mi s-a adeverit.“

Viorel Mihalache, preotul-avocat căsătorit de trei ori

Cel de-al doilea preot ieşean care slujeşte la noua Mitropolie din Secuieni este Viorel Mihalache. Fost avocat în Iaşi, Viorel Mihalache a fost decăzut din drepturile preoţeşti pentru că a fost descoperit faptul că şi el s-a recăsătorit de trei ori. În prezent este căsătorit cu a treia sa nevastă. Înainte de a fi decăzut din drepturi, acesta slujea la Biserica Sfântul Sava din Iaşi, acum însă reporterii „Ziarul de Iaşi“ l-au fotografiat la sfârşitul liturghiei susţinute la noua Mitropolie din Secuieni. „Mihalache a fost depus din drepturi de către Consiliul Eparhial de prin 2007, pentru recăsătorie“, a confirmat pr. Marian Timofte. Conform informaţiilor intrate în posesia noastră, Mihalache a depus la rândul său o scrisoare oficială către consiliu în care explică faptul că nu mai răspunde de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, iar el putea fi caterisit împreună cu părintele Bercaru.

Cosmin Becică, solist de muzică populară şi preot

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit să identifice şi cea de-a patra faţă bisericească prezentă la slujba de duminică de la Secuieni, în afară de preoţii David, Mihalache şi Mitropolitul Mihail. Cea de-a patra persoană este Cosmin Becică, născut în Câmpulung Moldovenesc, care în timpul liber este solist de muzică populară. Sursele noastre confirmă faptul că acesta a absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, dar că nu a slujit niciodată sub îndrumarea Bisericii Ortodoxe Române. Acesta ar fi vrut să vină la Iaşi, chemat de preotul Mihalache, să slujească la înmormântarea mamei sale, însă a fost oprit de către reprezentanţii BOR.

Reprezentanţii Mitropoliei: „Slavă Domnului că sunt mai multe“

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi neagă acuzaţiile aduse de către preoţii de la Secuieni, care vorbesc despre existenţa unor presiuni asupra practicii lor private. „Oamenii s-au despărţit de noi, au ales altă cale, care este în afara bisericii. Că au fost nereguli e adevărat, dar legea sau libertatea de exprimare face ca oricine să se poată numi mitropolit sau patriarh sau cum vrea el. Oricum, există astfel de structuri, mitropolii româneşti particulare, în mai multe părţi ale ţării, două sunt în Italia, iar în Ucraina nenumărate. Orice se poate numi cum vrea, nimeni nu poate interveni, oricine îşi poate face o asociaţie de trei, cinci oameni conform legii, iar acest lucru nu poate fi îndepărtat. E o problemă fără conţinut, regretăm că s-a întâmplat dar nu putem împiedica. Slavă Domnului că sunt mai multe, dacă era una singură era referinţă şi putea fi pericol“, a transmis Înaltpreasfinţitul Teofan, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Mitropoliei, pr. Constantin Sturzu.

În ceea ce-i priveşte pe oameni, la slujba de duminică de la sediul mitropoliei din Secuieni au fost prezenţi aproximativ 80 de enoriaşi. Întrebaţi de către reporterii „Ziarului de Iaşi“ dacă ştiu care este situaţia Mitropolitului şi despre faptul că Biserica Ortodoxă Română condamnă astfel de practici, aceştia au susţinut că ştiau de problemele avute de preoţi, dar că aleg în continuare să vină acolo.

 

Comentarii