EXCLUSIV: Un vitezoman cu BMW i-a umilit pe polițiști în instanță. Greșeala agenților

marți, 12 septembrie 2017, 02:00
3 MIN
 EXCLUSIV: Un vitezoman cu BMW i-a umilit pe polițiști în instanță. Greșeala agenților

O banală eroare de scriere a dus la anularea unei sancţiuni dure, primită de un tânăr şofer acuzat că a depăşit viteza regulamentară cu peste 50 de kilometri pe oră, în localitate. Cel sancţionat a descoperit că cifrele codului numeric personal din procesul verbal de amendă erau mai multe.

Un tânăr de 35 de ani, din Iaşi, a umilit în instanţă Poliţia Rutieră după ce a scăpat de o amendă consistentă, şi şi-a primit permisul de conducere înapoi, profitând de o greşeală banală.

Mihai Ciobanu a dat în judecată Poliţia după ce i s-a ridicat permisul şi după ce a primit o amendă de 1.300 de lei, pentru conducere cu viteză în localitate. Atunci când a mers să-şi plătească amenda, a descoperit că agentul rutier care îi aplicase sancţiunea trecuse o cifră în plus la CNP-ul său. Din acest motiv, şoferul a cerut judecătorilor anularea sancţiunii, şi a avut câştig de cauză.

Potrivit actelor depuse în in­stanţă de ieşeanul Mihai Cio­banu, acesta a fost sancţionat contra­venţional pentru o abatere rutieră din data de 31 mai. Atunci, aproape de miezul nopţii, ieşeanul de 35 de ani se deplasa cu un vehicul marca BMW pe direcţia Iaşi – Podu Iloaiei. Alături de el, în maşină se mai aflau şi alte persoane.

„Înainte de localitatea Leţcani, deplasându-mă în spatele unui alt autovehicul al cărui număr de înmatriculare nu îl reţin, am observat în oglinda retrovizoare un autovehicul deplasându-se cu viteză, alternând faza lungă a farurilor cu cea scurtă. Atât eu, cât şi şoferul maşinii din faţă am trecut pe prima bandă de circulaţie, pentru a permite celui de-al treilea să treacă în faţă. Aproape de ieşirea din localitatea Leţcani ambii şoferi am fost opriţi pe partea dreaptă de către un lucrător al Poliţiei care se afla în maşina care ne devansase“, a precizat în acţiunea depusă la Judecătorie Mihai Ciobanu.

Acesta a mai arătat că unul dintre agenţii de poliţie i-a spus că se deplasa cu 110 kilometri pe oră în localitate. Deşi a negat că ar fi avut această viteză în localitate, Ciobanu a pri­mit o amendă contravenţională de 1.305 lei şi i s-a reţinut permisul de conducere. Ieşeanul a refuzat să semneze procesul verbal întocmit de agentul de poliţie, iar acesta nu ar fi solicitat vreunui alt pasager să semneze în calitate de martor.

„La data de 12.06 am primit procesul verbal de constatare a contra­venţiei, şi m-am deplasat la sediul Primăriei pentru a achita jumătate din minimul amenzii. Acolo mi s-a spus că CNP-ul trecut pe procesul verbal este greşit, conţinând o cifră în plus. La acest moment înţeleg să invoc excepţia nulităţii relative a procesului verbal de constatare a contravenţiei, fiind greşite datele de identificare ale subsemnatului şi, chiar dacă nu se pune problema nulităţii absolute, acest element de identificare nefiind enumerat în art. 17 din OG 2/2001, vătămarea produsă constă tocmai în aceea că am fost lipsit de posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii în termenul de 48 de ore de la comunicarea procesului verbal“, a mai invocat Mihai C. în plângerea sa.

Judecă­torii ieşeni i-au dat dreptate ieşeanului, chiar dacă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în instanţă.

„Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria PISX nr. 0181605 din data de 31.05.2017 încheiat de intimat“, au stabilit judecătorii.

Avocatul Olivian Moroşanu, cel care l-a reprezentat pe Mihai Cio­banu, ne-a explicat motivele pe care le-a invocat în timpul procesului.

„Orice inexactitate în privinţa da­telor de identificare ale presupusului contravenient poate duce la o situaţie ce poate fi reparată doar prin anularea procesului verbal, constituind o veritabilă vătămare a drepturilor persoanei în cauză: imposibilitatea ca aceasta să achite, în cele 48 de ore de la semnarea sau comunicarea procesului verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege“.

Comentarii