Deşi dispărut de peste un an din ţară, dat în urmărire prin Interpol, firmele lui câştigă în continuare bani grei din contracte cu statul

Fugarul Maftei împuşcă 10 milioane de euro din alergare. Căutat de Interpol, el câştigă contracte cu statul

luni, 27 iulie 2015, 01:59
3 MIN
 Fugarul Maftei împuşcă 10 milioane de euro din alergare. Căutat de Interpol, el câştigă contracte cu statul

Dacă omul de afaceri Cristian Maftei a ajuns într-o ţară scumpă precum Emiratele Arabe, să ştiţi că nu este încă de plâns: are bani cu care să facă faţă. Firma ieşeanului condamnat la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la prefect" a mai "împuşcat" zilele acestea un contract gras cu o autoritate publică. Enviro Construct SRL şi-a adjudecat licitaţia pentru întreţinerea pe timp de vară a drumurilor naţionale din judeţ.

O afacere de nu mai puţin de 14 milioane de lei, cu profit maxim dacă cei care te controlează sunt înţelegători. De la fuga acestuia din ţară, se pare că în Republica Moldova, apoi spre Dubai, firma acestuia a mai beneficiat de alte trei contracte grase din fonduri publice: de 16 milioane lei cu Consiliul Judeţean, de 8,87 milioane lei la Miroslava şi de 9,15 milioane lei la Bivolari n în total, peste 10 milioane de euro

 

Afacerile fugarului Cristian Maftei merg strună şi în lipsa acestuia. Omul de afaceri, singurul condamnat din dosarul „Mită la prefect” aflat încă în libertate, poate sta liniştit în străinătate, se pare că Dubai, dacă i se trimit bani de acasă. Firma controlată de Maftei a câştigat zilele trecute un contract de 14 milioane lei cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP). Acesta este al treilea contract important câştigat de Enviro Construct SRL numai în acest an.

 
Maftei, în Emirate?
 
Cristian Maftei a fost condamnat în iunie anul trecut la 6 ani de închisoare, fiind acuzat că a intermediat acordarea unei mite constând în trei hectare de teren fostului prefect Radu Prisăcaru, în schimbul rezolvării favorabile a unei solicitări de retrocedare. În acelaşi dosar, fostul prefect a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar avocatul Toni Baltag şi fostul şef al biroului ieşean al Agenţiei Domeniilor Statului, Flavius Ioniţă, la câte trei ani de închisoare cu executare.
Maftei a fost dat în urmărire generală la scurt timp de la condamnare, apreciindu-se că a fugit din ţară. Locul unde se ascunde Maftei nu este cunoscut, de-a lungul timpului speculându-se că ar fi fugit în Republica Moldova sau Emiratele Arabe Unite, ţară cu care Republica Moldova nu a încheiat un tratat bilateral privind extrădarea celor urmăriţi de justiţie.
 
Contracte de 48 milioane lei
 
În lipsa lui Maftei, administrarea Enviro Construct a fost preluată de Ştefan Claudiu Todirică, societatea câştigând mai multe contracte importante. Enviro a făcut parte din consorţiul care a finalizat anul trecut lucrările de reabilitare a drumului judeţean Iaşi – Botoşani, contract în valoare de 48,3 milioane lei. Enviro a lucrat pe un tronson de 18,7 km din cei 42,8 km ai drumului, fără lucrări suplimentare precum poduri etc., câştigând în final de aici circa 30% din valoarea întregii lucrări. Adică, în sume, circa 16 milioane de lei. De asemenea, în martie acest an, societatea a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei organizate de primăria comunei Miroslava pentru asfaltarea a 8 km de drumuri de interes local.
 
Contractul a fost adjudecat contra sumei de 8,87 milioane lei. Trei luni mai târziu, în iunie, Enviro Construct a câştigat şi licitaţia organizată de primăria Bivolari, tot pentru reabilitarea drumurilor locale, contractul având o valoare de 9,15 milioane lei. Ultima licitaţie a fost câştigată zilele trecute. În competiţie cu alte trei societăţi, Enviro şi-a adjudecat contractul de întreţinere curentă pe timp de vară a drumurilor naţionale de pe raza judeţului Iaşi. Faţă de o valoare estimată a contractului de 22 milioane lei, Enviro a avut o ofertă de 13,99 milioane lei. Societatea urmează să aibă front de lucru şi anul viitor, contractul urmând să fie încheiat pe o durată de doi ani.
 
Un calcul estimativ arată că, numai din contracte cu autorităţi publice, firma fostului apropiat al liberalilor (iar pentru cine nu ştie, Cristian Maftei a fost cununat în anul 2000 chiar de Crin Antonescu), a câştigat un total de 48 milioane lei. Adică peste 10 milioane de euro, şi asta numai de la fuga lui Maftei din ţară. Motiv pentru care e clar că nu poate nimeni să creadă că, dacă el a ajuns în Emirate, o ţară foarte scumpă, o va duce aici chiar rău din cauza banilor.
 
CITIŢI ŞI:
 
 
Omul de afaceri Cristian Maftei nu s-a prezentat la poliţie după ce a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, dar nici nu a fost găsit acasă după ce poliţiştii au ajuns la domiciliul său. El ar fi trebuit să se predea cât mai repde cu putinţă după pronunţarea sentinţei. În aceste condiţii a fost dat în urmărire naţională.
 

 

Comentarii