Manifestul pentru Iaşi. Bilanţul celor 10 promisiuni făcute de USL anul trecut

vineri, 08 noiembrie 2013, 02:50
5 MIN
 Manifestul pentru Iaşi. Bilanţul celor 10 promisiuni făcute de USL anul trecut

În urmă cu un an, cei 17 candidaţi ai USL la un fotoliu în Parlamentul României au semnat „Manifestul pentru Iaşi“. Câte din promisiuni s-au realizat sau sunt pe cale să se îndeplinească? „Ziarul de Iaşi“ le-a cerut parlamentarilor USL să acorde câte o notă pentru stadiul în care se află promisiunile. Am solicitat o evaluare şi din partea parlamentarilor din Opoziţie. Reprezentanţii PSD au fost cei mai optimişti cu o medie a notelor puţin peste 7. Liberalii au fost mai exigenţi şi s-au situat cu un punct mai jos. Opoziţia a desfiinţat modul în care au fost îndeplinite promisiunile.

Manifestul USL pentru Iaşi a împlinit un an. Sărbătorirea tăierii moţului nu va avea însă loc, nici PSD şi nici PNL neavând programate acţiuni de bilanţ. „Ziarul de Iaşi“ i-a întrebat pe parlamentarii ieşeni, de la putere sau din opoziţie, cum văd Manifestul la un an de la semnare şi ce notă i-ar da pentru cât s-a făcut din el. Fără excepţie, reprezentanţii USL şi-au dat notă de trecere. Cei mai optimişti au fost parlamentarii PSD, chiar dacă unii au admis că multe dintre cele 10 puncte ale manifestului nu au fost încă bifate. Liberalii au dat realizărilor notă de trecere, în speranţa că următorii trei ani vor fi mai buni. Tot fără excepţie, deputaţii şi senatorii din opoziţie au dat note de 3 şi 4. Media finală, dată de notele celor 15 parlamentari care au răspuns provocării, a fost 5,4. Ieşenii vor fi cei care, peste trei ani, vor da nota finală, la viitoarele alegeri parlamentare.

Peste 7 la PSD

Parlamentarii PSD au fost cei mai dar­nici în aprecieri. Nota preferată de aceştia a fost 8, deputaţii şi senatorii PSD punctând atât realizările concrete, cât şi bunele in­tenţii sau telefoanele date. „Pot spune doar că s-a făcut foarte puţin. A început Aeroportul. Demersuri sunt însă făcute şi se mai fac pentru toate punctele Ma­nifestului. Aş da 8“, a spus senatorul Florin Constantinescu. Aceeaşi notă a fost dată şi de deputatul Constantin Adăscăliţei. Prin­cipalul său argument pentru notă a fost repunerea pe tapet a proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, deşi nu a fost anunţată până acum nici data la care va fi organizată licitaţia pentru întocmirea noului studiu de fezabilitate. Pentru o notă între 7 şi 8 s-a pronunţat şi de­putatul Gheorghe Emacu, acesta exprimân­du-şi totuşi speranţa că sprijinul guvernamental pentru Iaşi va fi „mai consistent“. „Proiectele Iaşului stau în continuare la rând pentru a fi luate în seamă. Mai multe s-au făcut de către ieşeni, pe banii noştri şi prin absorbţia fondurilor europene. Poate aceasta este şi calea cea mai bună. Dar pentru ce a primit Iaşul de la Guvern, nu pot da mai mult de 5“, a spus deputatul Cristina Nichita. Aceasta a menţionat la lipsurile guvernamentale autostrada, Spitalul Regional de Urgenţă sau Aeroportul, la care lucrările sunt susţinute exclusiv de bugetul Con­siliului Judeţean.

Media 6 la liberali

Liberalii au fost mai severi decât colegii de alianţă din PSD. „Nota 5. Cu speranţa la un 7-8 peste patru ani. S-a pornit Aero­portul, iar autostrada este înscrisă pe o direcţie precisă. Evident că până în 2020 nu va fi construită şi nu cred că se aşteaptă cineva la aceasta. Regretul meu este că după ce am plecat de la Ministerul Trans­porturilor nimeni nu mai urmăreşte pro­iectele Iaşului. Când eram ministru, organizam şedinţe săptămânal pentru a discuta stadiul fiecărui proiect în parte“, a declarat Fenechiu. Nota dată de deputatul Mugur Cozmanciuc a fost cuprinsă între 6 şi 7 „pentru încurajare“. „Sunt demersuri concrete care dovedesc eforturile făcute, dar sunt de acord cu locuitorii judeţului că ritmul de implementare nu este cel pe care îl dorim şi nu vom renunţa la niciun efort până când toate aceste proiecte nu sunt îndeplinite. Am în vedere, în mod special, obţinerea unei finanţări concrete pentru autostrada Est-Vest. Îmi doresc ca în 2014-2015 să găsim o soluţie pentru concretizarea sa“, a precizat Cozmanciuc. Mai severi au fost senatorul Marin Burlea, care a acordat Mani­festului o notă de şase „pentru a păstra o doză de optimism“ şi deputa­tul Costel Alexe, care a oscilat între 5 şi 6. „Entuziasmul cu care am plecat la drum a rămas, dar au apărut frustrările. Într-un stat de drept, Parla­mentul este peste Gu­vern, nu invers cum se întâmplă la noi“, a spus acesta. Cea mai mare notă dată de li­berali a aparţinut Mihaelei Popa. „Voi fi mai indulgentă, pentru că vine ziua mea. Faptul că s-a finalizat Institutul Regional de Oncologie, Teatrul Naţional, Trei Ie­rarhi este aproape gata, la Aeroport au început lucrările şi faptul că se măresc salariile rezidenţilor mă determină să dau nota 8“, a spus senatorul PNL.

Opoziţia nu a dat note de trecere

Din partea Opoziţiei, manifestul a primit numai note de repetenţie. Senatorul PDL Dumitru Oprea a dat nota 3,75. „De fapt, nota şi-a dat-o Guvernul singur, prin scrisoarea către FMI. La un capitol, din 5 indicatori erau realizaţi doi, la altul, unul singur, la altul patru şi aşa mai departe. Cu datele oferite de ei, este 3,75. Mai obiectiv şi mai matematic nu se poate“, a spus sec Oprea. Nota 3 a fost preferată de deputatul Petru Movilă pentru lipsa de sprijin guvernamental pentru proiectele locale şi pentru incapacitatea parlamentarilor USL de a obţine acest sprijin. „Nu putem vorbi de niciun leu adus pentru proiectele Iaşului. Spitalul Regional este un subiect închis, capitală regională nu există, au­to­stradă nici atât. Şi putem continua cu fie­care punct din manifest în parte“, a apreciat Movilă. Deputatul Camelia Bog­dănici a acordat nota 4 pentru gradul de realizare a Manifestului. „Nu au copiat, că le dădeam unu“, a spus aceasta. Tot 4 a fost şi nota dată de deputatul independent Viorel Blăjuţ. „Afară de gospodarii locali, pre­şedintele CJ Adomniţei şi primarul Ni­chita, nu a mişcat nimeni nimic din USL. Pe noi, din opoziţie, Guvernul nu ne as­cultă“, a precizat Blăjuţ. Senatorul PP-DD Ionel Agrigoroaiei a oscilat între 4 şi un 5 cu indulgenţă, dar a concluzionat că „nu s-a făcut nimic“. Colegul său de partid din Camera Deputaţilor, Daniel Oajdea, a fost mai drastic. „Nota trei ar reprezenta foarte bine ce a făcut USL. Iar nota 3 ar merge doar pentru străduinţa cu care mint. Pentru asta merită două puncte, pentru impresia artistică. Altfel, ar fi 0 sau 1“, a încheiat Oajdea.

Cele 10 puncte ale manifestului adoptat în noiembrie 2012

1. Iaşi, capitală regională
2. Fonduri europene
3. Aeroportul internaţional
4. Autostrada Est-Vest
5. Centrul Intermodal Regional de Transport
6. Spitalul Regional de Urgenţă
7. Festivalul Internaţional al Educaţiei
8. Hub regional de afaceri
9. Centru cultural şi turistic
10. Finalizarea proiectului de amenajare a râului Bahlui

Comentarii