Maternitatea „Cuza Vodă“ va arăta ca în urmă cu o sută de ani

sâmbătă, 09 noiembrie 2013, 02:50
2 MIN
 Maternitatea „Cuza Vodă“ va arăta ca în urmă cu o sută de ani

Maternitatea „Cuza Vodă“ va fi refăcută în stilul începutului de secol XX. Consiliul Judeţean caută o firmă care să realizeze studiul arheologic necesar şi încă un studiu referitor la finisajele exterioare ale clădirii care adăposteşte ambulatoriul maternităţii.

„Clădirea a fost executată la începutul se­colului XX. În timp, clădirea a suferit intervenţii succesive de extindere sau modificare. Se poate considera că este vorba de două imobile, care la o anumită etapă au fost unificate. Din acest motiv, arhitectura specifică ansamblului iniţial, cu ornamente geometrice, anca­dramente la ferestre, cornişe în relief, a fost păstrată doar pe faţada principală din incintă şi pe faţada laterală dreapta amplasată la strada Dancu, astfel încât faţadele posterioară şi laterală stânga au fost afectate în mod vizibil de modificări prin plombarea go­lurilor de ferestre, anexe alipite de clădire, închideri de zidării şi tâmplării din mate­riale şi plastică arhitecturală fără valoare“, se men­ţionează în caietul de sarcini aferent lucrării.

Pentru realizarea studiilor, CJ este dispus să plătească maximum 54.270 lei. La re­dactarea studiilor, firma care va câştiga licitaţia va trebui să ia în calcul starea zidurilor structurale, a planşeelor rea­lizate din grinzi din lemn, ambele fiind afectate de infiltraţii. În final, golurile de ferestre vor trebui refăcute în sta­rea iniţială, astfel încât faţada posterioară să-şi recapete as­pectul arhitectural interbelic. Modificări similare vor trebui realizate şi în cazul faţadelor fără va­loare arhitecturală, astfel încât întreaga clădire să capete un aspect interbelic. Reabilitarea am­bulatoriului Ma­ternităţii „Cuza Vodă“ face obiectul unui contract câştigat de SC Conest SA contra sumei de 3,2 milioane lei. Lucrările urmează să fi terminate în martie 2015.

Comentarii