Medic pe post de „Bau-Bau” la Spitalul de Pediatrie. Un băieţel de trei ani, bruscat la scos de fire

joi, 04 iunie 2015, 01:58
3 MIN
 Medic pe post de „Bau-Bau” la Spitalul de Pediatrie. Un băieţel de trei ani, bruscat la scos de fire

Părinţii unui copil de trei ani au depus plângere la conducerea Spitalului de Pediatrie Iaşi după ce un medic le-a bruscat băiatul. Medicul care preluase cazul a început să ţipe şi să împingă copilul pe motiv că nu stătea cuminte. Contactată de reporterii „Ziarului de Iaşi,“ aceasta şi-a cerut scuze.

Au crezut că vin cu micuţul la spital să se facă bine şi s-au ales cu ţipete şi toane din partea medicului. Aşa ar putea fi relatată pe scurt întâmplarea unor părinţi din Iaşi. Copilul lor în vârstă de numai trei ani suferise o leziune la nivelul capului, în urma unei căderi, şi a fost necesară intervenţia de urgenţă a medicilor. În urma intervenţiei, părinţilor le-a fost comunicat că trebuie să revină la o dată stabilită pentru a-i fi scoase firele băiatului.

Astfel, în cursul zilei de marţi, 2 iunie, ei s-au reîntors la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“, unde au fost preluaţi de dr. Ramona Filipescu. Fiind singura disponibilă la momentul respectiv, femeia s-a arătat vizibil deranjată de faptul că i se cere să scoată firele copilului.

Ea a motivat că nu are timp de pierdut cu aşa ceva. Copilul, speriat de atitudinea cadrului medical, a început să plângă, iar medicul l-a bruscat, reproşându-le părinţilor că au un copil alintat şi neastâmpărat. A doua zi, familia a depus o plângere la conducerea unităţii sanitare, în care a explicat evenimentul.

„Şi un copil mare s-ar fi speriat“

Problemele au început când, împreună cu copilul, am ajuns la spital să i se scoată firele. Doamna dr. Ramona Filipescu era foarte nervoasă, ţipând şi bruscând copilul pe patul unde urma să efectueze manevrele medicale. Medicul a început apoi să ţipe şi la părinţi, pe motiv că ea nu stă să-şi piardă vremea cu un copil care nu stă să-i scoată firele. Cu un astfel de comportament deplasat pentru un spital de pediatrie, chiar şi un copil mai mare s-ar fi speriat şi ar fi refuzat orice manevră medicală“, se arată în plângerea formulată de părinţi.

Conducerea unităţii sanitare a luat imediat la cunoştinţă de cele întâmplate, iar problema a fost discutată în cadrul Comitetului director, ce a avut loc în cursul zilei de ieri. Aici, cei din conducere au decis ca dr. Ramona Filipescu să dea în scris o notă explicativă pentru evenimentul din data de 2 iunie, urmând ca în cadrul Comisiei de Etică a spitalului să fie luată o decizie în acest sens. „Noi am înregistrat plângerea făcută de familia copilului. Am solicitat, personal, o notă explicativă doamnei doctor cu privire la situaţia petrecută, urmând să se ia o decizie. Asigur familia că atât eu, cât şi colegii mei ne cerem scuze, şi sper ca pe viitor să nu mai avem asemenea evenimente“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii.

Pedeapsa maximă: mustrare scrisă

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au contactat telefonic medicul în cauză, iar aceasta şi-a recunoscut fapta, cerându-şi scuze în acelaşi timp de la familie. „Am discutat acest caz cu domnul manager şi i-am transmis că îmi cer scuze şi că regret întâmplarea. Îmi cer scuze faţă de familia respectivă, am fost într-o pasă proastă şi îmi cer scuze faţă de copilaş şi de mămica lui“, a declarat dr. Ramona Filipescu, medic primar neurochirurg.

Medicul susţine că incidentul este singular, dar surse din cadrul spitalului spun că au mai existat situaţii când dr. Filipescu a ţipat la pacienţi şi chiar la colegi. Pentru acest incident, sancţiunea care poate fi primită de către medic este o mustrare scrisă.

 

Comentarii