Morții ieșeni, pomeniți doar cu suc și apă minerală în cimitir. Alcoolul, interzis

marți, 27 octombrie 2015, 02:57
3 MIN
 Morții ieșeni, pomeniți doar cu suc și apă minerală în cimitir. Alcoolul, interzis

Cum se va transmite dreptul de folosinţă asupra locului de veci. Criptele sau monumentele sunt permise doar în cazul locurilor de înhumare concesionate pe termen nelimitat.

Pomenirea morţilor în cimitirele ieşene se va putea face doar cu apă minerală, iar groparii vor trebui să se mulţumească doar cu sucuri de fructe. În schimb, cei care vin să se reculeagă la căpătâiul rudelor decedate nu vor mai fi agasaţi de cerşetori. Proiectul de regulament privind funcţionarea şi administrarea cimitirelor din subordinea municipalităţii se va afla pe ordinea de zi a şedinţei în plen a Consiliului Local de joi. Proiectul vizează gestionarea cimitirelor organizate în regim public, respectiv “Eternitatea”, “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, “Sf. Treime”, “Sf. Vasile” şi “Buna Vestire”.

Conform proiectului, persoanele interesate vor putea beneficia de un singur loc de înhumare în suprafaţă de 2,5 / 1,4 metri. În afara titularului, pot fi înhumaţi în locul concesionat soţul acestuia şi descendenţii soţilor până la gradul al IV-lea de rudenie, inclusiv. Locurile de înhumare pot fi atribuite numai la cererea cetăţenilor majori, cu domiciliul stabil în municipiu. Actul de concesiune nu va putea fi interpretat ca un act de proprietate, el conferind titularului doar un drept de folosinţă asupra locului. Totuşi, el poate fi transmis prin succesiune, către o persoană care îşi poate dovedi calitatea de moştenitor. Transferul prin succesiune a dreptului de folosinţă se va face fără achitarea vreunei redevenţe sau taxe suplimentare.

Locurile de veci pot fi atribuite în folosinţă pentru o perioadă de 7 ani sau pe termen nelimitat. În cazul concesiunii pe 7 ani, locul de veci poate fi amenajat doar cu borduri, garduri sau alte împrejmuiri simple. Criptele zidite, monumentele, lespezile sau obeliscurile sunt permise doar în cazul locurilor de înhumare concesionate pe termen nelimitat. Pentru lucrările supraterane deosebite, de tipul capelelor sau mausoleurilor, este necesar un proiect de execuţie realizate de un arhitect autorizat şi avizat de serviciul de urbanism din cadrul Primăriei. La expirarea termenului de folosinţă a locului de înhumare, concesionarul are drept de preemţiune, iar în cazul decesului concesionarului, dreptul de preemţiune revine moştenitorului legal sau testamentar. Beneficiarii unor legi speciale, cum sunt persoanele persecutate pe motive politice după 1945, veteranii de război şi revoluţionarii din 1989 pot beneficia de locuri de înhumare cu titlu gratuit.

În cazul în care titularului i se concesionează un alt loc de înhumare, efectele concesiunii încetează. Concesiunea este pierdută şi în situaţia în care titularul nu îngrijeşte locul de veci sau lucrările funerare de pe acesta pe o perioadă mai mare de doi ani sau dacă nu achită timp ce cel puţin trei ani tariful de întreţinere. În aceste situaţii, SC Servicii Publice SA este obligată să înştiinţeze în scris titularul locului de veci cu privire la problema apărută.

Regulamentul va interzice intrarea în cimitire a persoanelor în stare de ebrietate, a cerşetorilor şi vânzătorilor ambulanţi. Este interzis şi accesul cu animale de companie sau al persoanelor care au ţinute indecente. Regulamentul nu precizează însă ce se înţelege prin “ţinută indecentă”. În cimitire este interzis consumul de băuturi alcoolice şi formarea de grupuri zgomotoase cu ocazia diferitelor ritualuri de pomenire. Prin noul proiect, cimitirele nu vor fi organizate pe confesiuni, putând fi înhumate persoanele decedate indiferent de religie, categorie socială sau profesională. 

Comentarii