Un elev are nevoie de ajutorul nostru să scape de cancer!

Povestea lui Răducu, sportivul de 17 ani lovit de o afecţiune devastatoare

miercuri, 12 noiembrie 2014, 02:59
4 MIN
 Povestea lui Răducu, sportivul de 17 ani lovit de o afecţiune devastatoare

Un exemplu de solidaritate greu de crezut ne oferă liceenii ieşeni, care în doar câteva zile s-au mobilizat şi au deschis în şcolile în care învaţă campanii umanitare. Motivul este unul uman, sensibil şi în acelaşi timp dureros. Ei îşi doresc cu disperare să salveze o viaţă, viaţa unui coleg de-al lor, elev la Liceul Sportiv din Iaşi. Este vorba de Radu Ionuţ Avasilcăi, un sportiv în vârstă de 17 ani care în luna august a acestui an a aflat că va muri şi că e posibil să nu mai prindă Crăciunul. Acesta a fost tratat pentru sinuzită, iar acum trei luni i s-a pus diagnosticul de tumoră malignă de rinofaringe. Şansa lui la viaţă este o operaţie în Elveţia care costă 20.000 de euro, bani pe care familia nu-i are pentru operaţie şi biletul de avion.

Când au auzit că Radu are cancer, elevii ieşeni au dat dovadă de o extraordinară empatie şi au început să mediatizeze cazul. „La noi în liceu există elevi care se ocupă cu strângerea de donaţii pentru Radu, răspândim mesajul pe reţelele de socializare, prin oraş. Vrem să facem nişte flayere pe care să le împărţim prin diferite zona ale oraşului, pe stradă, prin blocuri….”, spune Gabriela, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Al.I. Cuza” din Iaşi.

Şi nu doar aici elevii sunt în alertă pentru viaţa lui Radu, şi la Liceul cu Program Sportiv, şcoala unde învaţă tânărul, liceenii s-au pus serios în mişcare. În Consiliul Elevilor au aprobat o strategie de campanie, au început cu mediatizare pe facebook, apoi au umblat pe la instituţiile importante din municipiu, inclusiv la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, unde au cerut ajutorul preoţilor. „Colegii lui de şcoală au început o campanie foarte amplă, pe care o apreciem. Cu cât putem vom participa şi noi, fiecare profesor va face o donaţie în contul lui, suntem alături de el. Radu este elev la noi din gimnaziu, este un elev cu foarte mult bun simţ, disciplinat şi sufletist”, mărturiseşte Ilie Gheorghică, directorul Liceului cu Program Sportiv din Iaşi. Nu doar aceşte şcoli au demarat campanii, ci şi la Colegiul Economic Administrativ din Iaşi elevii sunt receptivi.

S-a ras în cap, ca să fie ca el

Răducu, cum le place colegilor să-l alinte, mărturiseşte că este copleşit de faptul că elevi pe care nu-i cunoaşte vor să-l ajute. „Eu de vineri intru în spital pentru chimioterapie şi nu voi putea să particip la evenimentele pe care le organizează colegii mei. Acum mă simt destul de bine, după ce fac citostatice mă simt rău, vomit… O să fiu în tratament o săptămână, în perfuzii. În cele două zile de campanie, de la elevi şi profesori s-au strâns în cont 15.000 de lei şi 500 euro. Am rămas surprins de cât de multă lume vrea să mă ajute, nu mi-a venit să cred. 20.000 de euro costă doar operaţia, mie îmi mai trebuie bani şi de avion. Voi merge prima dată cu mama şi cu sora mea care ştie franceza foarte bine, ca să traducă, altfel nu ne descurcăm acolo. După operaţie va trebui să revin în Elveţia o dată pe lună pentru tratament, şi asta înseamnă alţi bani. Plus că imediat după intervenţia chirurgicală va trebui să stau acolo în spital o lună jumătate, iar mama şi sora mea vor trebui să se cazeze undeva. Fac şi părinţii mei împrumut la bancă şi sper că ne vom descurca”, spune Răducu cu vocea tremurând. De la citostatice, lui Radu i-a căzut părul, iar pentru a-i fi alături, prietenul său cel mai bun s-a ras în cap.

În ce conturi se pot face donaţii

Pentru a strânge bani, colegii lui din şcoală au organizat un concert cu scop caritabil şi o prezentare auto care va avea loc vineri, 14 noiembrie la Carrefour Era. Intrarea costă 5 lei. Cine doreste să ia parte şi la concert, acesta are loc tot vineri, începând cu ora 21 la Cuban Pub, pe strada Cuza Vodă nr. 2, la demisolul Galeriilor de Arta din Piaţa Unirii. Intrarea costă 10 lei şi atât banii de la prezentarea auto, cât şi cei de la concert vor fi puşi în contul lui Radu. Concertul este susţinut de artiştii Azzop, Alex Iulian, trupa „Abis”, Alexander C. şi Teodor Eladie. Pentru rezervări şi mai multe informaţii despre acest eveniment puteţi suna la numărul de telefon 0746.308.884, la care va răspunde Mădălina, unul dintre coordonatorii acestui proiect caritabil.

Conturile în care se strâng bani pentru Radu sunt: RO87RNCB0684143599090001, cont în lei deschis la BRD pe numele Avasilcăi Radu Ionuţ şi RO87RZBR0000060017229228, cont deschis la Raiffeisen Bank pe numele tatălui, Avasilcăi Cristinel. Cei care doresc să contacteze personal familia îl pot suna pe tată la numărul de telefon: 0741.101.685.

Operaţia care îi va salva viaţa ar fi pentru Răducu cel mai frumos cadou de Crăciun. Moşul rămâne să fim noi!

Comentarii