Prelevarea de plămâni la Iaşi, urmărită de ghinion. O nouă încercare eșuată

vineri, 08 iulie 2016, 01:54
3 MIN
 Prelevarea de plămâni la Iaşi, urmărită de ghinion. O nouă încercare eșuată

Cea de-a doua tentativă de prelevare de plămâni de la un donator din cadrul Centrului Regional de Transplant (CRT) din Iaşi a eşuat. Dacă, săptămâna trecută, prima încercare de prelevare de plămâni din cadrul aceluiaşi centru nu a avut loc din cauză că medicul acreditat pentru o astfel de intervenţie era în concediu, în cursul ultimei prelevării de organe, plămânii nu au putut fi preluaţi de medici pentru că nu ar fi fost în stare bună.  

Potrivit coordonatoarei CRT, echipa de medici germani venită de la Munchen să preia organul a refuzat să facă prelevarea pentru că plămânii nu erau în stare bună. „Medicii veniţi din Munchen au refuzat să facă prelevarea motivând că plămânii nu erau în stare bună”, a precizat dr. Raluca Neagu, medic coordonator CRT. În România, potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, peste 30 de pacienţi au nevoie de plămâni sănătoşi. Şansele de supravieţuire ale pacienţilor depind mai ales de acceptul clinicilor din străinătate pentru a le efectua un transplant, întrucât în ţară, în prezent, nu se fac astfel de intervenţii.

Mugurel Amariţei, un ieşean care are nevoie urgentă de un transplant de plămâni, a primit un răspuns pozitiv din partea Spitalului Universitar AKH din Viena abia după şapte luni de aşteptare. Pacientul urmează să meargă în Austria pentru analizele de compatibilitate şi ulterior să revină în ţară, cu speranţa că se va găsi o pereche de plămâni compatibili cu organismul său.

Iniţial, pentru prelevarea de organe de miercuri spre joi din cadrul centrului ieşean, mai exact pentru prelevarea plămânilor, trebuia să sosească o echipă de medicii de la spitalul AKH. Ulterior, aceştia au renunţat să vină după organe, în locul lor, la Iaşi venind medicii din Munchen. La cea de-a 14-a prelevare de organe de anul acesta, medicii au prelevat cei doi rinichi ai donatorului şi ţesut osos. Ficatul, la rândul lui, nu a putut fi prelevat.

„Donatorul a fost un bărbat în vârstă de 46 de ani aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral hemoragic. S-au prelevat rinichii şi ţesut osos. Un rinichi a rămas pentru transplant în centrul de la Spitalul «Dr. C.I. Parhon», iar celălalt a fost preluat pentru transplant în Capitală”, a mai completat dr. Raluca Neagu, medic coordonator al activităţii CRT. În primele şapte luni de activitate din 2016, centrul de transplant ieşean a reuşit să depăşească activitatea de anul trecut. Dacă, în 2015, medicii au efectuat 12 prelevări de organe la Iaşi, anul acesta, până în prezent, s-au efectuat deja 14.

Iulia CIUHU 

Rinichiul rămas la Iaşi a salvat un bărbat care făcea dializă 

Primitorul rinichiului care a rămas la Iaşi este un bărbat de 58 de ani din judeţul Botoşani, care era în evidenţele Spitalului „Dr. C.I. Parhon” de 15 ani, iar de un an jumătate făcea dializă. Acesta era un pacient cronic, cunoscut cu nefropatie glomerulară cronică, fiind a 19-a persoană transplantată de la începutul anului. „Pacientul era unul dependent de dializă. Suntem recunoscători familiei donatorului pentru gestul pe care l-au făcut, deoarece a schimbat enorm viaţa acestui pacient”, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

De asemenea, reprezentanţii unităţii medicale susţin că îşi doresc ca, în perioada următoare, ambii rinichi prelevaţi să rămână în Iaşi. „Vrem să facem un pas mai departe, să se facă ambele transplanturi la Iaşi, deoarece avem atât capacitatea necesară, cât şi un număr mare de pacienţi pe lista de aşteptare şi este păcat ca atunci când se face o prelevare din zona noastră să nu îi putem transplanta pe amândoi”, a completat dr. Ionuţ Nistor.

Mădălina OLARIU

 

 

Comentarii