Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Profesorii ce vor decontarea navetei, luaţi în râs de primarii ieşeni

GALERIE
naveta
  • naveta
- +

Profesorii au ajuns să se lupte în instanţă cu primăriile ca să obţină deconturile de navetă prevăzute prin lege.

În jur de 600 de profesori navetişti din judeţul Iaşi se luptă în instanţă cu primăriile din comunele unde predau. Aceştia îşi cer deconturile deoarece nu se mai descurcă să-şi plătească din salariu transportul dus-întors zilnic, care trece de 200 de lei pe lună. Pri­mă­riile, deşi au nevoie de aceşti profesori pentru a nu ajunge în situaţia ca elevii să facă matematica cu femeia de serviciu, sunt dezinteresaţi complet. Cele care însă mai dau un ban pentru decont iau în râs dascălii cu câţiva lei. „Membrii de sindicat navetişti ai Şcolii Domniţa - Ţibana au câştigat procesul intentat de Uni­unea Sindicatelor Libere din Învăţă­mântul Preuniversitar (USLIP - n.r.) Iaşi, în numele lor, pentru plata decontului de navetă. Suma pe care Primăria Ţibana va trebui să o plătească celor aproximativ 34 de cadre didactice navetiste este de 21.000 lei. Aşteptăm să se ia o de­cizie definitivă şi irevocabilă. Noi mai avem proces pe rol şi cu pri­mă­riile din Hărmăneşti şi Prisăcani, unde sunt 25 de profesori navetişti, dar şi cu primăriile din Mogoşeşti, Probota, Schitu Duca şi alte locali­tăţi“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP.

250 de lei pe lună, pe transport

Astfel, dascălii care fac naveta de la oraş la ţară sunt puşi în situaţia de a trăi cu un venit mai mic decât mini­mul pe economie, în condiţiile în care, numai la întreţinere sunt cheltuieli şi de 400 de lei, lunar, pe timp de iarnă. „Pentru Mogoşeşti pregătim acum actele. Primarul, după ce că timp de cinci ani de zile nu a dat nici un ban pentru naveta profesorilor, s-a gândit acum să dea 40 de lei lunar, pentru fiecare. În condiţiile în care media navetei pe judeţ este de 250 de lei, bani scoşi din buzunarul profesorilor“, a adăugat liderul sindicatelor ieşene. În aceste condiţii, dascălii sunt nevoiţi să suplimenteze suma dată de primărie cu mai mult de jumătate din cost. Să nu uităm că un profesor care face naveta la ţară nu are mai mult de 700 - 800 de lei. În concluzie, la sfârşit de lună, din venitul lunar, profesorii navetişti rămân cu o sumă cuprinsă între 500 şi 600 de lei, bani mult prea puţini pentru un trai decent. „Consider că motivul este reaua-voinţă, nu lipsa banilor. Primarii, în general, au o manieră arogantă de a privi cadrele didactice, unităţile şcolare de la ţară sunt privite ca propria feudă, pe care pot să le mulgă. Aceeaşi situaţie o avem şi la Şcheia, Cozmeşti, Osoi, Comar­na, Miroslava, Probota, unde avem de-aface cu un primar mai agresiv“, mărturiseşte Laviniu Lăcustă.

Primăriile se învârt în jurul cozii

Contactaţi de Ziarul de Iaşi, primarii din localităţile cu pricina au răspuns evaziv evitând problema de fond. „Nu prea mă interesează, ăştia de la USLIP mai şi exagerează. La noi sunt în jur de 20 de profesori navetişti care cheltuie pe lună în jur de 60 de lei pe transport, nu mai mult. Noi o să cuprindem aceşti bani în bugetul local, însă vor fi nişte sume fixe, nu se mai face decontul ca pe vremuri, pentru fiecare bilet“, a declarat Vasile Dadu, primarul comunei Probota. Primarii vin cu promisiuni şi spun că vor lua mai în serios această problemă, însă profesorii să nu se aştepte la deconturi de 100%. În comuna Hărmăneşti, autori­tăţile vor putea deconta maximum 100 de lei pe lună pentru transportul fiecărui cadru didactic. „Anul acesta o să-i prindem în buget, anii trecuţi am avut conturile blocate şi nu au fost bani. Nici nu ştiu câţi profesori sunt, cam 10. Ar veni 1.000 de lei pe lună bani alocaţi pentru abonamentul lor la transport. Ei vin cu maxi-taxi, suntem aproape de Paşcani“, a declarat Ioan Secrieru, primarul comunei Hărmăneşti.

La Mogoşeşti bani sunt, dar insuficienţi

Există însă şi primării care decontează deja o parte din bani, însă dascălii spun că nu sunt suficienţi şi că mai mult de jumătate din cheltuielile de transport trebuie să le suporte din salariu. În Mogoşeşti se alocă 40 de lei pentru fiecare profesor, sumă hotărâtă în şedinţă de consiliu local. „Eu le-aş da cu plăcere mai mult, dar nu sunt bani. Gândiţi-vă că sunt cinci şcoli în comună, ar veni să alocăm în jur de 10.000 de lei pe lună, nu avem cum să acoperim suma. De anul acesta am înţeles că s-a dat hotărâre de la minister ca şcolile să aibă buget separat, astfel încât ei vor trebui să prevadă aceste cheltuieli şi şcoala va deconta de acum transportul profesorilor nave­tişti. Primăria nu va mai avea nici o treabă“, a explicat Maftei Ştefan, primarul din Mogoşeşti. Repre­zentanţii USLIP le promit profesorilor că îi vor ajuta în continuare să-şi recupereze banii pe care i-au dat pe navetă ani de zile, deoarece consideră că este de datoria lor să restaureze respectul pentru dascăl, devenit un mit în majoritatea satelor din judeţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri