„Este doar un strigăt după atenţie al tinerilor“

Psiholog ieșean: Mimarea sexului oral la balul bobocilor – un strigăt după atenție

joi, 26 octombrie 2017, 02:01
3 MIN
 Psiholog ieșean: Mimarea sexului oral la balul bobocilor – un strigăt după atenție

Nevoia unor ore de educaţie sexuală în şcoli a fost din subliniată de un caz prezentat intens în media şi pe reţelele de socializare încă de pe 24 octombrie.

Imaginile cu tinerii din Cluj care la concursul de miss şi mister de la balul bobocilor au trebuit să treacă o probă de mâncat o banană, mimând astfel sexul oral, au creat lungi dezbateri despre cine este vinovat de comportamentul tine­rilor.

Inspectoratul Şcolar din Cluj, dar şi reprezentanţii şcolii au declarat, pentru pu­blicaţiile locale, că nu au participat la organizarea evenimentului, iar instituţiile nu se fac vinovate cu nimic.

Aparent, conform relatării aceloraşi publicaţii locale, balul a fost organizat de comitetul de părinţi şi cel al elevilor, iar la petrecere ar fi participat două cadre didactice, dar şi mai mulţi părinţi, proba fiind oprită într-un final de unul dintre profesorii aflaţi acolo în acea seară.

Mihaela Ghircoiaş, psiholog cu o experienţă de peste 25 de ani în lucrul cu copiii, crede că acest caz ar fi putut fi preîntâmpinat dacă ar fi existat ore de educaţie sexuală predate corect, de către specialişti, dar şi dacă familia şi chiar mediul ar fi contribuit, de asemenea, la educarea corectă a tinerilor.

Întâmplarea de la Cluj, un strigăt după atenţie

„Copiii nu au, la această vârstă, con­ştiinţa că actul sexual este unul intim. Acum totul este pe faţă, totul este la vedere şi se abuzează de acest lucru la televizor şi în media în general“.

În ceea ce priveşte reacţiile negative cu privire la „provocarea“ de la balul bobocilor, reacţii care au aruncat o mare parte a vinei în curtea Şcolii, psihologul crede că educaţia sexuală trebuie să înceapă în familie.

„Totul pleacă de jos, de la primul grăunte de atenţie pe care îl capătă copilul, de informaţie, de la familie, de la mediu, dar în timpul adolescenţei cel mai important este mediul de prieteni şi dorinţa de a fi cineva în ochii celorlalţi“.

Astfel, subliniază Mihaela Ghircoiaş, nu ar trebui să căutăm un dedesubt mai profund întâmplării de la Cluj, ci totul poate fi pus pe seama dorinţei de a atrage atenţia şi a unei informări greşite cu privire la actul sexual.

„La adolescenţi totul este o încercare de a atrage atenţia. Nu înseamnă că într-adevăr credeau asta, ci doar ca să se dea mari. Nu cred că are nicio legătură cu anumite convingeri sau cu anumite înclinaţii. Este doar un strigăt după atenţie, iar dacă ar răspunde sincer, probabil asta ar spune şi ei sau nici nu ar şti ce au făcut“, subliniază psihologul.

Educaţia sexuală nu trebuie predată de profesorii şcolii

În ceea ce priveşte modalitatea în care ora de educaţie sexuală trebuie să se desfăşoare, Mihaela Ghircoiaş atrage atenţia asupra faptului că această oră nu trebuie sub nicio formă să fie predată de către diriginte sau de către profesori pentru a nu le fi subminată autoritatea sau să fie catalogaţi într-un anumit fel, ci este nevoie de un specialist, de preferat din afara şcolii.

„Educaţia sexuală în şcoli s-a făcut dintotdeauna. Ţin minte că, încă din perioada în care eram eu în şcoală, informaţiile oferite m-au lămurit, mi-au răspuns la semnele de întrebare, iar pe atunci un medic făcea această oră de educaţie sexuală“.

Cu privire la reacţiile stârnite în societate, Mihaela Gircoiaş crede că, având în vedere lispa de substanţă a acestui caz, care poate fi catalogat drept o şotie adolescentină, cei care comentează vizavi de acest caz sau îi dau o altă însemnătate „nu fac decât să-şi proiecteze frustrările şi interesele şi necunoaşterea“.

Comentarii