România întărește apărarea națională în fața agresiunii ruse. Măsuri cruciale adoptate de CSAT (P)

vineri, 23 februarie 2024, 13:50
2 MIN
 România întărește apărarea națională în fața agresiunii ruse. Măsuri cruciale adoptate de CSAT  (P)

Într-o perioadă în care Rusia își continuă atacurile criminale asupra Ucrainei, România își consolidează poziția de bastion al securității și stabilității în Europa de Est.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a convocat o ședință crucială, punând bazele unui plan de întărire a capacităților defensive ale țării și de susținere neechivocă a Ucrainei în fața agresiunii rusești.

Deputatul PSD Silviu Macovei, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, a subliniat importanța deciziilor adoptate în cadrul CSAT.

Reuniunea CSAT vine într-un moment critic, la aproape doi ani de la începutul războiului și intr-un moment dificil pe teren pentru Ucraina. Situația de securitate în vecinătatea estică a României este încă marcată de riscuri semnificative având în vedere ofensiva rusească din cinci direcții. Pericolul care ne face să fim foarte atenți este un atac asupra Odesei” a declarat Silviu Macovei, videlider al grupului PSD din Camera Deputaților.

Discuțiile CSAT au acoperit o gamă largă de subiecte, de la situația alarmantă de securitate din Marea Neagră, până la consolidarea Forțelor Armate Române și sprijinul strategic acordat Ucrainei. Măsurile adoptate au vizat două direcții clare: întărirea apărării naționale în fața amenințărilor directe și angajarea într-un efort concertat internațional pentru restabilirea păcii și securității.

Printre măsurile decisive se numără întărirea capacităților militare prin programe de înzestrare și modernizare, consolidarea securității cibernetice și intensificarea cooperării internaționale pentru descurajarea agresiunilor și promovarea păcii.

CSAT a recunoscut importanța sprijinului NATO, dar a subliniat necesitatea acțiunilor naționale pentru o apărare eficientă.

Alianța Nord-Atlantică joacă un rol vital în apărarea noastră, însă este absolut necesar să luăm măsuri proprii pentru a ne întări securitatea națională și a contribui activ la efortul comun de apărare. Este esențial să înțelegem că securitatea României este legată de securitatea regională și stabilitatea internațională. În acest context, întărirea apărării naționale și susținerea Ucrainei nu sunt doar măsuri de precauție, ci obligații morale și strategice”, a adăugat deputatul PSD Silviu Macovei.

Pe lângă prioritățile militare și diplomatice, CSAT a abordat și provocările aduse de amenințările cibernetice în contextul războiului.

A fost evidențiată importanța consolidării securității cibernetice naționale, un domeniu în care România își propune să devină un lider regional, prin adoptarea unor măsuri proactive de protecție și cooperare internațională.

Comentarii