Ședinţă de consiliu local Iași cu scandal. S-a votat: împrumut pentru autobuze noi

sâmbătă, 16 iulie 2016, 01:59
6 MIN
 Ședinţă de consiliu local Iași cu scandal. S-a votat: împrumut pentru autobuze noi

PSD a avut nevoie de voturile PMP. Liberalii şi Andrei Postolache au votat împotrivă. Cei care se opun creditului susţin că achiziţia se poate face cu bani europeni. Primarul susţine că fondurile UE vor merge spre liniile de tramvai. Cumpărarea Casei Racoviţă nu a trecut pentru că proiectul avea nevoie de două treimi din voturi. A fost bătălie mare: s-au tăiat microfoanele, iar un consilier a primit, în premieră, avertisment.

Prima şedinţă ordinară a Consiliului Local (CL) din noua legislatură a consemnat câte un succes atât de partea puterii, cât şi a opoziţiei din deliberativ. Pe ordinea de zi a plenului au fost aproape 40 de proiecte de hotărâre, iar două dintre acestea, ambele iniţiate de primarul Mihai Chirica, au stârnit discuţii aprinse: aprobarea unui credit pentru achiziţia de autobuze şi răscumpărarea unui monument istoric. Primul proiect a fost adoptat, iar al doilea a fost respins. Dezbaterile au degenerat într-o manieră în care primarul Chirica a părăsit sala de consiliu pentru câteva momente, iar un consilier liberal a fost sancţionat în plen, lucru nemaiîntâlnit în istoria CL.

În acelaşi timp, unii consilieri PSD au răbufnit la modul insistent în care liberalii şi-au exprimat puncte de vedere. Totodată, unele replici ale consilierilor PNL nu vor fi consemnate în procesul verbal, în contextul în care au fost „tăiate” microfoanele. Pe alocuri, executivul a răspuns ironic la întrebările adresate de consilieri PNL, sugerând că liberalii dau dovadă de neştiinţă. La plen, aproape jumătate dintre consilierii locali nu au luat cuvântul, în contextul în care ei au făcut doar act de prezenţă, dar votul lor a fost decisiv în aprobarea sau respingerea de proiecte.

Credit BERD de 15 milioane euro pentru achiziţia de autobuze

Cel mai controversat proiect a constat în contractarea unui împrumut la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în valoare de 15 milioane euro pentru achiziţia a aproape 75 de autobuze noi. Liberalii s-au opus vehement şi au cerut ca municipalitatea să achiziţioneze autobuze cu fonduri europene. Un alt reproş a constat în lipsa unei strategii clare pentru modernizarea transportului în comun, problemă invocată şi de independentul Andrei Postolache.

În schimb, primarul Mihai Chirica a replicat că banii disponibili nu acoperă şi achiziţia de autobuze, ci refacerea căilor de rulare a tramvaielor. Cert este că o variantă finală a ghidului de finanţare (Programul Operaţional Regional, axa 4.1. – Sprijinirea dezvoltării durabile) nu este încă disponibilă, dar în cea lansată spre consultare publică se vorbeşte inclusiv de „achiziţia de mijloace de transport ecologice/electrice”. Creditul a fost aprobat cu 15 voturi, cu unul mai mult decât minimul necesar, în condiţiile în care la şedinţă au fost prezenţi 24 dintre cei 27 de consilieri. De la lucrări au lipsit consilierii ALDE (Radu Botez şi Cristian Corozal), precum şi un social-democrat (Cătălina Aldea). Absenţa acestora a dus la situaţia în care PSD se putea baza doar pe 13 voturi, număr insuficient pentru a trece proiectul. Însă, cei doi consilieri ai PMP (Violeta Gaburici şi Daniel Piftor) au votat în favoarea creditului. În acelaşi timp, opt consilieri PNL şi Postolache au votat împotriva contractării creditului.

„Cu toată abordarea iresponsabilă a colegilor liberali, autobuze se vor aduce la Iaşi. Vrem să modernizăm întreg parcul de autobuze, este pur şi simplu o ipocrizie ieftină să spună că pot aduce din altă parte”, a comentat primarul Chirica. Discuţiile în plen au degenerat după ce liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz, i-a spus edilului-şef că a minţit în campania electorală, atunci când primarul a negat că are în plan contractarea unui credit la BERD. În intervenţiile sale, Boz a vorbit de mai multe ori fără a cere cuvântul preşedintelui de şedinţă, Mihai Pintilei (PSD). Acest lucru i-a atras liberalului o sancţiune dată în premieră unui consilier local în plen: avertisment. În plus, Pintilei i-a oprit microfonul lui Boz în mai multe rânduri. Intervenţiile liberalului au atras şi răzvrătiri ale lui Florin Boca şi Marius Aur (ambii PSD), enervaţi de faptul că Boz nu procedează conform regulamentului CL.

Am primit acest avertisment pentru luările de cuvânt, dar toate au fost la obiect privind oportunitatea accesării fondurilor europene şi nu de îndatorare a ieşenilor. Nu au fost în afara regulamentului, dacă se doreşte dezbaterea publică a unui subiect, până se epuizează toate opiniile pe acel subiect, trebuie să permită cuvântul tuturor consilierilor”, a comentat Boz. El a susţinut că, în timpul discuţiilor, preşedintele de şedinţă i-a avantajat pe Chirica şi consilierii PSD. „În CL este o disciplină pe care o respectăm cu toţii, inclusiv eu în calitate de primar. Avem un oraş pe care trebuie să-l slujim cu demnitate, iar domnul Boz a arătat că nu are această demnitate şi e păcat”, a spus, la rândul lui, primarul Chirica.

Liberalii au blocat achiziţia Casei Racoviţă

Absenţa a trei consilieri din „barca puterii” a dus la situaţia în care un proiect al lui Mihai Chirica (achiziţia Casei Racoviţă) a fost respins. Fiind vorba de o hotărâre cu privire la patrimoniul Iaşului, pentru aprobarea acesteia erau necesare 18 voturi (două treimi din numărul consilierilor în funcţie). Dintre cei 18 consilieri ai PSD (14), ALDE (2) şi PMP (2), ultimul partid fiind într-o alianţă de facto cu primele două, au fost prezenţi doar 15 aleşi, acesta fiind şi numărul înregistrat de voturi pentru achiziţia Casei Racoviţă. În schimb, opt consilieri PNL şi Postolache s-au abţinut. „Este un vot de blam pe care PNL îl aduce asupra culturii. Am rămas absolut stupefiat de faptul că se priveşte cu atâta lejeritate destinul unui oraş care este, prin brandul său, cultural. Nimeni nu a adus în discuţie că trebuie plătit tot ce vrea vânzătorul, de asta am şi cerut o comisie mixtă din care să facă şi ei parte”, a comentat primarul Iaşului. În replică, liberalul Boz a susţinut că proiectul de hotărâre a conţinut o „capcană” pentru consilieri.

„Noi am votat un buget pentru achiziţionarea de clădiri de patrimoniu. Dar, dacă noi aprobam acest proiect (achiziţia Casei Racoviţă, n.r.) automat aprobam şi o evaluare de 1,6 milioane euro, o sumă enormă pentru bugetul Iaşului”, a spus Boz. Liberalul a adăugat că nu se justifică un caracter urgent al unei astfel de achiziţii, în timp ce primarul Chirica a subliniat că municipalitatea îşi poate pierde dreptul de preemţiune. Cu toate acestea, edilul-şef al oraşului a precizat că proiectul va fi din nou introdus pe ordinea de zi a CL la următoarea şedinţă a CL, atunci când toţi aleşii PSD, ALDE şi PMP vor fi prezenţi astfel încât să fie asigurate cele 18 voturi necesare. Casa Racoviţă se află în Copou, iar în imobil îşi desfăşoară activitatea Institutul Cultural Francez. Proprietarii clădirii au scos la vânzarea imobilul şi au oferit drept de preemţiune Ministerului Culturii, autoritate care a declinat oferta. Ulterior, Primăria a demarat negocieri şi a evaluat clădirea la 1,58 milioane euro, cu 20.000 euro mai puţin decât au solicitat urmaşii familiei Racoviţă, iar suma ofertată a fost acceptată de aceştia din urmă. 

 

 

Comentarii