În continuare, lipseşte serul antirabic

Spitalul de Infecţioase nu i-a putut ajuta pe sucevenii care au intrat în contact cu o vacă turbată

marți, 08 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Spitalul de Infecţioase nu i-a putut ajuta pe sucevenii care au intrat în contact cu o vacă turbată

Serul antirabic lipseşte cu desăvârşire din spitalele din ţară. Produsul care se administrează bolnavilor în caz de suspiciune de rabie, după ce intră în contact cu animale turbate, nu se regăseşte în unităţile medicale de câteva luni.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, serul care se administrează pentru a introduce în organism anticopri gata formaţi, care pot lupta cu infecţia, lipseşte din semestrul al doilea. Din aceas­tă cauză, infecţioniştii au refuzat să preia cazuri din judeţele vecine care solicitau ajutor din lipsă de ser.

Ultimul caz a fost înregistrat la finalul săptămânii trecute, atunci când specialişti de la Spitalul Judeţean din Suceava au cerut să transfere la Iaşi mai mulţi pacienţi care intraseră în contact cu o vacă turbată. „Cei de acolo au cerut transfer către noi, însă aici ce să le facem pa­cienţilor, dacă ne confruntăm cu aceeaşi situa­ţie, respectiv cu lipsa de ser antirabic? Este un lucru ştiut că din toate spitalele din ţară lipseşte acest ser de câteva luni. Nu-l putem noi inventa, dacă el nu se află pe piaţă. De aceea le-am recomandat celor din Suceava să le facă bolnavilor vaccinul şi să urmeze schema terapeutică pentru astfel de cazuri“, a arătat dr. Mihnea Hurmuza­che, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Spitalul suceavean s-a confruntat la finalul săptămânii trecute cu o situaţie fără precendent: 13 persoane care au intrat în contact cu o vacă turbată dintr-o gospodărie au ajuns în unitatea medicală şi le-au cerut medicilor să le ajute. Bolnavii au primit iniţial vaccinul antirabic, nu şi serul antirabic.

Acesta din urmă le-a fost administrat după ce spitalul a primit de la Cernăuţi 10 fiole. Cu o situaţie similară s-au confruntat în urmă cu aproximativ două săptămâni şi medicii botoşăneni, care au cerut sprijinul Iaşului pentru un pacient muşcat de o veveriţă turbată. „Acelaşi sfat l-am dat şi atunci, să-l vaccineze şi să urmeze schema de vaccinare pentru astfel de situaţii. Nici atunci nu aveam în spital ser antirabic să le putem trimite“, a mai completat medicul. Potrivit infecţionistului, de la epuizarea stocului de ser antirabic până în prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase nu a ajuns niciun pacient din judeţul IaşI cu suspiciune de rabie, care să necesite admi­nistrarea serului. „Dacă vom avea cazuri şi nu vom primi până atunci necesarul pentru care am făcut solicitare de câteva luni, vom proceda şi noi la fel. Administrăm vaccinul care stimulează organismul să producă în timp anticorpii proprii, urmăm indicaţiile pentru cazuri de rabie, şi cam atât. Totuşi, în general, cazurile de rabie apar în zonele cu pădure, de aceea judeţele acestea trebuie să fie primele aprovizionate cu ser şi vaccin antirabic“, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzache.

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, singura unitate medicală de referinţă în specialitate de boli infecţioase din regiunea Moldovei, ar trebuie să aibă în permanenţă şi serul şi vaccinul antitetanos (n.r. – indicat pacienţilor cu tetanos), antibotulinic (n.r. – indicat pacienţilor diagnosticaţi cu botulism), antirabic (n.r. – indicat pa­cienţilor diagnosticaţi cu rabie) şi anticărbunos (n.r. – indicat pacienţilor diagnosticaţi cu antrax).

Blocajul în aprovizionarea cu ser antirabic aparţine distribuitorului unic Unifarm, care nu a onorat încă solicitările spitalelor. Potrivit unui comunicat de presă emis ieri, 7 noiembrie, de Ministerul Sănătăţii, Unifarm abia acum a trimis producătorilor o comandă de peste 10.000 de doze de ser antirabic.

Comentarii