12 școli din Iași nu au aviz de funcţionare de la ISU. Liberalii îl atacă pe primar

vineri, 19 octombrie 2018, 01:57
3 MIN

Mai mulţi consilieri locali, alături de deputatul Marius Bodea, au făcut ieri o conferinţă de presă la Colegiul de Informatică pentru a-i reaminti lui Mihai Chirica că 12 importante unităţi şcolare nu au aviz de funcţionare de la ISUJ. Printre acestea, licee mari precum „Eminescu“, „Negruzzi“, „Băncilă“, „Alecsandri“ etc.

Câţiva consilieri locali ai PNL, împreună cu deputatul Marius Bodea, au readus ieri în atenţie, în faţa „Colegiului de Informatică“ din Copou, situaţia celor 12 unităţi şcolare din municipiul Iaşi care, până la mijlocul vacanţei de vară, încă nu obţinuseră autorizaţiile de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (ISUJ) Iaşi.

Este vorba despre Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ (pentru o extinderea realizată aici), de Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 (tot pentru lucrări de extindere), Grădiniţa cu Program Prelungit „Sf. Sava“ (documente returnate de către ISU Iaşi pentru remedierii unor deficienţe), Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ Corpul B (de asemenea, documente returnate), Colegiul Naţional „Cos­tache Negruzzi“ (sala de sport era în curs de obţinere a autorizaţiei de securitate Ia incendiu), Grădiniţa cu Program Normal nr. 16 (nu se fina­lizaseră lucrările), Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ (sala de festivităţi necesită efectuarea unor lucrări de reabilitare), Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“ (de asemenea, necesită lucrări de reabilitare), Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ (reabilitat în parte), Liceul cu Program Sportiv (lucrările de renovare nu erau fina­lizate în iulie), Liceul Tehnologic „Petru Poni“ (documentaţia pentru căminul de elevi necesita completări) şi Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ (extinderea realizată are nevoie de un rezervor de apă pentru alimentarea instalaţiei de stingere a incendiilor; compania de apă nu poate să asigure debitul şi presiunea necesare).

„Aproximativ 7.000 de elevi învaţă în aceste unităţi. Primăria este cea care administrează spaţiile şcolare. În timp ce sute de mii de euro sunt cheltuiţi anual pe tot felul de lucruri care mai de care mai hilare – aş aminti aici cei 150.000 euro pentru 5 toalete, 300.000 euro pentru 10 cai pentru Poliţia Locală, la care adăugaţi 250.000 de euro pe an întreţinerea, 200.000 euro pentru un catarg – vedem că investiţiile cu adevărat importante sunt lăsate de izbelişte“, a spus deputatul ieşean.

Marius Bodea a adăugat că părinţii trebuie să vină cu bani de acasă pentru a asigura educaţia elevilor în şcolile publice.

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat ieri, după acuzaţiile PNL, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean situaţia la zi a celor 12 unităţi de învăţământ „restanţiere“. Ni s-a cerut „adresă scrisă“, comunicându-ni-se că ni se va răspunde „în termenul legal“. Până la primirea detaliilor, am aflat doar că, potrivit prevederilor în vigoare, anumite clădiri – respectiv cele construite înainte de 1990 – beneficiază de reglementări mai blânde. Vom reveni imediat ce ISUJ ne va funiza detaliile solicitate.

Comentarii