22 de grade Celsius la Iași. Primăvara se anunță mai caldă decât în mod normal, la vară sunt șanse mari să fie secetă

vineri, 24 martie 2023, 08:04
2 MIN
 22 de grade Celsius la Iași. Primăvara se anunță mai caldă decât în mod normal, la vară sunt șanse mari să fie secetă

​Primăvara promite să fie mai caldă decât în mod obișnuit în România, iar la vară sunt toate șansele să fie caniculă și secetă, ceea ce este îngrijorător mai ales pentru Dobrogea. Ar trebui să ne așteptăm în anii ce vin la episoade intense de ploaie pe termen scurt, iar vara, per total, cantitățile de precipitații vor scădea, a spus într-un interviu pentru HotNews.ro, Roxana Bojariu, climatolog la Administrația Națională de Meteorologie.

Statistica arată că ne-ar putea aștepta o vară cu căldură și secetă

„Primăvara se anunță în toată Europa mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă semnalul în precipitații nu este foarte clar. Și în România se așteaptă o primăvară mai caldă”, spune Roxana Bojariu.

Este prea devreme să se facă o prognoză despre cum va fi la noi vara lui 2023, însă, după cum arată statistica din verile trecute, pe fundalul încălzirii globale, ne putem aștepta la temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei de referință.

„Din păcate, în România avem multe probleme cu resursa de apă, în zona de est și sud-est, mai ales în Dobrogea, iar în aceste zone avem încă secetă pedologică moderată, extremă și severă”, spune climatologul Roxana Bojariu de la ANM.

Ea consideră că ar trebui să se monitorizeze atent situația din Dobrogea, fiindcă dacă acolo sunt probleme cu lipsa ploilor încă din iarnă și din primăvară, sunt șanse mari să rămână acele probleme și pe timpul verii. Dificultăți pot fi și în estul Moldovei, dar în restul țării a plouat ceva mai mult în ultimele luni.

Zone cu cea mai puțină ploaie au fost afectate și anul trecut, nu și-au revenit în ultimele luni și pe plan european este o problemă foarte mare pentru partea de sud, în timp ce în România este o problemă pentru est și sud-est, explică Roxana Bojariu.

La Iași, potrivit accuweather, azi și mâine vor fi 22 de grade Celsius.

Mai mult, pe Hotnews

Comentarii