30 de români vor fi deportați din Marea Britanie după Brexit, deși e lockdown

miercuri, 06 ianuarie 2021, 21:14
2 MIN
 30 de români vor fi deportați din Marea Britanie după Brexit, deși e lockdown

Ministerul de Interne britanic a anunțat că va continua procedurile de deportare a mai multor cetățeni români și polonezi după Brexit, în ciuda faptului că noile măsuri de lockdown interferează cu această decizie, punând în pericol și cetățenii deportați și pe cei din țara de origine.

Cele două zboruri din Anglia vor trimite înapoi în România și Polonia câte 30 de cetățeni. Zborul cu destinația România ar urma să ajungă miercurea viitoare, iar cel care trebuie să ajungă în Polonia ar trebui să sosească joi.

Nu se știe dacă autoritățile poloneze vor permite aterizarea aeronavei, deoarec zborurile din Regatul Unit sunt încă interzise în Polonia din cauza răspândirii noii tulpini de coronavirus.

Cu toate acestea, Ministerul britanic a anunțat că vor fi luate „măsuri adecvate” pentru a preveni răspândirea COVID-19, iar personalul care îi va escorta pe români și polonezi va purta mască, iar persoanelor deportate le va fi verificată temperatura înainte de a părăsi centrele de detenție.

Și ONU a avertizat că deportările forțate ar putea intensifica răspândirea COVID-19, punând presiune pe țările de destinație. De asemenea, Pierre Makhlouf, director adjunct al agenției care se ocupă de imigranții ilegali spune că este uluitor faptul că guvernul britanic forțează aceste deportări în situația unui lockdown.

„Așa cum guvernul a recunoscut, creșterea numărului de infectări a scăpat de sub control, iar nouă ni se cere să facem sacrificii imense pentru a proteja vieți și pentru a proteja NHS (sistemul public de sănătate din Regatul Unit). Bineînțeles că nu există nicio cale pentru ca aceste zboruri să se desfășoare în siguranță. Acest fapt arată disprețul nu doar pentru viețile celor deportați dar și pentru Regat și pentru țările de destinație”, a afirmat acesta.

Aflați amănunte de pe b1.ro.

Comentarii