A murit Evgheni Prigojin. Liderul grupului de mercenari ruşi Wagner a fost protagonistul unei revolte împotriva Kremlinului

miercuri, 23 august 2023, 19:24
7 MIN
 A murit Evgheni Prigojin. Liderul grupului de mercenari ruşi Wagner a fost protagonistul unei revolte împotriva Kremlinului

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi Wagner, se află pe lista pasagerilor unui avion prăbuşit în Rusia, informează miercuri autoritatea aeronautică civilă rusă, conform agenţiei TASS, preluate de Reuters. 

UPDATE: Încă o confirmare că Prigojin a murit: Canalul principal de Telegram folosit de grupul Wagner anunţă că Evgheni Prigojin a decedat.

UPDATE: Consilierul preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacţionat după informaţiile că liderul Wagner s-ar fi aflat la bordului unui avion prăbuşit în Rusia şi a spus că în ceea ce îl priveşte pe Prigojin „merită să aşteptăm ca ceaţa războiului să dispară”, dar este clar că preşedintele Putin „nu iartă pe nimeni”, iar înlăturarea lui Prigojin este „un semnal către elitele ruse” că „lipsa loialităţii echivalează cu moartea”.

UPDATE: Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre prăbuşirea avionului privat Rusia, a anunţat Casa Albă, în timp ce reacţiile internaţionale sunt precaute până la confirmarea morţii lui Prigojin. Purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale a SUA, Adrienne Watson: „Am văzut ştirile. Dacă sunt confirmate, nimeni nu ar trebui să fie surprins.” Kaja Kallas, prim-ministru al Estoniei, către CNN: „Dacă este adevărat, arată că (preşedintele rus Vladimir) Putin va elimina oponenţii şi asta sperie pe oricine se gândeşte să-şi exprime o opinie diferită de a lui”.

TEXT INITIAL: Evgheni Prigojin a fost la începutul verii protagonistul unei revolte îndreptate împotriva Kremlinului, dar în mod paradoxal a scăpat atunci nepedepsit. 

Agenţia Federală de Transport Aerian a lansat o investigaţie cu privire la prăbuşirea aeronavei Embraer, care a avut loc miercuri în regiunea Tver, printre pasageri numărându-se Evgheni Prigojin, a anunţat Agenţia Federală de Transport Aerian într-un comunicat, comform Tass.

"A fost declanşată o anchetă cu privire la prăbuşirea aeronavei Embraer, care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, printre aceştia se afla şi numele şi prenumele lui Evgheni Prigojin", a menţionat departamentul.

Pe platforma X, fosta Twitter, Yaroslav Trofimov, corespondentul șef pentru afaceri externe al The Wall Street Journal, sustine ca se pare ca avionul a fost lovit in urma unei actiuni a apararii antiaeriene ruse. 

Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, notează pe X (fostul Twitter), că există unele informaţii că în avion ar fi fost şi Dmitri Utkin, un fost ofiţer al forţelor speciale care a condus coloana de mercenari Wagner către Moscova în iunie. Gheraşcenko a distribuit două filmuleţe cu avionulll prăbuşit.

Cine este Evgheni Prigojin?

Evgheni Prigojin s-a născut în oraşul Leningrad (care astăzi poartă numele de Sankt Petersburg) în anul 1961, la nouă ani după Vladimir Putin. Copilăria sa a fost marcată de o tragedie, tatăl său decedând în timp ce era încă foarte tânăr. Mama sa a avut un loc de muncă într-un spital, o informaţie dezvăluită ulterior de Prigojin.

În tinereţe, Prigojin a fost îndrumat spre o şcoală sportivă, unde a petrecut ore în şir antrenându-se la schi fond. Cu toate acestea, visul său de a deveni un sportiv profesionist nu s-a împlinit, iar după ce şi-a încheiat studiile, a intrat în cercul unor infractori de rând. Documente din 1981, obţinute de la un tribunal şi dezvăluite recent de site-ul rus independent de investigaţii, Meduza, dezvăluie această parte a vieţii sale.

Într-o noapte de martie 1980, în vremurile finale ale mandatului liderului sovietic Leonid Brejnev, Prigojin, care avea la acea vreme 18 ani, şi trei dintre prietenii săi au părăsit un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul nopţii. Acolo, au remarcat o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată. Unul dintre prietenii lui Prigojin a abordat-o, solicitându-i o ţigară. În timp ce femeia a căutat în geantă, Prigojin s-a apropiat de ea din spate şi a strâns-o de gât până când şi-a pierdut cunoştinţa. Apoi, un alt prieten i-a luat pantofii, iar Prigojin a extras cu pricepere cerceii de aur şi i-a introdus în buzunar. Cei patru au fugit, lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.

Ulterior, în urma anchetei şi a procesului, s-a constatat că acest incident a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin şi prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg pe parcursul mai multor luni.

Prigojin a fost condamnat la o pedeapsă de 13 ani de închisoare şi a petrecut restul deceniului în spatele gratiilor, pierzând evenimente semnificative din istoria Uniunii Sovietice, precum moartea lui Brejnev şi perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat din închisoare în 1990, într-o perioadă când Uniunea Sovietică se afla în declin şi în agonie.

Date cheie despre şeful mercenarilor ruşi

Reuters prezintă, miercuri, câteva date cheie despre Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, despre care autoritatea aviatică civilă rusă a anunţat că se afla pe lista pasagerilor avionului care s-a prăbuşit la nord de Moscova.

– Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a ajuns în prim-plan după startul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, când luptătorii săi – inclusiv mii de condamnaţi pe care i-a recrutat din închisoare – au condus asaltul rusesc asupra oraşului Bahmut, în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie din timpul războiului. Prigojin a folosit reţelele de socializare pentru a lăuda succesele Wagner şi a iscat o dispută cu structurile militare, pe care le-a acuzat de incompetenţă şi chiar de trădare.

– În iunie, Prigojin a condus o revoltă în cadrul căreia luptătorii Wagner au preluat controlul asupra oraşului Rostov pe Don din sudul ţării şi au doborât mai multe elicoptere militare, ucigându-i pe piloţii acestora, în timp ce înaintau spre Moscova. Preşedintele Vladimir Putin a numit această acţiune un act de trădare care va primi un răspuns dur.

– Revolta a fost stinsă printr-un acord prin care Kremlinul a declarat că, pentru a evita vărsarea de sânge, Prigojin şi o parte dintre luptătorii săi vor pleca în Belarus şi se va renunţa la un dosar penal împotriva sa pentru revoltă armată.

– Confuzia a învăluit punerea în aplicare a acordului şi viitorul lui Prigojin. Kremlinul a declarat că acesta a participat la o întâlnire cu Putin la cinci zile după revoltă. La 5 iulie, televiziunea de stat a anunţat că o investigaţie împotriva sa este încă în curs de desfăşurare şi a difuzat imagini care arătau bani, paşapoarte, arme şi alte obiecte despre care spunea că au fost confiscate în timpul unui raid asupra uneia dintre proprietăţile sale. Însă, la sfârşitul lunii iulie, Prigojin a fost fotografiat în Sankt Petersburg, în timp ce în oraş avea loc un summit Rusia-Africa. Săptămâna aceasta, el a apărut într-un video despre care a sugerat că a fost filmat în Africa, unde Wagner are operaţiuni în mai multe ţări.

– Născut la Sankt Petersburg la 1 iunie 1961, Prigojin a petrecut nouă ani în închisorile sovietice pentru fapte precum jaf şi fraudă. Eliberat în 1990, pe fondul apusului Uniunii Sovietice, el şi-a lansat o carieră în catering şi ca proprietar de restaurant în oraşul său natal. Se crede că în această perioadă l-a întâlnit pe Putin, pe atunci consilier de top al primarului din Sankt Petersburg.

– Folosindu-se de relaţiile politice, Prigojin a obţinut contracte importante cu statul, devenind cunoscut drept "bucătarul lui Putin" după ce a servit la evenimentele de la Kremlin. Mai recent, el a glumit că "măcelarul lui Putin" ar fi mai potrivit.

– În 2014, Prigojin a fondat Wagner, o companie militară privată ai cărei luptători au fost mobilizaţi în sprijinul aliaţilor Moscovei în ţări precum Siria, Libia şi Republica Centrafricană. Statele Unite au sancţionat-o şi au acuzat-o de atrocităţi, ceea ce Prigojin a negat.

– Prigojin a recunoscut că a fondat şi finanţat Internet Research Agency, o companie despre care Washingtonul spune că este o "fermă de troli" care s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. În noiembrie 2022, el a declarat că a intervenit în alegerile din SUA şi că va face acest lucru din nou.

 

Comentarii