A murit Iris Apfel (102 ani). Ea era considerată simbol al modei şi „starletă geriatrică”

sâmbătă, 02 martie 2024, 09:00
2 MIN
 A murit Iris Apfel (102 ani). Ea era considerată simbol al modei şi „starletă geriatrică”

Iris Apfel, simbol excentric al modei de la New York, subiect de expoziţii şi vedetă pe Instagram, a murit vineri la vârsta de 102 ani, a anunţat contul său oficial pe reţeaua de socializare.

"Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 – 1 martie 2024", se arată în postarea, însoţită de o fotografie cu ea îmbrăcată într-o rochie lungă cu model auriu şi cu ochelari negri mari. Ea era încă activă pe reţea cu o zi înainte.

Autoproclamata "starletă geriatrică" din Queens semnase recent o colecţie pentru H&M, după multiple colaborări cu Citroën, Magnum, Happy Socks şi MAC, printre altele. Ca o formă de consacrare, ea a inspirat şi o păpuşă Barbie după chipul ei.

Cu 2,9 milioane de urmăritori pe Instagram, centenara a participat în continuare la prezentările marilor designeri şi a defilat cu imensul ei zâmbet carmin în scaunul cu rotile.

"Îndrăzneşte să fii diferită"

Născută în 1921 într-o familie de evrei din Queens la New York, Iris Apfel a studiat istoria artei. Decoratoare de interior, ea a participat la renovările Casei Albe pentru nouă preşedinţi, de la Harry Truman la Bill Clinton.

Timp de zeci de ani, a adunat o colecţie de haine ale celor mai mari creatori de modă din secolul XX, care a umplut două etaje ale apartamentului său din Park Avenue. În 2005, Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă acestei garderobe. Pentru faimoasele sale bijuterii, ea spunea că se aproviziona de la Tiffany's, precum şi din bazarurile din Harlem.

Cineva mi-a spus odată: "Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar asta nu contează. Tu ai ceva mult mai important: ai stil", obişnuia să spună. În 2016, ea a fost simultan subiectul unei expoziţii la Le Bon Marché, la Paris, imaginea unei noi campanii publicitare a Citroën şi a unui brand australian pret-a-porter, Blue Illusion.

Iris Apfel, subiectul unui documentar în 2014

Această fashionistă fusese subiectul, în 2014, al unui documentar regizat de Albert Maysles, "Iris". În 2015, după 67 de ani împreună, ea şi-a pierdut soţul, Carl, un industriaş textil, care a murit la vârsta de 100 de ani.

Adeptă a siluetelor colorate, Iris Apfel a îndemnat femeile să se desprindă de "uniforma de colanţi negri sau blugi cu un pulover, cizme până la gleznă şi o geacă de piele".

Mantra ei: "Îndrăzneşte să fii diferită". Secretul ei: "nu te opri niciodată din muncă. Încercaţi lucruri noi. Nu vă lăsaţi impresionaţi de vârstă şi de numere". Iris Apfel a reuşit să "stăpânească arta de a trăi", a rezumat muzicianul Lenny Kravitz pe Instagram.

 

Comentarii