A murit un deputat ex-AUR, cunoscut pentru simpatia publică a agresiunii ruseşti

marți, 15 august 2023, 15:22
1 MIN
 A murit un deputat ex-AUR, cunoscut pentru simpatia publică a agresiunii ruseşti

Deputatul Francisc Tobă a murit marți, la vârsta de 70 de ani. Tobă, un obișnuit al recepțiilor de la Ambasada Rusiei, a fost ales parlamentar pe lista AUR, fiind exlus din partid, iar în ultima perioadă a făcut parte din „Alianța pentru Patrie”, înființată de Codrin Ștefănescu.

Parlamentarul suferea de o boală incurabilă. Anunțul a fost făcut pe Facebook de către Oana Diana Leonte, purtător de cuvânt al „Alianței pentru Patrie”.

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu.

Francisc Tobă era la al doilea mandat de deputat, primul fiind în perioada 1992-1996, ales atunci din partea PDSR. La alegerile parlamentare din decembrie 2020, Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR. după validarea mandatului, AUR a anunțat că l-a exclus din partid și că ceruse invalidarea mandatului acestuia.

Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluției din decembrie 1989, iar Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului spunea că votul de validare a deputatului Francisc Tobă este "o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989".

Comentarii