A plouat cu bani la mormântul lui Arsene Boca. Ce superstiţii au pelerinii

luni, 21 iunie 2021, 13:32
2 MIN
 A plouat cu bani la mormântul lui Arsene Boca. Ce superstiţii au pelerinii

Peste cinci mii de pelerini au luat cu asalt duminică Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, unde e înmormântat Arsenie Boca, scrie Adevărul, care relatează că șirul de maşini parcate s-a întins pe trei kilometri.

Oamenii au lăsat în urmă mormane de bani – atât monede, cât și bancnote – care, potrivit superstițiilor, îi ajută să își îndeplinească dorințele.

Astfel, mii de monede au fost lăsate de pelerini în pârâul Silvaş, care trece prin apropiere, dar și în crăpăturile chiliei călugărului şi ale bisericii. În plus, la rădăcina unui copac aflat lângă mormântul lui Arsenie Boca, duminică s-au strâns zeci de bancnote proptite cu bolovani pentru a nu fi luate de vânt, potrivit Adevărul.

Cutiile milei şi pentru pomelnice ale bisericii s-au umplut şi ele cu bani. „Nu aruncaţi bani pe pârâu. Darurile se primesc la biserică” şi „Nu puneţi monede între crăpăturile bisericii şi ale chiliei”, sunt două dintre mesajele menite să îi descurajeze pe turişti să arunce banii îl locuri nepermise.

Nu doar reprezentanţii bisericii au avut de câştigat de pe urma „fenomenului Arsenie Boca”. Mulţimea de turişti şi pelerini a adus profituri importante micilor afaceri din împrejurimile Prislopului. Târgul din vecinătatea mănăstirii a fost plin duminică. Icoanele şi obiectele religioase sunt căutate, însă la fel de mult interes prezintă şi plăcintele, produsele alimentare, suvenirurile şi articolele de îmbrăcăminte vândute la tarabe. În satele Silvaşul de Sus şi Silvaşul de Jos, zeci de localnici şi-au transformat casele în mini-pensiuni şi le oferă cazare oaspeţilor mănăstirii, iar pe marginea şoselei îi îmbie cu fructe, dulceţuri şi mâncăruri tradiţionale. Câteva restaurante şi magazine s-au deschis recent în zonă.

Citește tot articolul pe Adevărul

Comentarii