A treia apariție a lui Roman Protasevici la televiziunea de stat. Jurnalistul l-a lăudat pe Alexandr Lukaşenko și a plâns

vineri, 04 iunie 2021, 10:27
2 MIN
 A treia apariție a lui Roman Protasevici la televiziunea de stat. Jurnalistul l-a lăudat pe Alexandr Lukaşenko și a plâns

Jurnalistul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost deturnat, a apărut într-un nou interviu difuzat la televiziunea de stat, scrie BBC. El a spus că vrea să își îndrepte greșelile, l-a lăudat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko și a plâns.

În interviul difuzat joi seară, Roman Protasevici a mărturisit că a organizat proteste anti-guvernamentale, că vrea să-şi îndrepte greşelile, l-a lăudat pe preşedintele Alexandr Lukaşenko şi a dat asigurări că îl respectă pe acesta.

Jurnalistul a afirmat că l-a criticat mult pe preşedintele Lukaşenko, că a încercat să-l îl dea jos de la putere, dar că „a început să înţeleagă că acesta "face ceea ce trebuie" şi că, "cu siguranţă" îl respectă.

Citește și: Roman Protasevici ar fi cerut echipajului Ryanair să nu aterizeze la Minsk: „Nu faceți asta. Mă vor omorî”

El a subliniat că a fost alegerea lui să vorbească pentru postul de televiziune.

La finalul interviului, jurnalistul a izbucnit în plâns şi a spus că speră ca într-o zi să se căsătorească şi să aibă copii.

Reacția familiei lui Roman Protasevici

Familia lui Protasevici spune că interviul a fost realizat "sub ameninţare".

Tatăl jurnalistului a declarat că l-a durut să urmărească interviul: "Îl cunosc foarte bine pe fiul meu şi cred că nu ar fi spus niciodată astfel de lucruri. L-au bătut şi l-au forţat să spună ce este necesar".

Militanții pentru drepturile omului și opozanți ai puterii spun că jurnalistul avea pe încheieturi urme vizibile de cătușe și că a fost torturat.

"Este oribil să ne gândim la brutalitatea pe care forțele de securitate din Belarus trebuie să o fi folosit pentru a-l forța pe Roman Protasevici să facă acest interviu filmat", a spus Kenneth Roth, militant pentru drepturile omului. 

Citește și: Cum au minţit autorităţile din Belarus cu aşa zisa ameninţare a avionului deturnat?

Mai mult, pe digi24

FOTO: BBC

Comentarii