Acces limitat în spitalele din Iaşi din cauza gripei

vineri, 07 februarie 2020, 02:49
2 MIN
 Acces limitat în spitalele din Iaşi din cauza gripei

Spitalele din Iaşi au început să limiteze orele de vizită din cauza virozelor respiratorii existente, fiind o măsură care se ia de obicei în această perioadă a anului atunci când creşte şi numărul cazurilor de viroze şi chiar de gripă.

De exemplu, la Maternitatea „Cuza Vodă“, începând de pe 29 ianuarie, a fost limitat accesul vizitatorilor în unitatea medicală. Astfel, accesul în secţiile de Ginecologie este permis zilnic, timp de două ore, în intervalul 15.00 – 17.00, iar vizitatorii sunt obligaţi să poarte un echipament complet de protecţie.

Aparţinătorii care au simptome de viroze respiratorii nu au acces. De asemenea, este interzisă intrarea în secţiile Neonatologie, Obstetrică, Bloc Operator, Bloc Naşteri, Anestezie şi Terapie Intensivă şi Terapie Intensivă Neonatologie.

„Fiecare vizită nu va dura mai mult de zece minute, iar în situaţia în care pacienta se poate deplasa, vizita va avea loc în holul sectorului sau în sala de aşteptare“, se precizează în regulile de acces pentru vizitatori.

Şi la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ a fost modificat programul de vizită, însă reprezentanţii unităţii medicale spun că modificările au legătură cu reabilitarea spitalului, fiind făcute încă de anul trecut. Schimbări în programul de vizită sunt şi la Spitalul de Neurochirurgie.

„În loc de două ore acum este una, de la 14.00 la 15.00, am întrebat conducerea ce poate să facă într-o oră de vizită un bolnav care nu poate să facă nimic, să mănânce singur, să bea apă“, s-a plâns pe o reţea de socializare o femeie în urmă cu câteva zile.

Ieri, reprezentanţii Centrului Naţional de Supra­veghere a Bolilor Transmisibile au confirmat printr-o informare că „gripa evoluează epidemic“, recomandând spitalelor să limiteze accesul vizitatorilor în special în secţiile cu risc.

De asemenea, recomandă triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, iar cei depistaţi cu simptome sugestive vor fi scoşi temporar din colectivitate.

„Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical, refacerea urgentă a stocurilor de antiviral de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aştepta rezultatul de laborator“, sunt câteva dintre recomandările CNCSBT.

Comentarii