Activistă kazahă stabilită în Galaţi: Lunetiști trăgeau exact în cap, în inimă

marți, 18 ianuarie 2022, 12:15
2 MIN
 Activistă kazahă stabilită în Galaţi: Lunetiști trăgeau exact în cap, în inimă

În 2018, pentru că a dat like și a postat mesajul unui politician de opoziție, aflat în exil, Aigul a fost chemată la secția de poliție și amenințată cu urmărirea penală. Apoi, înaintea fiecărui miting paşnic, era supravegheată de poliție și de ofițeri ai serviciilor secrete chiar în fața casei sale. În acele zile, risca să fie reţinută ilegal doar pentru o simplă ieşire la cumpărături. Asta a trăit, până în decembrie 2019, când a ajuns în România, Aigul Pavel.

„Chiar acum se întâmplă un lucru teribil în Kazahstan. Pe lângă victimele nevinovate împușcate fără proces în timpul protestelor (potrivit martorilor oculari, câteva mii de civili au fost uciși), acum are loc o represiune brutală. În fiecare zi, primim sute de rapoarte despre persoane dispărute și ucise în timpul protestelor, despre detenții ilegale, tortură, dosare penale împotriva activiștilor civici etc.

Probabil că știți că actualul președinte, Tokaiev, marioneta lui Nazarbaiev, a dat ordinul de a se "trage pentru a ucide, fără avertisment". Astfel, în timpul protestelor din 4-8 ianuarie, armata a împușcat pe oricine, indiferent dacă era protestatar sau simplu trecător. Avem o mulțime de informații despre moartea unor cetățeni obișnuiți – mame, copii, șoferi de taxi, pensionari etc. O fată a avut jumătate de față spulberată de militari în timpul focurilor. O femeie care căuta medicamente pentru nou-născutul ei, în noaptea de 5 ianuarie, a fost împușcată direct în cap. Sângele ei a curs pe tot trupul copilului ei, pe care îl alăpta în acel moment.

Cel mai grav este că nu erau gloanțe rătăcite. Erau lunetiști care trăgeau, exact în cap, în inimă. Mulți protestatari pașnici au murit din cauza gloanțelor în cap și în inimă.

De asemenea, ceea ce ne îngrijorează foarte mult este intervenția militară a Rusiei. Nu credem că trupele CSTO vor pleca. Când l-ați văzut pe Putin plecând? Dacă intră, e pentru totdeauna. Exemplul Ucrainei, al Basarabiei, al DNR, al LNR (Donețk și Lugansk – n.r.) confirmă acest lucru. Putin vrea să construiască o copie a URSS. Poporul din Kazahstan este categoric împotriva ocupației Rusiei”, a spus Aigul Pavel.

Aflați amănunte de pe viata-libera.ro.

Comentarii