Actorii din spatele platformei de monitorizare a fake news

miercuri, 16 martie 2022, 12:10
1 MIN
 Actorii din spatele platformei de monitorizare a fake news

Cui aparţine platforma de monitorizare a dezinformărilor, până la urmă? Care este implicarea Guvernului şi a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)? Ce a urmărit această platformă? Urma ea să fie folosită inclusiv pentru suspendarea unor site-uri?

Sunt cele mai importante întrebări asupra platformei de monitorizare a dezinformărilor, subiect semnalat public de Profit.ro. Actorii care ar fi putut aduce cele mai multe lămuriri, DSU şi reprezentanta ONG-ului Global Focus Research, nu oferă, însă, răspunsuri clare. Defapt.ro a discutat cu Mircea Toma, membru CNA, care a participat la discuţii, şi cu Ionuţ Codreanu, de la ActiveWatch. Toma a spus că a participat la discuţii ca „persoană fizică”.

Codreanu a declarat că a fost contactat de ONG-ul Global Focus Research, care a propus crearea unui grup de organizaţii care să colaboreze cu Guvernul pentru combaterea ştirilor false, deci, din câte ştie el, iniţiativa ar aparţine acestora.

Pe de altă parte, din declaraţiile lui Codreanu, dar şi alte unei alte surse din zona ONG cu care a discutat defapt.ro, un interes foarte mare pentru proiect a exprimat Raed Arafat, şeful DSU.

Documentul de la care a pornit scandalul prezintă, între cele şase exemple de narative de dezinformare, şi asocierea preşedintelui Iohannis şi a premierului Ciucă cu incompentenţa drept fake news. Îl puteţi consulta mai jos, în text.

Citiţi materialul integral pe defapt.ro

Comentarii