Acuzat de furt şi jignit pe Facebook, un sătean din Scobinţi a apelat la instanţă ca să spele ruşinea. Ce au decis judecătorii?

miercuri, 27 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Acuzat de furt şi jignit pe Facebook, un sătean din Scobinţi a apelat la instanţă ca să spele ruşinea. Ce au decis judecătorii?

Jignit pe Facebook, un ieşean din Scobinţi s-a adresat judecătorilor, pentru a-i fi spălată onoarea. Magistraţii nu au considerat însă că a fost insultat suficient de grav pentru a fi despăgubit.

 

Procesul a avut loc în faţa Judecătoriei Hârlău. Aici, Vasile C. l-a chemat în judecată pe Valentin B., cerând de la acesta daune morale în valoare de 10.000 lei. Reclamantul a arătat că, în vara lui 2022, consăteanul său postase un comentariu la o postare pe Facebook, afirmând despre el că i-ar fi furat o canapea.

În analiza dosarului, judecătorii au apeciat că, în esenţă, Valentin B. îşi exprimase dreptul la liberă exprimare. Acuzaţia de furt adusă consăteanului său depăşea însă limitele permise de lege, aducând atingere onoarei şi demnităţii acestuia. Judecătorii nu au fost însă convinşi de existenţa unui prejudiciu concret. Simpla afirmaţie a reclamantului, că fusese supărat de comentariul făcut de Valentin B., a fost considerată ca insuficientă pentru a dovedi o suferinţă psihică. „Raportat la faptul că instanţa consideră că reclamantul nu a probat suficient existenţa prejudiciului moral invocat prin cererea introductivă, urmează să constate că între existenţei faptei ilicite a pârâtului prin atingerea adusă reputaţiei reclamantului şi existenţa şi întinderea unui prejudiciu ca urmare a acestei fapte nu există legătură de cauzalitate, nefiind probată producerea efectivă a unui prejudiciu moral”, au precizat judecătorii.

Aceştia au decis respingerea plângerii. Sentinţa nu este însă definitivă, dosarul intrând pe rolul Tribunalului. Primul termen de judecată a apelului s-a desfăşurat ieri. 

Comentarii