Adresa USLIP Iași către Guvern. Profesorii cer respectarea drepturilor salariale care li se cuvin

miercuri, 15 decembrie 2021, 11:38
2 MIN
 Adresa USLIP Iași către Guvern. Profesorii cer respectarea drepturilor salariale care li se cuvin

"Domnule Prim-Ministru, vă mai reamintim pe această cale că salariaţii din învăţămȃntul romȃnesc au depus o Petiţie semnată de peste 167.000 de salariaţi, prin care cer doar respectarea legii în ceea  ce-i priveşte şi acordarea procentelor la care aveau dreptul oferit prin actul normativ din anul 2017", a punctat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP Iasi, in cadrul adresei.

Adresa USLIP Iași către Guvern:
 
"Domnule Prim-Ministru, vă mai reamintim pe această cale că salariaţii din învăţămȃntul romȃnesc au depus o Petiţie semnată de peste 167.000 de salariaţi, prin care cer doar respectarea legii în ceea  ce-i priveşte şi acordarea procentelor la care aveau dreptul oferit prin actul normativ din anul 2017", a punctat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP Iasi, in cadrul adresei.În atenţia Domnului Prim-Ministru – General Nicolae Ciucă,
 
Prin prezenta, vă atenţionăm să aveţi în vedere ca în bugetul alocat Ministerului Educaţiei să fie luate în calcul aplicarea unor acte normative care au fost prorogate sau pur şi simplu nu sunt respectate cu referire la drepturile salariale ale angajaţilor din învăţămȃntul preuniversitar romȃnesc. 
În acest sens, dorim să aveţi în vedere următoarele lucruri:
1. Acordarea unui procent de 16% de la 1 ianuarie 2021 pentru personalul didactic în conformitate cu Legea 153/2017. Acest procent reprezintă cele două tranşe de 8% promovate succesiv de către Guvernele Orban şi Cȃţu.
2. Personalul nedidactic şi auxiliar trebuie să fie beneficiarul sporurilor de nocivitate prevăzute de către H.G. 34/2018 şi H.G. 569/2017. În ciuda existenţei cadrului legal şi a unor hotărȃri judecătoreşti favorabile categoriilor respective, nu beneficiază nici pȃnă în prezent de punerea în aplicare a acestora.
3. Acordarea pentru tot personalul din învăţămȃntul preuniversitar a unei compensaţii aferentă inflaţiei din anii 2019 – 2020 – 2021 şi care se ridică la aproximativ 17%. În acest sens considerăm că neacordarea procentelor prevăzute de legea 153/2017 coroborată cu acest procent ridicat al inflaţiei nu a făcut decȃt să contribuie la erodarea puternică a puterii de cumpărare pentru salariaţii din învăţămȃntul preuniversitar romȃnesc.
4. Promovarea în Parlamentul Romȃniei a unei legi reparatorii cu privire la prejudiciile salariale rezultată din neaplicarea corectă a construcţiei salariului pentru anii 2018 – 2021.
Domnule Prim-Ministru, vă mai reamintim pe această cale că salariaţii din învăţămȃntul romȃnesc au depus o Petiţie semnată de peste 167.000 de salariaţi, prin care cer doar respectarea legii în ceea  ce-i priveşte şi acordarea procentelor la care aveau dreptul oferit prin actul normativ din anul 2017.
Cu stimă,
Președinte USLIP Iași
Prof. Laviniu Lăcustă

Comentarii