ALERTĂ la Costinești!!! După explozia unei mine marine la țărm, a doua a fost văzută plutind. Turiștii, ținuți la mal

luni, 14 august 2023, 10:39
2 MIN
 ALERTĂ la Costinești!!! După explozia unei mine marine la țărm, a doua a fost văzută plutind. Turiștii, ținuți la mal

Autorităţile din Constanţa intervin, luni, în urma unei explozii puternice produse în mare, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Primele date arată că este vorba despre o mină marină, iar la fața locului va interveni o echipă de scafandri specializați în distrugerea de dispozitive explozive. Nu este primul incident de acest fel produs în apele teritoriale ale României, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că Forţele Navale vor verifica informaţiile potrivit cărora o a doua mină marină ar pluti în derivă în zona Costineşti.

„În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica, a declarat că în urma exploziei nu s-au înregistrat victime.

„În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, am fost solicitaţi prin apel la 112 să intervinim în staţiunea Costineşti, acolo unde a avut loc o explozie în dig. La faţa locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, de la staţia Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor şi, de asemenea, ambarcaţiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca şi colegii cu echipajul CBRN. Ajunşi la faţa locului, colegii au delimitat zona şi au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel, a declarat pentru Digi 24 că la fața locului va interveni o echipă de scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal), sspecializați în distrugerea de dispozitive explozive. La această oră, scafandri se îndreaptă spre locul incidentului cu o navă a Gărzii de Coastă.

„Vântul bate cu putere dinspre larg spre țărm, iar marea este agitată. Va fi o intervenție dificilă. (Este o operațiune cu grad ridicat de risc. (…) Aceste mine marine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal”, a spus reprezentantul Forțelor Navale.

El a precizat că autoritățile ar urma să restricționeze accesul turiștilor, zona de siguranță fiind de 150-200 de metri.
Potrivit sursei citate, de la începerea războiului din Ucraina, scafandrii au neutralizat 5 mine marine în aria de responsabilitate a României.

Comentarii