Alpinistul anului din România, un medic de la Spitalul Sf Spiridon

sâmbătă, 26 februarie 2022, 21:47
2 MIN
 Alpinistul anului din România, un medic de la Spitalul Sf Spiridon

Pentru contribuţia adusă alpinismului românesc în anul 2021 de către echipa Laura Mareş – Justin Ionescu, Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a decernat premiile Alpiniştii Anului 2021, la ceremonia Sportivul Anului.

În data de 18 iulie, la ora 12.45, echipa Laura Mareş (Iasi) – Justin Ionescu atingea vârful Gasherbrum II, cu altitudinea de 8.035 de metri. Astfel, Laura Mareş, de profesie medic oftalmolog, a devenit prima româncă ce reuşeşte ascensiunea acestui vârf. De asemenea, este prima ascensiune feminină românească pe un vârf de peste 8.000 de metri din Karakorum, Pakistan.

Cititi si: Medicul ieșean Laura Mareș urcând pe vârful Gasherbrum II

Mai mult, în data de 27 iulie, la ora 11.30, adică la mai puţin de 10 zile de la ascensiunea vârfului Gasherbrum II, alpinistul Justin Ionescu reuşeşte a doua ascensiune românească a vârfului Gasherbrum I, cu altitudinea de 8.080 de metri. Astfel, dubla ascensiune a celor două vârfuri de peste 8.000 de metri într-un singur sezon devine prima şi singura realizare românească de acest gen.

Cititi si: Medicul ieşean Laura Mareş a ajuns pe “Acoperişul lumii”: la peste 8.000 de metri!

Performanţa celor doi alpinişti români este cu atât mai importantă cu cât a fost realizată fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul porterilor de altitudine. „Am visat şi sperat la aceste clipe de mulţi ani, chiar dacă părea ceva imposibil. În ciuda vântului, frumuseţea din jurul meu a fost copleşitoare”, a declarat Laura Mareş.

„Este o perfomanţă românească pentru care m-am pregătit şi am investit foarte mult în ultimii ani. Le mulţumesc tuturor celor care sunt alături de mine, dar mai ales familiei, care m-a susţinut întotdeauna în momentele dificile”, a spus şi Justin Ionescu.

Cititi si: ZdI TV: Medicul şi alpinistul ieşean Laura Mareş – poveşti fascinante de pe „acoperişul lumii”

În lume există doar 14 vârfuri cu o altitudine de peste 8.000 de metri, iar Laura Mareş şi Justin Ionescu promit că vor încerca şi pe viitor să aducă realizări importante pentru istoria alpinismului românesc.

Comentarii